Filmovi i serije nastali po bestseller knjigama kojima se jako veselimo

Filmovi i serije nastali po bestseller
knjigama kojima se jako veselimo

Filmske i TV adaptacije knjiga oduvijek su obilježene posebnim uzbuđenje. Najčešće su u pitanju knjige koje već imaju značajan broj čitatelja i obožavatelja, svojevremeno su se nametnule kao pravi mali cult klasici svog žanra ili su se istaknule kao prave književne senzacije u posljednjih nekoliko godina. Činjenica da je tisuće čitatelja u svijetu već vezano za likove i poznaju priču do srži stavlja pred filmske I TV kreativce težak zadatak pa tako adaptacije mogu biti dvosjekli mač – hype i popularnost filma je neminovna, ali istovremeno je pred njima sklizak teren i propusti u scenariju i castingu ne prolaze olako kod obožavtelja.

U posljednjih nekoliko godina gledali smo nekoliko izvrsnih adaptacija, posebno u obliku TV serija. Prisjetimo se serije Normal People, Big Little Lies, Little Fires Everywhere i sličnih. U nastavku vam donosimo knjige koje uskoro postaju filmovi ili serije, a već neko vrijeme oduševljavaju čitalačku publiku.

Conversations with Friends, Sally Rooney

Na Journalu smo vam više puta pisali o Sally Rooney i njezinim djelima koja bez dileme možemo prozvati književnim senzacijama. Malo je autora na svjetskoj razini koji su izazvali odjek kakav je Rooney izazvala svojim knjigama. Nakon Normal People, stiže i serija snimljena po prvom romanu, Conversations With Friends. Serija će pratiti radnju knjige odnosno vodi nas u svijet milenijalke Frances, mlade književnice, koja sa svojom prijateljicom Bobbi upoznaje interesantni bračni par.

Alison Oliver

Spontano s njima razvijaju blizak odnos, a Frances ulazi u kompleksnu vezu s oženjenim Nickom. Paralelno nas očekuju, svojestveno Rooney, komentari na seksualni identitet, političku filozofiju, razlike u klasi i slično. Već znamo i da će Frances glumiti Alison Oliver, Bobbi Sasha Lane, Melissu Jemima Kirke, dok će Nicka utjeloviti Joe Alwyn.

Where the Crawdads Sing, Delia Owens

Književni hit Delije Owens postaje američka filmska drama. Radnja je smještena u gradić Barkley Cove u Sjevernoj Karolini koji godinama opsjedaju glasine o djevojci iz močvare odnosno Kyi Clark koja je 1969. godine optužena da je kriva za misterioznu smrt mladog Chasea Andrewsa. Međutim, te glasine ne mogu dotaknuti Kyi koja je doživjela sve ono najgore – izgubila je majku, braću i sestre, potom i oca i ostala je sama još kad je bila djevojčica. Izolirala se zato od svijeta, sve dok dvojice mladića iz grada nisu narušili taj status quo. Ako ste voljeli knjigu ili seriju Little Fires Everywhere autorice Celeste Ng onda svakako pratite novosti oko nadolazećeg filma.

Kyu će odigrati Daisy Edgar-Jones (koja se proslavila upravo ulogom u Normal People), dok će glavne muške uloge igrati Taylor John Smith i Harris Dickinson. Na svemu radu produkcijska kuća Reese Witherspoon koja je gotovo svaki književni predložak dosad uspjela pretvoriti u filmski odnosno TV hit. Snimanje je već počelo, a film bi trebao izaći u na ljeto 2022. godine.

Daisy Jones and the Six, Taylor Jenkins Reid

Ako ste među onima koji vole romane odnosno priče inspirirane glazbom, nemojte da vam Daisy Jones and the Six prođe pod radarom. Bestseller autorice Taylor Jenkins Reid (koja se proslavila i romanima The Seven Husband of Evelyn Hugo, Malibu Rising i After I Do) postaje serija. Knjiga je napisana u obliku intervjua tijekom kojih polako otkrivamo detalje i pozadinu rock benda sedamdesetih, a twist koji nas je posebno razveselio – inspiriran je stvarnim bendom i to Fleetwood Macom.

Snimanje je počelo u rujnu ove godine, a glumačku postavu predvodi Riley Keogh, glumica i unuka Elvisa Presleyja. Glumit će i Camilla Morrone i Sam Claflin, a ovo je još jedna serija s potpisom produkcijske kuće Reese Witherspoon. Serija bi premijeru trebala imati početkom 2022. godine.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe, Benjamin Alire Senz

Divan roman Benjamina Alirea Saenza prati Aristotlea i Dantea, dva tinejdžera od kojih se svaki nalazi na svojevrsnoj prekretniic u životu u trenutku kad se upoznaju. Aristotle je ogorčen, a brat mu je iza rešetaka, dok je Dante poznat kao ‘know it all’ koji ima ekscentrične poglede na budućnost. Upoznaju se na bazenima i čini se kao da nemaju ništa zajedničko, ali njihov će ih odnos dovesti do brojnih spoznaja o tome tko žele biti.

Reese Gonzales i Max Pelayo glumit će glavne uloge tinejdžera, a Eva Longoria također se pridružila glumačkoj postavi, iako još nije otkriveno koga će glumiti. Film nas vjerojatno očekuje u drugoj polovici sljedeće godine.

The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle, Stuart Turton

Stuart Turton napisao je svjetski bestseller prošle godine koji je u prijevodu Jelene Pataki jednako zaživio i na našim prostorima i vjerojatno je najpopularnija knjiga s ovog popisa, kad govorimo o Hrvatskoj. Roman s brojnim pozitivnim reakcijama njegov je prvijenac, a produkcijska kuća koja je radil na hit seriji Downton Abbey. Radnja prati mladu Evelyn, kći vlasnika imanja Blackheath koja na svečanoj večeri pod maskama gubi život. Misteriozno, dokle god jedan od gostiju, Aiden BIshpo, ne uspije riješiti misterij, tragedija će se ponavljati iz dana u dan, kao začarani krug. Velija je vijest da je ovaj roman preuzeo upravo britanski Netflix, a adaptirat će ga Sophie Petzal za seriju u sedam epizoda. Drugi detalji nisu poznati, ali jedva čekamo!

All the Light We Cannot See, Anthony Doerr

Jedan od najuspješnijih romana 20’18. godine uskoro stiže u TV inačici. Anthony Doerr napisao je djelo o slijepoj mladoj Francuskinji i mladom Nijemcu čiji se životi prepletu, dok oboje pokušavaju preživjeti strahote Drugog svjetskog rata. Marie Laure cijeli život živi u Parizu u kojoj njezin otac radi, kad joj je samo 12 godina, zbog rata moraju pobjeći iz grada i preseliti kod Marie-Laurieinog ujaka, dok sa sobom nose najdragocjenije stvari iz muzeja u kojem je njezin otac radio. Paralelno, u malom gradu u Njemačkoj, Werner Pfenning kao siroče odrasta sa svojom mlađom sestrom opsjednut radio uređajem preko kojeg saznaju sve vijesti iz svijeta. Njihovi će se životi na dirljiv način spojiti, a oni više nikad neće biti isti. Shawn Levy (producent serije Stranger Things) i Steven Knight trenutno rade na limitiranoj seriji u četiri nastavka koju bi trebao prikazivati Netflix. Još nije poznato tko će odigrati protagoniste, ali vjerujemo da nas čeka prava streaming uspješnica.

Foto: Amazon, BBC, Instagram

Učitati još
Zatvori