Filmski maraton: Audrey Hepburn

Filmski maraton: Audrey Hepburn

Hollywoodski velikani zarazili su pop kulturu. Njihovi likovi, iako možda već desetljećima nisu prisutni, življi su nego ikada. Međutim, čak se i toj glumačkoj kremi teško mjeriti s utjecajem koji je na nas ostavila Audrey Hepburn. Njezina pojava i danas se konstantno zaziva u filmu, ali posebice modi što ne čudi budući da je i za života postala sinonim elegancije.

Modna ikona rođena je 1929. godine, a za razliku od sudbine Marilyn Monroe, njezino je ime ostalo vezano samo uz pozitivne stvari. Oskarovka je promijenila imidž ženske hollywoodske zvijezde, a osim glumom, ostala je zapamćena i po humanitarnim djelima. Preminula je 1993. godine, ali njezini filmovi i dalje u sebi nose njezin šarm i u njima uvijek iznova uživamo.

Ovo su najbolji filmovi Audrey Hepburn koje baš svi moramo pogledati.

Roman Holiday, 1953.

Film koji je Hepburn donio jedinog Oscara za najbolju glumicu je Roman Holiday iz 1953. godine. U njemu je igrala mladu princezu Ann koja pobjegne iz svoje ambasade u Rimu. Ne znajući tko je, Gregory Peck nalazi je kako spava na klupici i odluči joj dopustiti da provede noć u njegovom stanu. Tako započinje izvrsna romantična komedija o pripadnici kraljevske obitelji koja odluči iskoristiti vrijeme u Rimu na način koji joj njezina titula nikad ne bi dopustila. Ovaj divan film, koji je osvojio silne nagrade i tri Oscara, djelovat će na nas kao filmski vremeplov.

Sabrina, 1954.

Godinu dana nakon uspjeha s Roman Holiday, Hepburn se angažirala u još jednoj laganoj komediji. U još jednom romantičnom klasiku pridružio joj se legendaran Humphrey Bogart i William Holden. Slavni glumci utjelovili su bogatu braću koji se zaljubljuju u Sabrinu (Hepburn), kći njihovog obiteljskog vozača. Za Audrey Hepburn bila je to prijelomna suradnja. Tada se prvi put pojavila u dizajnu Huberta de Givenchyja s čijim se brendom kasnije identificirala.

Funny Face, 1957.

Film Funny Face iz 1957. godine klasik je koji mora pogledati svaki obožavatelj mode. Uz dozu romantike, komedije i glazbe, Funny Face je uzbudljivo putovanje knjižničarke Jo (Audrey Hepburn) čiji se život promijeni nakon što ju u knjižari u kojoj radi otkrijte fotograf Dick Avery (Fred Astaire). Od male knjižnice u New Yorku do glamuroznih modnih revija i snimanja, Funny Face donosi uzbudljivu i romantičnu sliku modnog svijeta. Pravi je to filmski hommage modnoj industriji i idealan odabir za cosy filmsku večer.

The Nun’s Story, 1959.

Uloga koja je promijenila život Audrey Hepburn je ona časne sestre u filmu The Nun’s Story. Upravo za vrijeme snimanja adapatacije romana Kathryn Hulme, Hepburn je saznala za humanitarne projekte Ujedinjenih naroda. Takvim će projektima posvetiti kasniji period svog života. Film prati život djevojke koja se odlazi u samostan kako bi postala časna sestra, ali njezina prilagodba na zatvoreni život i poslušnost nije jednostavna. Također, za vrijeme snimanja filma o životu redovnice, Hepburn se nosila s teškim životnim periodom koji je bio razultat drugog spontanog pobačaja po redu.

Breakfast at Tiffany’s, 1961.

Breakfast at Tiffany’s je filmski klasik koji je odgojio generacije. Ovo je romantična komedija koja je do današnjih danas posve osvojila svijet, a prije nekoliko godina ekranizirana je i TV serija koja na male ekrane prenosi ovu svevremensku priču. Radnja je smještena u New York nakon Drugog svjetskog rata. Predivna glazba Moon River kompozicije dočarava romantičan ugođaj, zanimljiv karakter, karizma i ljepota glavne glumice te Georgea Pepparda koji je toliko vjerno okarakterizirao neodlučnog pisca da se ova njegova uloga smatra najboljom u njegovoj karijeri.

The Children’s Hour, 1961.

U filmu iz 1961. godine Hepburn se pridružila još jedna legendarna glumica Shirley MacLaine. Radi se o ekranizaciji drame iz 1934. godine, a radnja je smještena u žensku školu koju vode upravo Karen (Hepburn) i Martha (Shirley). Nakon ekscesa u školi, jedna učenica optuži ih za ‘neprirodnu ljubavnu’ vezu. Drama je inače inspirirana stvarnim životnim pričama dvije učiteljice iz 1809. godine kojima je, u društvenim uvjetima tog vremena, život propao nakon što ih je učenica zbilja optužila za vezu. Film je bio nominiran za čak pet Oscara, a i danas je izvrstan odabir za one željne Audrey Hepburn u ‘ozbiljnoj’ radnji.

Charade, 1963.

Gotovo 10 godina nakon filma Roman Holiday Audrey se upustila u snimanje krimi komedije Charade. Audrey Hepburn i Cary Grant glume Reginu Lambert i Petera Joshua u srcu filma inspiriranog Hitchcockovim stilom. Nakon što se duo upozna na odmoru, Reggie se vrati u Pariz gdje otkrije da je izgubila sve: bogatstvo, ali i muža koji je ubijen. Njihove se priče ponovno prepliću nakon pogreba njezinog supruga za kojeg se ispostavlja da je kriminalac. Kaotična komedija odmah je zaradila popularnost, a proslavila se i glazbom Henryja Mancinija zbog koje je dobila Oscara.

My Fair Lady, 1964.

1964. godine premijerno je prikazan filma My Fair Lady s Audrey Hepburn u glavnoj ulozi i dramom Georgea Bernarda Shawa kao književnim predloškom za scenarij. Hepburn je uz Rexa Harrisona tako pojavila i u mjuziklu. Priča o profesoru Higginsu i prosječnoj djevojci Elizi koju profesor želi naučiti pravilnom engleskom i tako je uspješno predstaviti društvenoj eliti u Londonu oduševila je publiku. Film je osvojio čak osam Oscara!

How To Steal A Million, 1966.

U humorističnoj drami Audrey je utjelovila Nicole, kći pariškog bogataša koji plagira slavna umjetnika djela. Međutim, reputacija mu može propasti kad se otvori mogućnost da njegovo lažno djelo izloženo u muzeju razotkriju stručnjaci. Nicole odlučuje da je pljačka muzeja najbolje rješenje, ali zaposli sasvim krivu osobu za to. Iako film svojevremeno nije polučio ogroman uspjeh, s vremenom je dobio status klasika. I u tom je filmu Givenchy odjenuo Audrey koja je već bila ikona stila.

Two for the Road, 1967.

Audrey se još jednom našla u suradnji sa slavnim redateljem Stanleyjem Donenom. Ona i Albert Finney utjelovili su bračni par koji putuje na jug Francuske, a u nelinearnom prikazu istražujemo 12 godina njihovog braka. Film je dobio izvrsne ocjene, popularnosti je pridonijela glazba Henryja Mancinija, a Audrey je bila nominrana za Zlatni globus.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori