Filmski maraton: Al Pacino

Filmski maraton: Al Pacino

Al Pacino je jedan od najvećih živućih američkih glumaca koji je do sada ostvario 56 uloga, od kojih bi reći da je skoro svaka bila kultna. Iako je najpoznatiji po filmskom serijalu Kum, mi smo izdvojili nama deset njegovih najboljih filmova mimo Kuma, a barem tri će svakome biti najdraži izbor filmskog maratona ove nedjelje.

Ne poznajete vi Jacka, You Don’t Know Jack

Jack Kevorkian jedna je od najkontroverznijih osoba u suvremenoj američkoj povijesti, čovjeku kojemu je vjerovanje da ljudi imaju pravo umrijeti donijelo i slavu i osudu. Dobitnik nagrada Oscar i Emmy, glumac Al Pacino utjelovljuje Dr. Smrt u filmu Ne poznajete vi Jacka, redatelja Barryja Levinsona, dobitnika Oscara.

Milosrdni anđeo ili ubojiti Doktor Smrt? Ovaj se snažni film zauzima za prvu tvrdnju dok se dr. Jacku Kevorkianu, liječniku iz Michigana poznatom po osmišljavanju stroja za samoubojstvo, samostalnu eutanaziju, kako bi pomogao smrtno bolesnima da umru s dostojanstvom, sudi u sudnici i izvan nje zbog nečega u što čvrsto vjeruje.

Lice s ožiljkom, Scarface

Bez ikakve sumnje je Lice s ožiljkom, kriminalistička drama o moći i pohlepi, velikog Briana De Palme, u trenutku pojavljivanja redefinirala je kriminalistički žanr, a Al Pacinova gluma tj. preobrazba u bezobzirnog kartelskog lorda zabilježena je kao jedna od najimpresivnijih u posljednjih 30-tak godina. Mnogi su kritizirali da je film bespotrebno okrutan, a Al Pacinova gluma pretjerana (dovoljno je prisjetiti se legendarne scene pokolja i šmrkanja kokaina), no činjenica jest da je malo koji film ostavio tako snažan utjecaj, ne samo u svijetu gangsterskog filma, već i u pop-kulturi.

Carlitov način, Carlito’s Way

Nakon što su u jednakoj mjeri šokirali i oduševili kritiku i publiku brutalnim prikazom uspona i pada jednoga gangstera u filmu Lice s ožiljkom, kultni redatelj Brian De Palma i nezamjenjivi glumac Al Pacino ponovno su se sastali deset godina poslije kako bi u filmu Carlitov način zavirili nešto dublje u gangstersku psihu.

Vrućina, Heat

Film izvrsnog scenarija, s isto takvom glumačkog postavom (Al Pachino, Robert De Niro, Val Kilmer) i nadahnutom režijom Michaela Manna, jedan je od najboljih predstavnika žanra kriminalističke drame.

Pasje poslijepodne, Dog Day Afternoon

Snimljena prema istinitoj priči iz 1972., drama Sidneya Lumeta iz 1975. donosi nam priču o jedinstvenoj pljački banke koja se dogodila jednog vrućeg ljetnog popodneva u New Yorku.

Miris žene, Scent of a Woman

Miris žene je izvrsna drama u kojoj glume dva sjajna glumca, Al Pacino i Chris O’Donnell, a remake je talijanskog filma Profumo di donna snimljenog 1974. Redatelja Martina Bresta kino-publika zapazila je po hitovima Policajac iz Beverly Hillsa i Ponoćna trka u kojima je pokazao da iz glumaca uvijek izvlači maksimum. To je uspio i u ovom filmu u kojem je Pacino ostvario možda najbolju ulogu u karijeri.

Serpico

Film snimljen prema istinitom slučaju policajca Franka Serpica, koji je nakon istrage o korupciji morao bježati i dan danas živi pod drugim imenom u jednoj europskoj zemlji. Pravi Frank Serpico sudjelovao je u snimanju filma, a Al Pacino družio se s njim i savjetovao oko svakog detalja uloge i dijaloga.

Nesanica, Insomnia

Insomnia je remake hvaljenog norveškog filma istog naslova, a osvaja napetom pričom, zanimljivim ambijentom i atmosferom te galerijom intrigantnih likova. Film je postigao uspjeh, pa je Nolan postao jedan od najtraženijih redatelja u Hollywoodu. Nesanicom se dokazao u tolikoj mjeri da mu je povjeren osjetljiv visokobudžetni projekt “Batman: Početak”, koji je također uspješno odradio zadovoljivši i kritiku i publiku, pa su mu producenti povjerili i novi film iz serijala o Batmanu, “Vitez tame”.

Đavolji odvjetnik, The Devil’s Advocate

Intrigantna, slikovita, stilizirana, uznemirujuća, atmosferična i prilično sugestivna horor triler drama producenta i redatelja Taylora Hackforda autora koji je Oscara osvojio 1979. za najbolji kratki film Teenage Father, uspjela je ekranizacija bestselera Andrewa Niedermana. uz Ala Pacina u filmu ćete gledati odlične Keanua Reevesa i Charlize Theron.

Učitati još
Zatvori