Mini kultura: Najljepši filmovi koje morate pogledati sa svojim djetetom

Mini kultura: Najljepši filmovi koje morate
pogledati sa svojim djetetom

Filmovi koje pogledamo kao djeca urežu nam se u pamćenje i ostatak ih se života prisjećamo, pamtimo kultne rečenice i baš nikad nam ih nije teško ponovno pogledati. Iako odlazak u kino trenutno i nije najbolji izbor, sad je idealna prilika da vrijeme provedeno kod kuće iskoristite s obitelji i uživate u filmovima koje jednostavno morate pogledati sa svojim djetetom. Ne samo da iz njih može puno naučiti, već će ga potaknuti na daljnje istraživanje igranih i animiranih filmova i utjecati na maštu.

E.T.

E.T., film iz 1982. godine postao je apsolutni dječji klasik. Priča o izvanzemaljcu koji završi na Zemlji i sklopi prekrasno prijateljstvo s dječakom mnogima mnogim je generacijama obilježila djetinjstvo. Idealna je to prilika da dijete upoznate i s radom Stevena Spielberga. Možda mu ta činjenica neće odmah značiti puno, ali film za filmom – i itekako će mu ostati u pamćenju. Vaše će dijete uživati u prizorima simpatičnog izvanzemaljca i avantura koje prolazi, a vama zasigurno neće pasti po n-ti put pogledati omiljeni klasik.

Mary Poppins

Jedinstvena priča o čudesnoj dadilji dječji je klasik koji svi moraju pogledati. Za mladu Julie Andrews ovaj film iz 1964. godine još je uvijek jedan od njezinih najslavnijih. Od zabavnih i catchy pjesama do upečatljivih vizualnih efekata – film o Mary Poppins bez sumnje će zadržati pažnju vašeg djeteta, a vi ćete se vrlo vjerojatno uhvatiti kako pjevušite.

Willy Wonka and the Chocolate Factory

Bez obzira na koju se verziju odlučite, onu s Geneom Wilderom ili onu s Johnnyjem Deppom u glavnim ulogama, nećete pogriješiti. Priča o ekscentričnom vlasniku tvornice čokolade u sebi sadrži brojne sitne mudrosti koje dijete može lako upiti. Uz to, film iz 1971. i onaj iz 2005. godine jednostavno su izrazito zabavni. Kao što to najčešće biva, originalna adaptacija knjige Roalda Dahla puno je bolje prošla iz perspektive kritičara nego remake. No, u svakom će slučaju priča o siromašnom dječaku koji dobiva zlatnu kartu za ulaz u bizarnu tvornicu čokolade oduševiti mališane.

Oliver!

Kao što vjerojatno i znate, ovaj se film temelji na knjizi Charlesa Dickensa koja je, podsjećamo, dječji klasik. Oliver! iz 1986. godine filmski je mjuzikl koji je bio nominiran za čak 11 Oscara od kojih je osvojio šest uključujući nagradu za najbolji film i najboljeg redatelja. Radi se o najboljoj filmskoj ekranizaciji popularnog djela o siromašnom i ostavljenom Oliveru Twistu. Preporučujemo da film gledaju ipak nešto starija djeca, budući da traje dva i pol sata.

Matilda

Na popisu se našao još jedan film snimljen po priči Roalda Dahla. Matilda, film iz 1996. godine danas je dio pop kulture. Prati inteligentnu djevojčicu koja nije nimalo nalik svojim roditeljima zbog čega im sama nije ni prioritet. Međutim, s vremenom shvati da posjeduje posebne moći koje želi iskoristiti kako bi pomogla svojim prijateljima. Film Dannyja DeVita djeci je jednostavan za pratiti, a bez sumnje će ih zabavljati Matildin karakter i telekinetičke moći.

Mrs. Doubtfire

Teško je izdvojiti omiljeni film legendarnog Robina Williamsa. Međutim, kad govorimo o filmovima idealnim za obitelj onda je to zasigurno Mrs. Doubtfire iz 1993. godine. Urnebesni film prati Dana koji se mora suočiti sa stvarnošću u trenutku kad ga žena odluči ostaviti. Međutim, umjesto da to napravi, odluči si ‘kupiti’ još malo vremena s obitelji tako da se pretvara da je dadilja. To nije ni najšokantniji dio. Najviše će njega i nas sve šokirati koliko se u toj ulozi zbližio ponovno sa svojom obitelji.

Spirited Away

Studio Ghibli poznat je po svojim izuzetno poučnim, estetski vrhunskim i upečatljivim animiranim filmovima. Njihov najpoznatiji uradak svakako je Spirited Away iz 2001. godine. Film prikazuje avanture djevojčice Chihiro koja se nađe u bizarnom svijetu koji njezine roditelje potpuno izobliči. Rješenje mora pronaći sama. Chihiro tako kreće na netipično putovanje kako bi se izbavila iz grotesknog svijeta u kojem je zaglavila i ponovno vratila svoje roditelje. Animirani film u pozadini sadrži niz moralnih dilema u kojima se možemo pronaći i savršena je prilika da s istima upoznate i svoje dijete.

Coco

Pixarov film iz 2017. godine jedan je od njihovih najboljih. Bez obzira što se radi o animiranom filmu za djecu, garantiramo da ćete uživati u glazbenoj podlozi, vizualnom dojmu i priči koja će zasigurno i na vas ostaviti dojam. Film na idealan način preispituje odnos života i smrti, pitanja obitelji, identiteta i kulture iz koje dolazimo. Radnja se vrti oko dječaka Miguela koji , unatoč godinama dugačkoj obiteljskoj zabrani da se itko bavi glazbom, sanja o karijeri kakvu je imao i njegov muzički idol. Spletom okolnosti ulazi u Zemlju mrtvih i odlazi na nevjerojatno putovanje koje će vas oduševiti.

Inside Out

Animirani film Inside Out apsolutno je moderni klasik koji svako dijete i roditelj moraju pogledati. Govori o odrastanju i promjenama koje ono nosi i kako djeluje na djecu. U središtu je radnje djevojčica Riley koja se zbog očevog novog posla mora preseliti. Prateći njezino ponašanje, istovremeno se nalazimo doslovno u njezinom umu koji kontroliraju likovi emocija – Sreća, Strah, Ljutnja, Gađenje i Tuga. Dinamika emocija na jednostavan način prikazuje što se događa djeci u glavi u stresnim situacijama i daje nam sasvim novi pogled na odrastanje.

Toy Story

Do danas je Toy Story ostala omiljena franšiza Pixara i Disneyja. Prošle je godine dobila svoj četvrti nastavak koji je ponovno oduševio publiku, a u kinu je bilo jednako djece kao i odraslih. Priča o igračkama, prijateljstvu i odrastanju svaki je put pokupila značajan broj nominacija za nagradu Oscar i vjerujemo da ni vama neće biti problem još jednom pogledati genijalne animirane filmove.

Foto: Profimeda.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori