Filmski maraton: Adaptacije Shakespeareovih djela

Filmski maraton: Adaptacije
Shakespeareovih djela

romeo+juliet_screenshot

Wiliam Shakespeare je jedan od najvećih, ako ne i najveći književnik svih vremena, a upravo su njegova djela često inspiracija za zanimljive filmske naslove. Životne drame, nesretne ljubavi i neobične povijesne situacije okosnice su ovakvih filmova. Ove nedjelje filmski maraton posvećen je Shakespeareovim adaptacijama.

Romeo + Juliet

Neke ljubavne priče ostaju vječno zapamćene, pa je tako među njima i ona najpoznatija na svijetu Romeo i Julija.

The King

Odličan film s nepogrešivim Timothéem Chalametom u glavnoj ulozi, baziran je na Shakespeareovoj drami Hamlet V.

10 Things I Hate About You

Ova romantična komedija bazirana je na The Taming of the Shrew, ovog velikog svjetskog književnika. Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt  dio su sjajne glumačke postave.

She’s the Man

She’s the Man je američka romantična komedija iz 2006. s mladim Channingom Tatumom i Amandom Bynes. Inspirirana Shakespeareovim djelom Twelfth Night vodi nas u američko srednjoškolsko okruženje.

Macbeth s Michaelom Fassbenderom

Macbeth je priča o neustrašivom ratniku i inspirirajućem vođi koji je oboren ambicijom i žudnjom. Zanimljiva je to interpretacija života u tom vremenu i utjecaja rata na jednog od Shakespeareovih najpoznatijih likova.

Midsummer Night’s Dream

Ova romantična komedija također je nastala prema istoimenom Shakespeareovom djelu, a karakteriziraju ju raskošna scenografija i zamršena ljubavna priča isprepletena magijom.

Lion King

Za kraj smo ostavili ovaj film iako je mnogo polemika uvijek oko toga je li napravljen prema predlošku Hamleta. Mnogo je teorija zašto Lion King je i nije ublažena, djeci prilagođena verzija Hamleta, ali definitivno je daje to jedan od najgledanijih i najemotivnijih animiranih filmova svih vremena i uvijek ga volimo pogledati – i staru i novu verziju.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori