Filmski maraton: Natalie Portman

Filmski maraton: Natalie Portman

Léon

Natalie Portman počela je svoju glumačku karijeru kao jedanaestogodišnjakinja i ubrzo je slijedila njezina uloga u kontroverznom filmu Léon: Profesionalac francuskog režisera Luca Bessona 1994. godine. Iako jako mlada, oduševila je kritiku i publiku svojim nastupom u ulozi. Nakon filma koji joj je zacrtao put jedne od najboljih karakternih glumica svoje generacije uslijedili su komercijalni projekti, no i neka fantastična filmska glumačka ostvarenja. Donosimo naš izbor za najbolji filmski maraton s Natalie Portman.

Léon, Léon: Profesionalac

Mathilda (glumi ju Natalie Portman), dvanaestogodišnja Njujorčanka, živi tužan život s obitelji. Njezin otac čuva drogu za korumpirana policajca Normana Stansfielda (glumi ga Gary Oldman) i jedina je svijetla točka u životu nesretne djevojčice njezin mlađi brat. Jednoga dana Stansfield i njegov tim osvete se njezinu ocu zbog nesuglasica i poubijaju cijelu obitelj. Preživjela je samo Mathilda, koja je bila u kupnji. Djevojčica nalazi utočište u stanu susjeda Leona (glumi ga Jean Reno). Kada sazna čime se bavi njezin neobični susjed, zamoli ga da osveti njezina brata.

Léon, koji nema iskustva s očinstvom i prijateljskim vezama, čini sve kako bi Mathilda izbjegla nevolje, ali bezuspješno. Ubojica ubrzo otkriva da može živjeti, voljeti i osjećati, a korumpirani policajac čini sve kako bi uklonio svjedokinju ubojstva. Leon i policajac moraju se susresti…

Léon

Ovaj film je bio američki debi kultnog francuskog redatelja Luca Bessona i po mišljenju mnogih kritičara možda i njegov najbolji film do sada. Leon je nominiran u nekoliko kategorija za francusku filmsku nagradu Cesar 1995. godine.

Léon

Garden State

Dražesan i topao uradak ispunjen mnogim čudnim likovima i situacijama “Garden State“, postigao je velik uspjeh na Sundance Film Festivalu. U ovom slučaju riječ je o redateljskom prvijencu Zacha Braffa (proslavljen glavnom ulogom u humorističkoj seriji „Stažist“) i redom perspektivnim, pa čak i etabliranim mladim glumcima koji su nagrađeni Zlatnim globusima, Oskarima i Emmyjima, poput Portmanove i doista izvrsnog Skarsgaarda.

Garden State

Garden State

Closer, Bliski odnosi

Bliski odnosi priča je o slučajnim susretima, iznenadnim privlačnostima i lagodnim izdajama četvero stranaca. Anne (Julia Roberts) je nedavno razvedena uspješna fotografkinja u koju je zaljubljen Dan (Jude Law), romanopisca u usponu koji se bavi pisanjem osmrtnica. U priču se uključuje i samouvjereni dermatolog Larry (Clive Owen) i zagonetna Alice (Natalie Portman). Svi oni žive u suvremenom Londonu te na odličan način govore o ljudski odnosima modernog doba. Film je osvojio Zlatni globus i bio 2x nominiran za Oscara.

Closer

Closer

Black Swan, Crni labud

Riječ je o psihološkom trileru smještenom u baletni svijet New Yorka u kojem se Nina (glumi ju Natalie Portman) odjednom pronađe u moru opasnih intriga koje nastaju dolaskom njezinog novog rivala (glumi ju Mila Kunis). Uz redatelja-vizionara kakav je režiser Darren Aronofsky, nesumnjivo je da gledatelja očekuje uzbudljivo i, ponekad, zastrašujuće filmsko putovanje.

Black Swan

Black Swan

Jackie

Film donosi priču oko jednog od najvažnijih političkih i povijesnih događaja američke povijesti – tragičnog trenutka atentata na američkog predsjednika Johna Kennedyja, a sve kroz oči ikonske Prve dame, koju glumi upravo Natalie Portman. Film nas vodi kroz događaje koje ona proživljava neposredno nakon atentata na svog supruga. Gluma Natalie Portman zapravo je psihološko portretiranje Jacqueline Kennedy dok se ona bori zadržati dostojanstveni stav i sačuvati suprugovo nasljeđe.

_MG_4432.CR2

Jackie

Jour5_72.CR2

Jackie

Song to Song

Ryana Goslinga, Michaela Fassbendera, Natalie Portman i Rooney Maru gledat ćete zajedno u filmu Terrencea Malicka ‘Song to Song’. Radi se o dvostrukom ljubavnom trokutu, opsesiji i izdaji na glazbenoj sceni u Austinu, Texasu. Film donosi u jednakoj mjeri dramu, romansu i glazbu tako da će svi ljubitelji ovih različitih žanrova doći na svoje.



Annihilation

Film je režirao Alex Garland kojem je ovo prvi film od proslavljenog Ex Machina s Alicijom Vikander u glavnoj ulozi, a ujedno je i ekranizacija istoimenog romana Jeffa VanderMeera vrlo zanimljive tematike. Ovog puta za glavnu je glumicu odabrana Natalie Portman koja glumi biologinju čijeg muža regrutiraju za tajnu misiju iz koje se vraća u neprepoznatljivom stanju. Kako bi ga pokušala spasiti, zajedno s glumicama Jennifer Jason Leigh, Tessom Thompson i Ginom Rodriguez odlazi na istu lokaciju, misteriozni Area X na kojem je otkrivena paranormalna aktivnost. SF triler i horor u jednom, Annihilation donosi jako puno zastrašujućih scena jer unutar ograđenog područja ništa nije onakvim kakvim se čini.

annihilation

Annihilation

Učitati još
Zatvori