Filmska priča: Zašto se zbog filma ‘Cuties’ digla tolika prašina i trend #cancelnetflix?

Filmska priča: Zašto se zbog filma ‘Cuties’ digla tolika prašina i trend #cancelnetflix?

Sundance Festival oduvijek je barem donekle bio garancija za filmove koji nakon istog stignu u kina ili na streaming servise. Kako se onda dogodilo da je film koji je isti festival nagradio prestižnom nagradom za režiju istovremeno zaslužan za nagli val ‘Cancel Netflix’ trenda?

Film ‘Cuties’ odnosno francuski ‘Mignonnes’, pokrenuo je backlash s kakvim se Netflix posljednji put suočio zbog kontroverzne erotske drame ‘365 Days.’ Protiv filma francusko-senegalske redateljice Maimoune Doucoure pobunila se publika, ali i američki Kongres u kojem su neki tražili i istragu drame zbog seksualiziranja mladih djevojčica.

Društveni komentar o odrastanju ili?

‘Cuties’ prati 11-godišnju djevojčicu Amy (glumi Fathia Youssouf) koja odrasta u siromašnom predgrađu Pariza. Njezina je obitelj stroga, Muslimani su koji se čvrsto drže vjerskih principa i Amy konstantno pokušava udovoljiti svojim članovima obitelji. No, uskoro se sprijatelji s grupom djevojčica koje imaju svoju plesnu grupu što istovremeno znači potpuni prkos strogoj obitelji. Djevojčice planiraju nastupati i javno na plesnom natjecanju. Redateljica je otkrila da je veliki dio filma temeljila i na vlastitom djetinjstvu i rastrganosti koju je osjećala između modernih zapadnih vrijednosti i tradicionalnih u vlastitoj obitelji. Ta tema prava je okosnica filma jer mala Amy s jedne strane dobiva čestitke obitelji kad dobije prvu mjesečnicu jer to signalizira da je spremna za udaju, dok s druge strane odrasta u modernom svijetu u kojem je internet važan čimbenik, a sve postaje hiperseksualizirano, bez granica.

U filmu se djevojčice zaista ponašaju provokativno, koriste svoje tijelo za razne ciljeve i ističu ga. Rezultat je potresan i neugodan za gledati, bez sumnje. Ipak, mnogi tvrde da ‘Cuties’ ima potencijal biti izuzetno važan film o delikatnoj temi; odrastanju i sazrijevanju djevojčica u svijetu koji to više ne dopušta kao nekad, posebno za djevojčice drugih rasa, duplim standardima za mlade djevojke i dječake i opsjednutosti društvenim mrežama. The New York Times prenosi izjavu filmske kritičarke Fionnuale Halligan koja je objasnila da je “pogled na predpubertetna tijela koja twerkaju eksplicitno osmišljen kako bi šokirao publiku i natjerao ju da razmišlja o današnjoj destrukciji dječje nevinosti.”

Netflixov gaf koji je film stavio na metu kritičara

Skandal oko francuskog filma zapravo je buknuo nakon Netflixovog gafa. Film se našao na nišanu nakon što je streaming div objavio novi poster za ‘Cuties’, sasvim drugačiji od originalnog koji je Doucoure odobrila. Na francuskom plakatu djevojčice šeću, odjevene u plesne kostime, zabavljajući se nakon shoppinga.

Netflixov je poster druga priča; na njemu 11-godišnjakinje stoje u provokativnim pozama, tipičnim za starije likove u plesnim filmovima. Opis je dodatno razjario raspravu. Streaming div film je naveo kao priču o “11-godišnjakinji Amy koja postane opsjednuta s twerking plesnom grupom.” Ubrzo nakon što su reakcije zasule mreže, Netflix se javno ispričao, uklonio poster i zamijenio ga drugim te naveo da je u pitanju briljantan nagrađivani film.

Peticija da se film ukloni s Netflixa im preko 600 tisuća potpisa. Američka desno-orijentirana aktivistica Lila Rose komentirala je kako film “potiče djevojčice da istraže svoju ‘seksualnost’ i ponašaju se na seksualan način. Film je soft-porn za pedofile.” U cijelu su se priču umiješali brojni političari, a zatim i grupa QAnon koja vjeruje da Hollywoodom upravlja šačica pedofila. Očekivano, Doucourein nagrađivani film dobio je miješane kritike i nakon premijere na Netflixu. Nevjerojatno, na IMDb-u trenutno ima ocjenu 2.2 od 10 na temelju 13 tisuća recenzija, dok na Rotten Tomatoesu većinom ima pohvale filmskih kritičara, ali potpuni potop rekacija publike.

Trpi li film samo zbog Netflixovog marketinškog gafa ili zaista prelazi granice, ostavljamo vama na odluku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori