Filmski maraton: Apokaliptični filmovi koji imaju (relativno) sretan kraj

Filmski maraton: Apokaliptični filmovi koji
imaju (relativno) sretan kraj

filmovi-katastrofe-

Možemo se složiti da je 2020. po svemu nalikovala scenarijima filmova katastrofe. Nekada smo takve filmove gledali samo kao fikciju, a danas im pristupamo ipak malo drugačije. Za ovu nedjelju složili smo filmski maraton s filmovima apokalipse, i to onima koji imaju relativno sretan kraj.

2012.

Radnja ovog apokaliptičnog filma vrti se oko proročanstva mayanskog kalendara u kojem stoji da će se 21. prosinca 2012. dogoditi smak svijeta. Paralelni svjetovi, potencijalno moguće istrebljenje ljudske vrste i scene koje oduzimaju dah – ovaj film, otkad se pojavio, pri vrhu je ljestvica filmova takve tematike.

Žestoki udar

Deep Impact je američki SF film katastrofe snimljen 1998. u režiji Mimi Leder. Radnja prikazuje napore da se spriječi sudar kometa sa Zemljom, odnosno nastojanja nekoliko likova da pokušaju preživjeti u slučaju da sudar postane neizbježan. U kina je došao iste godine kada i Armageddon koji je imao sličnu temu.

Armageddon

Spomenuti Armageddon bolje je prošao i kod kritike i kod publike u kinima diljem svijeta, ponajviše zbog, za to vrijeme, odlične glumačke postave – Liv Tyler, Ben Affleck, Steve Buscemi i naravno Bruce Willis koji žrtvuje svoj život kako bi spasio svijet. Ovaj film poznat je i po svom sjajnom soundtracku.

Dan poslije sutra

U filmu je glavna radnja dolazak novog ledenog doba, koje prijeti Zemlji, a znanstvenik meteorolog Jack Hall (Dennis Quaid) pokušava stići do zaleđenog New Yorka po svog sina, koji za to vrijeme u ledenom New Yorku vrijeme provodi u lokalnoj knjižnici, s još nekoliko svojih kolega.

Greenland: Posljednje utočište

Kako se odbrojavanje do globalne apokalipse približava, obitelj Johna Garrityja se bori za opstanak. Zajedno sa svojim sinom Nathanom moraju krenuti na opasno putovanje kako bi se domogli jedine nade za spas, utočišta na Greenlandu. Usred zastrašujućih vijesti o uništenim gradovima širom svijeta, dok komadi kometa izazivaju katastrofu neviđenih razmjera, Garrityji doživljavaju najbolje i najgore od čovječanstva, u borbi protiv sve veće panike i bezakonja koje ih okružuju.

Dan nezavisnosti

Zaplet je smješten u blisku budućnost neposredno pred američki Dan nezavisnosti, kada Zemlju iznenada napadnu vanzemaljci sa ciljem da unište čovječanstvo. Radnja prati napore grupe likova – među kojima su marinski zrakoplovac (Will Smith), naučnik (Jeff Goldblum) i američki predsjednik (Bill Pullman) – da organiziraju otpor napadačima. Dan nezavisnosti, čija je premijera namjerno koincidirala s datumima koji se koriste u njegovoj radnji, je bio jedan od najskupljih, ali i komercijalno najuspješnijih filmova svog vremena.

Danteov vrh

Iako nije osvojio filmsku kritiku, kod publike je jedan od omiljenih filmova ovog žanra. Danteov vrh (Dante’s Peak) je američki avanturistički triler o katastrofalnoj erupciji vulkana iz 1997. Pierce Brosnan i Linda Hamilton u glavnim ulogama definitivno su pomogli da ovakvi filmovi katastrofe postanu popularni krajem devedesetih.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori