Ovaj tjedan planirajte filmske večeri na otvorenom

Ovaj tjedan planirajte filmske
večeri na otvorenom

Zagreb Film Festival od svojeg je osnutka 2003. godine posvećen promociji debitantskih filmova i najavi novih imena na sceni umjetničkog filma, te danas slovi za jednu od vodećih kulturnih manifestacija u zemlji. Proslavljena imena svjetske kinematografije poput Andreja Zvjaginceva, Stevea McQueena, Radu Judea i Xaviera Dolana svoje su prve filmove predstavili upravo na ZFF-u.

Posljednjih desetak godina, ZFF izlazi iz okvira sedmodnevne manifestacije te vođenjem programa u kultnom kinu Europa i distribucijom filmova tijekom cijele godine, omogućuje široj publici susret s nekim od najzanimljivijih i najboljih naslova nezavisne kinematografije.

ZFF na Projekt Ilica: Q’ART

Suradnja s Projektom Q’ART prilika je da se ZFF i publika susretnu u jedinstvenom otvorenom prostoru, u Dalmatinskom parku, i ožive vrijeme kada je u Zagrebu gotovo svaki kvart imao svoje kino. U bliskom Q’ARTovskom ozračju kina iz susjedstva prošećite se na neke od najboljih debitanata proteklih godina, kao i na neka etablirana imena europskog filma, poput Rubena Östlunda, Christiana Petzolda i Claire Denis. Među desetak filmova koji će biti prikazani od 19.-25. svibnja, nalazi se i film ‘Oči u oči’, najbolji film za djecu prema odluci profesionalnog žirija trećeg izdanja KinoKina, festivala u potpunosti posvećenog dječjoj publici, također u organizaciji ZFF-a.

Koje ćemo filmove gledati?

Pon: Projekt: Zajedno
Sólveig Anspach, Jean-Luc Gaget / Francuska, Island / 2016. / 83’
Samir, sramežljivi rukovoditelj kran dizalice iz predgrađa Pariza zaljubljuje se na prvi pogled u Agathu, živahnu instruktoricu plivanja. Kako bi je zaveo, odlučuje postati njezin učenik pretvarajući se da ne zna plivati. Nagrada za najbolji scenarij u programu Director’s Fortnight Festivala u Cannesu.

Uto: Isabellino sunce
Claire Denis / Francuska / 2017. / 94’
Pariška slikarica Isabelle razvedena je majka koja napokon želi pronaći pravu ljubav. Najnoviji film jedne od najvažnijih filmskih suvremenih autorica, Claire Denis, donosi jednu od najljepših izvedbi Juliette Binoche, a na Festivalu u Cannesu osvojio je nagradu Društva filmskih redatelja.

Sri: Novi klinac
Rudi Rosenberg / Francuska / 2015. / 80’
Redatelj Rudi Rosenberg bazirao je ovu iskrenu i humornu priču o odrastanju na vlastitom djetinjstvu, a na prestižnom festivalu u San Sebastianu osvojio je nagradu za najboljeg novog redatelja. Prikazivanje u programu ZFF-a donijelo mu je i Nagradu publike.

Čet: Kućna njega
Slávek Horák / Češka Republika, Slovačka / 2015. / 92’
Crnuhumorna češka drama o majci koja radi kao njegovateljica, a nenadano otkriće natjerat će je da se posveti sama sebi, donijela je redatelju Sláveku Horáku kandidaturu za Oscara dok ga je časopis Variety svrstao u deset redatelja u 2015. godini čije vrijeme tek dolazi.

Pet: Feniks
Christian Petzold / Njemačka / 2014. / 98’
Nakon složene plastične operacije lica, nekadašnja zatvorenica koncentracijskog kampa Nelly (Nina Hoss), pokušava otkriti je li je njezin suprug i velika ljubav, prokazao nacistima. Christian Petzold, važno ime suvremenog njemačkog filma za Feniks je osvojio nagradu kritike FIPRESCI u San Sebastianu.

Foto: Marina Paulenka

 

 

Učitati još
Zatvori