Filmski maraton: Emma Thompson

Filmski maraton: Emma Thompson

Howards End

Howards End

Emma Thompson engleska je glumica, komičarka i scenaristica koju rado gledamo u mnogim filmskim, kazališnim i televizijskim ostvarenjima. Do sada je osvojila mnoge nagrade – Oscara, Emmy, Zlatni globus i BAFTA-u.Osim glume, najviše je poznata i cijenjena i za svoje pisanje tako je prvog Oscara dobila je 1992., za scenarij, a drugog 1996. godine.

Emma Thompson

Njezina oštroumna gluma, britak smisao za humor i mogućnost transformacije u mnoge razne uloge i likove omogućuju joj uloge u filmovima o Harry Potteru, no i one o Shakespeareovim djelima i, naravno, najpoznatije, one nastale prema knjigama Jane Austen. Divnu Emmu Thompson gledali smo u stvarno mnogim filmovima i upravo smo izdvojili njih sedam nama najdražih za ovotjedni filmski maraton.

Howards End

Kultni je ovo film iz 1992. godine i adaptacija je romana E. M. Forstera iz 1910. godine. Najavljeno je i snimanje remakea u vidu mini serije, a dok ona ne dođe na male ekrane, podsjetiti se ove prekrasne britanske priče filmom s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Glumačku ekipu i nije potrebno posebno komentirati, budući da se radi o kremi britanskog glumišta pod redateljskom palicom Jamesa Ivoryja.

Film je svojevrstan manifest filmske virtuoznosti na svim razinama. Obasut hvalama i pozitivnim kritikama, Howards End dobitnik je mnogih prestižnih nagrada u raznim kategorijama. Osvojio je tri Oscara (najbolja glavna ženska uloga, najbolji adaptirani scenarij i najbolja scenografija), dvije BAFTA-e (najbolja glumica, najbolji film) i Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u drami.

Much Ado About Nothing

Much Ado About Nothing

Much Ado About Nothing, Mnogo vike nizašto

 

Glumac i redatelj Kenneth Branagh uspješno je adaptirao predstavu velikog Williama Shakespearea. Much Ado About Nothing smatra se jednom od najuspješnijih filmskih verzija nekog Shakespeareovog djela.

Hero (Kate Beckinsale) i Claudio (Robert Sean Leonard), mladi su ljubavnici koji željno očekuju vjenčanje. Kako bi ubili vrijeme oni, uz pomoć Don Pedra (Denzel Washington), pokušavaju napraviti ljubavnu zamku za Benedicta (Kenneth Branagh), arogantnog i naizgled vječnog neženju i Beatrice (Emma Thompson), djevojku vatrenog temperamenta i oštrog jezika. U međuvremenu, zli Don John pokušava spriječiti vjenčanje šireći podle priče o Hero.

Much Ado About Nothing

Much Ado About Nothing

Much Ado About Nothing

Much Ado About Nothing

The Remains of the day, Na kraju dana

Još jednom Anthony Hopkins i divna Emma Thompson zajedno na filmskom platnu. Odličan su glumački par, jedan od onih koji se može mjeriti s kemijom Richarda Burtona i  Elizabeth Taylor ili Humphreyja Bogarta & Lauren Bacall. Autor romana prema kojemu je film snimljen, Kazuo Ishiguro, Japanac je koji je odrastao u Velikoj Britaniji. Njegov je roman došao u ruke režiseru Jamesu Ivoryju i scenaristici Ruth Prawer Jhabvala koja je scenaristički dio tima Merchant Ivory Production i dvostruka dobitnica Oscara za filmove njihove produkcije: Howards End i Soba s pogledom.

I film Na kraju dana bio je nominiran za Oscara za sve glavne kategorije (najbolji film, scenarij, režija, glavna muška i glavna ženska uloga, scenografija, kostimi i glazba). Londonski kritičari proglasili su Ivoryja redateljem godine, a A. Hopkinsa glumcem godine. Ako sve ove nagrade nisu dovoljan razlog za (ponovno) gledanje filma, neka vam suzdržana, no i dalje prekrasna kemija Emme i Anthonyja bude glavni razlog.

The Remains of the Day

The Remains of the Day

Sense and Sensibility, Razum i osjećaji

Knjiga je kultno djelo engleska spisateljice Jane Austen. Njezini pogledi na život žena i divno slaganje ironije učinili su ju jednom od najznačajnijih književnica njenog doba (18. na 19. stoljeće), a i dan-danas je njeno štivo vrlo omiljeno, prvenstveno među ženama. Emma Thompson je napisala scenarij i glumila jednu od glavnih uloga, a za scenarij je osvojila i Oscara.

Razum i osjećaji

Razum i osjećaji

Razum i osjećaji

Razum i osjećaji

Love actually, Zapravo ljubav

Zapravo ljubav (Love actually) film je iz 2003. godine koji donosi priču o osam parova koji se svaki na svoj način nosi sa svojim ljubavnim problemima tijekom tjedna prije Božića u Londonu, u Engleskoj. Film je postao ultimativni ljubavni klasik i sada se već tradicionalno gleda u ovo blagdansko doba.

U ovom filmu se nalazi probrani glumački ansambl sastavljen od najboljih, uglavnom britanskih glumaca, među njima i provjerenih zvijezda romantičnih komedija, a na čelu svih svakako treba izdvojiti fenomenalnoga Billa Nighyja, koji je dobio glumačku nagradu Peter Sellers za komediju, nagradu udruženja losanđeleških filmskih kritičara i BAFTA-u za najboljeg sporednog glumca. BAFTA-u je osvojila i Emma Thompson, a oboje su dobili i ALFS Award.

 

Saving Mr. Banks, Kako je spašen gospodin Banks

Film se fokusira na tvorca priče Mary Poppins, P.L. Travers (Emmu Thompson). Radnja se odvija u periodu između 1961. I 1907., prateći djetinjstvo Traverse u ruralnom Queenslandu i njeno iskustvo pregovaranja s Walt Disneyjem (Tom Hanksom) i njegovim produkcijskim timom oko snimanja filma Mary Poppins. Traversin otac (Colin Farrell) je bankar koji se polako predaje alkoholu zbog čega njegova obitelj polako pada u financijsku krizu. Travers je obožavala svoga oca te je slamanje njegova duha drastično utjecalo na njeno pisanje. Zbog osobne povezanosti priče o kultnoj dadilji Mary Poppins i svog složenog odnosa sa svojim ocem vrlo je skeptična u svezi prodaje autorskih prava Waltu Disneyju za ekranizaciju romana.

Saving Mr. Banks

Saving Mr. Banks

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

The Meyerowitz Stories (New and Selected) američka je komedija redatelja i scenarista Noah Baumbach. Film prati grupu disfunkcionalnih odraslih braće i sestara, koji pokušavaju živjeti u sjeni svog oca. Ova jako dobra obiteljska drama s elementima komedije film je s kojim će se svaka mnogobrojna obitelj s izraženim karakterima članova poistovjetiti. Film upravo možete pogledati na platformi Netflix.

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori