Filmska priča: Tužba, prijetnje i kontroverze – zašto je ‘Borat 2’ podigao toliku prašinu?

Filmska priča: Tužba, prijetnje i kontroverze – zašto je ‘Borat 2’ podigao toliku prašinu?

Vjerovali ili ne, prvi film ‘Borat’ koji je Sachu Barona Cohena lansirao među najizazovnija lica Hollywooda izašao je 2006. godine. Čak 14 godina Baron Cohen čekao je pravu priliku da snimi i objavi toliko očekivani nastavak i apsolutno proračunato – film je stigao uoči najnapetijih predsjedničkih izbora ikad.

Otkad je izašao na Amazonu, ‘Borat 2’ ne prestaje divljati po društvenim mrežama, a u samo nekoliko dana pristigla je tužba, prijetnje, osvrt Donalda Trumpa i nekoliko iznimno neugodno urnebesnih situacija.

Sacha Baron Cohen vraća se kao kazahstanski novinar

Barona Cohena nedavno smo gledali u novom filmu Aarona Sorkina ‘The Trial of the Chicago 7’ u kojem je dominirao među već genijalnim glumcima. Teško ga je nakon takve uloge vidjeti u dijametralno suprotnom liku novinara.

Iako ‘Borat 2’ nije direktan nastavak originalnog filma, glavni je lik ponovno urnebesni novinar i on je ujedno jedini koji se pojavljuje iz originala. U filmu mu se pridružuje glumica Maria Bakalova kao Boratova 15-godišnja kćer Tutar i Dani Popescu kao vođa Kazakhstana. Ostatka glumačke ekipe zapravo nema jer su u pitanju samo stvarne ‘žrtve’ Cohenove tajne mockumentary komedije. Ovog se puta kao glavnih tema vodilja uhvatio pandemije koronavirusa, vladavine Donalda Trumpa, seksizma, antisemitizma i drugih globalnih, ali posebice američkih problema.

Konkretna radnja prati Borata koji izlazi iz zatvorskog kampa u kojem je bio 14 godina jer je osramotio svoju naciju prvim filmom. Na samom početku filma, lider naroda ponudi mu povratak u Ameriku kako bi se iskupio, a za to mora podmititi Mikea Pencea (glavnog odvjetnika Donalda Trumpa) kako bi ga motivirao da vrati Kazakhstanu reputaciju u svijetu. Igrom slučaja, ispostavi se kako će taj mito biti upravo Boratova kći Tutar. Tijekom filma gledamo Borata i Tutar u raznim anegdotama u kojima izazivaju stvarne COVID skeptike, Trumpove glasače, doktore, razne političare i sve ostale na koje naiđu.

Što je sa scenom Rudyja Giuliana i zašto je toliko eksplodirala?

Daleko je najviše pažnje u cijelom filmu dobila scena s Rudyjem Giulianijem. U pitanju je američki političar i trenutno glavni odvjetnik predsjednika Donalda Trumpa, a bio je i gradonačelnik New Yorka nakon što je sudjelovao u porazu njujorške mafije. U filmu se Giuliani pojavljuje u Mark hotelu u New Yorku u koji je upravo pristigao kako bi komentirao Trumpovu reakciju na pandemiju. No, ono što ne shvaća je da intervju provodi Maria Bakalova, glumica koja je utjelovila Boratovu kći Tutar. Tijekom intervjua, Tutar (Bakalova) hvali političara i napominje kako ga smatra herojem. Nakon što Borat dođe i pokuša zaustaviti cijelu stvar, Tutar ga otjera, a Giulianija pozove u spavaću sobu na piće.

https://www.youtube.com/watch?v=6fG0RRZoAJo

Scena je postala izuzetno kontroverzna zbog političareve reakcije. Prvenstveno pokušava smiriti Tutar, ali zatim krene sa sumnjivim izjava poput ‘Ja ću te opustiti’ i aktivnim flertanjem. U sceni također traži ‘novinarku’ broj mobitela i adresu dok mu ona pomaže skinuti mikrofon. Zatim legne na krevet, nakon što uklone opremu, i počne ruku zavlačiti u hlače. Upravo u tom trenutku Borat ulazi u sobu i šokira Giulianija. Političar se o svemu oglasio na svom Twitteru i scenu nazvao “potpunom fabrikacijom.” Objasnio je da je samo popravljao košulju u hlačama i da niti u jednom trenutku nije bio neprikladan. Sacha Baron Cohen odgovorio mu je izjavom: “Ako predsjednikov odvjetnik smatra da je njegovo ponašanje u sceni bilo prikladno, onda tko zna što je radio s drugim ženama novinarkama u hotelskim sobama.”

Baron Cohenov rad komentirao je i Donald Trump koji je na upit je li pogledao film odgovorio: “Ne znam što se dogodilo, ali prije puno godina je pokušao i mene prevariti, ali bio sam jedini koji je rekao da nema šanse. On je naporan tip i ne smatram ga smiješnim. Mislim da je creep.” Trump se referirao na ‘Da Ali G Show’ u kojem mu Baron Cohenov lik Ali G pokušava prodati svoju inovaciju ‘ice-cream glove.’

Redatelj i glumac ubrzo mu je odgovorio na Twitteru: “Donald, cijenim besplatni publicitet za Borata. Moram priznati da ni ti meni nisi smiješan, ali eto, cijeli svijet ti se smije. Uvijek tražim ljude koji bi mogli glumiti rasističke budale, a ti ćeš trebati posao nakon 20. siječnja.”

Još jedna tužba za Sachu Barona Cohena

Baronu Cohenu tužbe nisu strane i već se s desecima izborio. Tijekom snimanja prvog filma 2006. godine policija ga je provjeravala čak 92 puta, a nakon izlaska filma uslijedila je lavina tužbi. Povijest se ponavlja u slučaju novog filma. Prva tužba koje je pristigla, a ubrzo je i odbačena vezana je za Holokaust,a podignula ju je obitelj Judith Dim Evans. Evans se u filmu pojavljuje prilikom Boratovog posjeta sinagogi. U filmu objašnjava novinaru Holokaust, a zatim ga zagrli. Na kraju filma prikazuje se i posveta Evans koja je u međuvremenu preminula. Njezina kći Michelle Dim St. Pierre tužila je produkciju i tvrdila da njezina majka nikad nije dala pristanak za pojavu u nastavku filma ‘Borat’ te da ju je produkcija prevarila. Ipak, sudac je brzo odbacio slučaj.

‘Borat 2’ očekivano je podignuo prašinu, a Sacha Baron Cohen dokazao je ponovno da će njegovi filmovi proći sa svakojakim recenzijama, ali nikad nezapaženo.

Foto: IMDb, Instagram

Učitati još
Zatvori