Filmski maraton: Heath Ledger

Filmski maraton: Heath Ledger

Prije manje od pet dana prošlo je točno deset godina kako je tragično preminuo talentirani australski glumac Heath Ledger i to sa samo 29 godina. Iako mlad, za svojeg života ostvario je legendarne uloge i dao život toliko upečatljivim likovima da ćemo ga zauvijek pamtiti po izvanrednoj, izvanserijskog glumi i filmovima kao Candy, Brokeback Mountain i The Dark Knight. No, krenimo od početka – prvo nas je zaveo filmom, romantičnom komedijom 10 razloga zašto te mrzim, a kako se razvijao u glumca koji je uzimao i najzahtjevnije uloge – pogledajte kroz ovaj filmski maraton.

10 Things I Hate About You, 10 razloga zašto te mrzim

10 Things I Hate About You tinejdžerska je romantična komedija iz 1999. godine koju je režirala Gil Junger. Neformalna osuvremenjena prilagodba poznate Shakespeareove komedije Ukroćena goropadnica jedan je od popularnijih tinejdžerskih filmova s kraja devedesetih. Bio je odskočna daska za dvoje tada vrlo mladih glumaca – Julia Stiles koja je nakon ovog filma postala vodeća ženska zvijezda tinejdžerskih hitova i Heatha Ledgera, Australca kojem je upravo ovaj film bio prvi hollywoodski nastup i ubrzo je postao jedan od prestižnih glumaca mlađe generacije tog vremena.

10 razloga zašto te mrzim

Monster’s Ball, Bal čudovišta

Hank Grotowski (Billy Bob Thornton) je ogorčeni zatvorski čuvar koji je zadužen za zatvorenike osuđene na smrtnu kaznu. On započinje neočekivanu, ali emocionalno snažnu vezu s Leticijom (Halle Berry), suprugom zatvorenika kojeg je nedavno pogubio. Halle Berry dobila je Oscara 2002. godine za ulogu u ovom filmu. Film je i nominiran za Zlatni globus za najbolju glumicu, a u istoj kategoriji i na Berlin film festivalu. Heath Ledger u filmu glumi sporednu, no upečatljivu ulogu brata Hanka Grotowskog – ulogu koju svakako vrijedi još jednom pogledati.

Lords of Dogtown, Gospodari Dogtowna

Film je baziran na priči o Z-Boysima, utjecajnoj skupini skejtera koji su napravili revoluciju u ovom sportu. U ranim 70-im prošlog stoljeća u Santa Monici, surferi Tony Alva (Victor Rasuk), Stacy Peralta (John Robinson) i Jay Adams (Emile Hirsch) uživaju u surfanju i skejtanju s dizajnerom dasaka Skipom Engblom (Heath Ledger). Jedan dan Skip u svom dućanu dobije poliuretanske kotače te dečki ih odluče testirati. Kada Skip shvati što sve dečki mogu s novim kotačima pozove ih u svoju skupinu Z-Boys.

Lords of Dogtown

Lords of Dogtown 2

Brokeback Mountain, Planina Brokeback

Brokeback Mountain tj. Planina Brokeback, film je iz 2005. godine i donosi fantastična glumačka ostvarenja Jakea Gyllenhaala i Heatha Ledgera. Priča filma prati skriveni i zabranjeni odnos i ljubav te život koji traje nekoliko godina između dva kauboja koji su na najbolji mogući način utjelovila ova dva, tada mlada glumca. Film je osvojio tri Oscara – za najbolji scenarij, režiju i filmsku glazbu.

brokeback-mountain-1024-1

Candy

Film je podijeljen u tri cjeline, Raj, Zemlja i Pakao. U Raju seks i droga mladim ljubavnicima čini život ekstatičnim. U dijelu nazvanom Zemlja, oni su oženjeni i teško se nose sa svakodnevnim problemima. Pakao donosi potpuni raspad, no jedan od partnera pronađe snage izvući se iz ponora. Odlične uloge glavnih aktera pokrivaju povremen gubitak ritma. Izvrsna egzistencijalistička romantična drama scenarista i redatelja Neila Armfielda adaptacija je romana Candy: Roman o ljubavi i ovisnosti Lukea Daviesa. U glavnoj je ulozi sjajni Heath Ledger, dok mu je partner jednako fantastičan glumac Geoffrey Rush.

Candy 1

I’m Not There, Nema me

Slavni američki pjevač, tekstopisac i glumac Bob Dylan ima šest lica po kojima ga njegovi obožavatelji prepoznaju i poistovjećuju: glumac, folk pjevač, trubadur, Rimbaud, Billy the Kid, Woody Guthrie. Svaki od njih na svoj način svjedoči o Dylanovoj bogatoj osobnosti, podjednako kao i dubina riječi njegovih pjesama. Skandali, luckasti odgovori prilikom intervjua, ženidba i rastava nakon zaljubljivanja u drugu osobu, koketiranja s drogom i alkoholom, te obožavanje američke tradicionalne glazbe i traženje uporišta u vjeri preokupacije su ovoga velikoga američkoga umjetnika i idola mladih. Osobitost filma Nema me je u tome što on, usprkos činjenici da glavnoga junaka glumi čak šest različitih glumaca, vrlo uvjerljivo svjedoči o izuzetnoj i kompleksnoj pojavi Boba Dylana.

I am not there

The Dark Knight, Vitez tame

Nastavak hit filma Batman Begins donosi nam novo uzbudljivo poglavlje u životu Brucea Waynea i njegovog alter ega, Batmana. Uz pomoć poručnika Jima Gordona i tužioca Harveya Denta, Batman odlučuje uništiti preostale kriminalne organizacije koje prijete ulicama grada Gothama. Suradnja rezultira uspjesima, ali tim uskoro postaje lovina kralja kaosa. Konce vuče savršeni kriminalni um koji stanovnike tjera u strah. Cilj mu je zauvijek se riješiti zaštitnika grada i od Gothama napraviti grad zločina.

Dva glavna lika utjelovili su Christian Bale, čiji Batman doista ima nešto demonsko, te Heath Ledger u svojoj posljednjoj cjelovitoj ulozi. Ledgerov Joker različit je kako od onog Jacka Nicholsona, tako i od stripovskog: humora više nema, šminka na licu je razlivena, a ono što je ostalo je iskonsko zlo jednog monstruma. Zrelija publika bila je iznimno ugodno iznenađena ovom verzijom filma o Batmanu, a za ulogu Jokera Heath Ledger osvojio je Oscara 2009. godine.

The Dark Knight 1

The Imaginarium of Doctor Parnassus, Imaginarij Dr. Parnassusa

Imaginarium of Dr. Parnassus, film kultnog redatelja Terry Gilliama , maštovita je priča o čovjeku koji je prodao dušu vragu, no smještena u moderno doba. Ovaj visokobudžetni film sa zapanjujućim i impresivnim vizualnim efektima je već tijekom snimanja dobio ogroman publicitet zbog iznenadne smrti Heatha Ledgera, čiju ulogu su dovršile najtraženije holivudske zvijezde današnjice Johnny Depp, Colin Farrell i Jude Law.

The Imaginarium of Doctor Parnassus 1

The Imaginarium of Doctor Parnassus 2

The Imaginarium of Doctor Parnassus 3

Učitati još
Zatvori