Otkrivamo neke od filmskih kandidata za Oscara 2021. i gdje ih možete pogledati

Otkrivamo neke od filmskih kandidata za Oscara
2021. i gdje ih možete pogledati

Prošle smo godine točno ovih dana objavili koji su filmovi nominirani za Oscara za dodjelu u koju će u povijest ući ‘Parasite’. Čini se kao da je prošla mala vječnost i danas je situacija sasvim drugačija, a filmska sezona iza nas bila je najizazovnija ikad. Dodjela Oscara 2021. pomaknuta je u travanj, a svi su rokovi za prijave filmova produljeni. Uz zatvorena kina, obustavljene produkcije i odgođene premijere, bilo je upitno koji će filmovi uopće izaći pred publiku. Iako je ugođaj kina nemoguće zamijeniti, 2020. je bez sumnje bila godina streaming servisa koji su nam uspjeli donijeti barem neke filmske priče.

Mnoge najbolje filmove 2020. godine (među kojima su i brojni kandidati za Oscara) još uvijek ne možemo tako jednostavno pogledati u Hrvatskoj. Izdvojili smo zato one filmove kojima se smiješe nominacije za Oscara, a znamo točno kako i gdje ih pogledati!

Welcome to Chechnya

Krenut ćemo s dokumentarcem najizglednijim za nominaciju za Oscara pa i zlatni kipić. Jedno su vrijeme strani mediji neprestano kopali po dokumentarcu poznatog redatelja Davida Francea ‘Welcome to Chechnya.’Vodi nas u represivnu rusku republiku Čečeniju, a u fokus stavlja progon LGBTQ osoba. France prati skupinu aktivista koju se suprotstavljaju nasilju na čijem čelu stoji Ramzan Kadirov, tiranski vođa koji je vodio jezivu operaciju ‘čišćenja krvi’ LGBTQ osoba u sklopu koje su se ljudi mučili, zatvarali, a u konačnici i dali pogubiti. Dokumentarni film moguće je streamati na HBO GO-u.

Soul

Disneyjev film 'Duša' cover

Samim koncem godine Pixar je izazvao opće oduševljenje prekrasnim animiranim filmom ‘Soul’ o kojem smo vam već pisali. Radnja prati glazbenog učitelja Joea Gardner koji je izgubio je smisao života, ali i svoju jedinu strast, a to je strast za jazz glazbom. Kada jednog dana upadne u šaht i nenadano završi na nepoznatom mističnom mjestu, otkriva da je napustio svoje tijelo. Mora pronaći način kako da se vrati natrag i usput otkriva smisao života i vlastitog postojanja. Od tog trenutka Pixar odlazi u neka od egzistencijalnih pitanja poput toga što je uopće život, zašto ga vrijedi živjeti i što nam znači naša duša. Prekrasno filmsko ostvarenje još uvijek možete pogledati u CineStaru!

Little Things

Iako tek izlazi, među filmovima kojima se predviđa veliki uspjeh je i drama ‘Little Things’, a sudeći da u njemu glume Jared Leto, Rami Malek i Denzel Washington (redom dobitnici Oscara), teško je očekivati išta manje. Film je smješten u Los Angeles u koji Joe Deacon (Washington) dolazi kako bi prikupio dokaze o slučaju. Međutim, stvari se brzo okreću i on ostaje kako bi otkrio ubojicu koji hara gradom. Kako slučaj napreduje, odnosi između osoba koje rade na slučaju sve su zategnutiji, a na površinu dolaze i sasvim neočekivane tajne. Film izlazi 28. siječnja u CineStar kina.

Sound of Metal

Među vrlo izglednim kandidatima za nominaciju i kipić je film ‘Sound of Metal’ u režiji Dariusa Mardera (jednog od autora izvrsne drame ‘The Place Beyond the Pines’ s R. Goslingom i E. Mendes u glavnim ulogama). Priča je to o heavy-metal bubnjaru (Riz Ahmed) koji iznenada počinje gubiti sluh zbog čega vrtoglavo pada natrag u probleme s ovisnošću. Osim nagrade za najbolji film, u utrci bi mogao biti i sam glumac Riz Ahmed kojem će ovo biti prva velika uloga nakon uloge u miniseriji ‘The Night Of’ za koju je osvojio Emmyja. Film je moguće gledati na streaming servisu Amazon Prime Video.

The Vast of Night

Andrew Patterson svojim se redateljskim prvijencem već upisao kao jedan od kandidata za neku od nominacija na dodjeli Oscara. Film je smješten u 50-e godine prošloga stoljeća i vrti se oko dvoje tinejdžera koji rade kao tehničari na lokalnoj radio postaji. Neočekivano jedne večeri čuju neobične zvukove koji se emitiraju, a koji bi mogli biti rezultat vanzemaljske aktivnosti. Film je dobio iznenađujuće pozitivne kritike i jedan je od potpuno neočekivanih filmskih naslova koji bi se mogli naći u utrci. Pogledati ga možete na streaming servisu Amazon Prime Video.

The Trial of the Chicago 7

Najbolji-filmovi-2020.-godine-The-Trial-of-the-Chicago-7

Od glumačke postave preko dinamike filma do interesantne i napete radnja – ‘The Trial of The Chicago 7’ Aarona Sorkina po mnogima je jedno od najboljih ostvarenja godine. Radnja filma smještena je u 60-te godine prošloga stoljeća – u SAD-u obilježenim Vijetnamskim ratom i političkim šokovima. U takvom ozračju pratimo bizarno suđenje šestorici muškaraca koje se zaista i dogodilo nakon antiratnih prosvjeda koji su eskalirali. Više o događaju po kojem je film snimljen, ali i glumcima koji su nas oduševili pročitajte ovdje, a film možete pogledati na Netflixu.

Ma Rainey’s Black Bottom

Velike su šanse da će nadolazeća dodjela Oscara odati počasti preminulom Chadwicku Bosemanu i posthumno nagraditi njegov rad. Ako će se to i dogoditi, onda je najlogičnije da pohvale odu u smjeru filma ‘Ma Rainey’s Black Bottom.’ Posljednji film Chadwicka Bosemana prati kraljicu bluesa Ma Rainey (Viola Davis), njezine borbe za stvaranjem glazbe pod svojim uvjetima i želje trubača Leveeja (Boseman) koji teži vlastitoj karijeri. Moguće ga je pogledati na Netflixu.

Foto: Profimedia.hr, PR, IMDb

Učitati još
Zatvori