Filmska priča: Kako je dokumentarac o ikoni pokazao jezivu istinu iza #FreeBritney pokreta?

Filmska priča: Kako je dokumentarac o ikoni pokazao jezivu istinu iza #FreeBritney pokreta?

Britney Spears jedini je sinonim za pravu teen senzaciju svoje generacije. Odrastali smo s njom, doslovce, dok je i ona tek postajala tinejdžerka, znali njezine hitove riječ po riječ, a onda je iznenada (ili očekivano?) počela vrtoglavo ponirati u posprdne paparazzi rubrike koje su bile na vrhuncu sredinom 2000-ih godina. Dokumentarac ‘Framing Britney Spears’ u produkciji The New York Timesa istražuje što smo propustili gledajući Britneyin dramatični uspon i pad, a ponajviše u fokus stavlja sve popularniji pokret #FreeBritney.

Reakcije na dokumentarac preplavile internet

Dokumentarac ‘Framing Britney Spears’ govori o tome kako je pjevačica odavno prestala biti ‘svoja’, vlastita osoba, već su njezinim imidžem počeli upravljati brojni treći akteri. Prije svega njezin otac Jamie Spears, a onda mediji zbog čega film nerijetko ukazuje na beskrupulozan način na koji su je tadašnji tabloidi predstavljali javnosti i stvarali toksičnu celebrity kulturu. Kroz MeToo perspektivu, dokumentarac komentira kako su mediji u to vrijeme baratali ženskim talentom. Od ponižavajućih i seksističkih komentara ili pitanja u intervjuima pa sve do ocrtavanja Britney kao nesposobne za brigu o svojoj djeci. Međutim, na metu stavlja i osobe iz Britneyinog života koje su pridonijele takvom tretmanu pjevačice, primjerice Justin Timberlake (zbog čega se glazbenik i javno ispričao nedavno).

#FreeBritney – od sitne teorije zavjere do širokog pokreta

Pokret #FreeBritney nastao je na društvenim mrežama, a iako mu isprva mediji nisu pridavali puno pažnje, postajao je sve intenzivniji kako su pristizale nove vijesti o sudskoj borbi same Britney za kontrolu nad svojim vlastitim javnim imidžem, imovinom i načinom života. Psihički slom koji je doživjela 2008. godine, nekoliko odvikavanja, skandali i nasilni ispadi doveli su do toga na je stavljena pod skrbništvo svog oca i odvjetnika. Takav se oblik skrbništva daje osobama koje nisu više u stanju racionalno brinuti za sebe pa su tako njezin otac i odvjetnički tim dobili punu kontrolu nad Britneyinim financijama, privatnim i poslovnim životom.

Pjevačica se od 2009. godine bori na sudu za upravljanje vlastitim životom, a ponukani zapanjujućom činjenicom da njome doslovce upravlja njezin otac i oni u njegovom timu koji se mogu okoristiti slikom Britney Spears, tisuće obožavatelja pridružili su se pokretu. Tako je mala i glasna zajednica na Britneyinom Instagramu prerasla u još jedan simbol protiv patrijarhalnog sistema i nepravednog sudstva. FreeBritney postavio je u javnost pitanja ljudskog dostojanstva i želje za osnovnim vlastitim ljudskim pravima.

Problem filma – Britneyina priča bez Britney?

U filmu pred kamerom govore mnogi ljudi koji su bili dio Britneyina života kao što je njezina bivša asistentica Felicia Bulotta i bivši odvjetnik Adam Streisand. Redateljici Samanthi Stark moguće je zamjeriti nedostatak komentara same Britney Spears – koji bi bio ključan da nestvarna borba koju vodi s ocem zaista dođe do publike.

Jezivo je što je redateljica potvrdila da upravo zbog toga što svakim istupom upravlja njezin otac, filmska ekipa nije sigurna je li Britney ikad dobila upit za komentarom i je li ga prisilno morala ignorirati.

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori