Vrijeme je za opću kulturu: Filmski klasici koje morate pogledati, ali nikad ‘niste stigli’

Vrijeme je za opću kulturu: Filmski klasici koje morate pogledati, ali nikad ‘niste stigli’

Sad kad smo napokon više kod kuće dane možemo iskoristiti i za uživanje u filmovima. I to bez grižnje savjesti! Brojni su filmovi danas jednostavno dio opće kulture, ali sigurni smo da vam se, kao i nama, tijekom godina dogodilo da neki filmski klasik nikako niste stigli pogledati. Došlo je vrijeme da propušteno nadoknadite i u svoj filmski repertoar uvrstite klasike za koje morate znati.

Before Sunrise

Znamo da na prvi spomen ljubavnih klasika već pomišljate na Casablancu ili Titanic. Međutim, Before Sunrise, film iz 1995. godine, jedna je od najljepših ljubavnih drama novijeg vijeka. Priča prati mladog muškarca i ženu koji se upoznaju u vlaku i impulzivno odluče izaći na stanici u Beču. Imaju samo jednu noć i zaljubljuju se znajući da će se u jednom trenutku morati razdvojiti.

Memento

Filmovi Christophera Nolana uporno se nalaze na listama najboljih filmova ikad napravljenih, ali još uvijek se za njih nepravedno ne vežu titule klasika. Memento je jedno od njegovih najvećih ostvarenja i film u kojem se vidi sve ono što je karakteristično za Nolanov redateljski film. Priča prati muškarca koji pokušava vratiti život u normalu nakon što mu je supruga silovana i ubijena. Međutim, pati od kratkoročnog gubitka pamćenja i ne može se u potpunosti sjetiti kobnog trenutka kao ni upiti nove životne informacije.

Trainspotting

Prikaz ovisnosti o drogama nikad nije bio upečatljiviji nego u filmskom klasiku Trainspotting koji nas nekad šokira, nekad nasmijava, a nekad podsjeća na brutalnu realnost ovisnosti. Film prati Marka Rentona (Ewan McGregor) koji živi u tmurnom Edinburghu i baš kao njegovi prijatelji i on je ovisnik o heroinu koji se ne zna nositi sa stvarnošću. Film sam po sebi ima svoje manjkavosti, ali njegova izvrnost leži u tome što odlično prikazuje jedno razdoblje i život u depresivnom engleskom gradu. Crni humor i dramatični prizori svrstali su ga u moderne klasike.

The Pianist

Film kontroverznog Romana Polanskog 2003. godine bio je nominiran za sedam Oscara. Drama koja se temelji na životu poljskog kompozitora Wladyslawa Szpilmana i njegovom preživljavanju Drugog svjetskog rata oduševila je i šokirala javnost. Film je inspiriran memoarima skladatelja koji pokušava preživjeti u ruševinama Varšave nakon što pobjegne od sudbine u logoru.

Fargo

Crna komedija i triler, Fargo, također se često ‘zagubi’ na popisu klasika pa ga tako mnogi nisu stavili na listu filmskih prioriteta. Film braće Cohen s Frances McDormand u glavnoj ulozi dobio je 1996. godine sedam nominacija za Oscar. Film prati Marge, trudnu policajku koja istražuje niz ubojstava koja se pojave nakon što prodavač automobila zaposli kriminalce da mu otmu suprugu. Fargo se smatra jednim od najboljih filmova iz tvornice Joela i Ethana Cohena.

Citizen Kane

Citizen Kane desetljećima je smatran najbolje snimljenim filmom svih vremena. Promijenio je snimateljski utjecaj na film kao i montažu, a dolazi upravo iz pera legendarnog Orsona Wellsa. Prati priču o Charlesu Fosteru Kaneu, novinskom mogulu koji umire, a na samrti izgovara misteriozne posljednje riječi koje reporter jednih novina mora istražiti i razotkriti. Sve to vodi u čitavi labirint života ‘građanina Kanea.’

The Good, The Bad And The Ugly

Radi se o filmu koji je posljednji u triologiji Dollars Sergioja Leonea, a u njemu glumi legendarni Clint Eastwood. Jedan od najpoznatijih tzv. spaghetti westerna prati trojicu muškaraca koji traže lokaciju zakopanog novca za vrijeme kaotičnog Građanskog rata u Americi. Film je proslavila i glazba kultnog Enia Morriconea, a obilježio je podžanr spaghetti westerna odnosno western filmova nastalih 60-ih godina prošloga stoljeća upravo pod Leoneovim utjecajem.

La Vita e Bella

Roberto Benigni režirao je i glumio u svom najslavnijem i najutjecajnijem filmu La Vita e Bella odnosno Život je lijep. U njemu je utjelovio Guida koji se zaljubljuje u školsku učiteljicu Doru prije početka Drugog svjetskog rata. Ubrzo nas film vodi u tragedije logora u kojem Guido završava zajedno sa svojim malim sinom zbog kojeg čitavi kaos pokušava prikazati jednostavno kao izazov i igru.

Dead Poets Society

Dead Poets Society dirljiva je drama s nezaboravnim Robinom Williamsom u glavnoj ulozi. Film Petera Weira obilježio mu je karijeru i donio mu Oscara za najbolji scenarij. Drama prati netipičnog profesora koji učenicima u konzervativnoj, strogoj i zatvorenoj školi na sasvim drugačiji način prezentira književnost.

12 Angry Men

Film iz 1957. godine nije svojevremeno polučio veliki uspjeh. Međutim, danas ga se smatra nezaobilaznim klasikom koji svatko mora pogledati. Drama Sidneyja Lumeta prati 12 porotnika u čijim rukama leži sudbina siromašnog Meksikanca optuženog za ubojstvo. Iako se na prvu čini jednostavna, odluka potiče uzburkava osobne dileme i živote muškaraca iz porote.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori