Lijepe filmske lokacije u Hrvatskoj na kojima su nastali popularni hollywoodski filmovi

Lijepe filmske lokacije u Hrvatskoj na kojima su nastali popularni hollywoodski filmovi

Ovih smo dana još uvijek svi u neobično radno-godišnjem mindsetu pa nam tako posebno gode light filmovi koji nas vode u šarmantnu Italiju ili pitoresknu Francusku. Prizori takvih čarobnih rivijera nikad ne ostave ravnodušnima, ali hrvatske kulise jednako su draga adresa mnogim filmskim kreativcima. Brojni su se blockbusteri, nagrađivani ili jednostavno spektakularno popularni filmovi snimali upravo u Hrvatskoj u gradovima koje su mnogi od nas vjerojatno i posjetili ovog ljeta.

Filmske priče u Hrvatskoj

Međutim, iako su brojne suvremene filmske priče snimljene u Hrvatskoj, morali bismo se vratiti nekoliko desetljeća unatrag – u zlatno doba Jadran filma. U periodu 60-ih pa sve do 80-ih godina prošloga stoljeća Jadran film se nerijetko vezao uz superlative poput najveće produkcijske kuće i najjačeg filmskog studija u cijeloj srednjoj Europi toga doba. Privukao je filmskim projektima brojne redatelje i glumce, kao što je, primjerice, kultni Orson Welles koji je 1962. odlučio upravo u Hrvatskoj snimati film Proces po Kafkinom romanu. Uz Jadran film se veže i kultna drama Sophie’s Choice u kojoj glavnu ulogu glumi Meryl Streep (nagrađena Oscarom za ulogu). To je tek mali djelić kultnih filmova – tu je i film o Isadori Duncane s Vanessom Redgrave u glavnoj ulozi, filmovi o Winnetouu koji su se snimali diljem najljepših prirodnih bogatstva Hrvatske, High Road to China s Tomom Selleckom i mnogi drugi.

Sophie’s Choice

Prisjetili smo se i novijih filmskih hitova u kojima gledamo neke od najljepših lokacija u našoj zemlji i koji su dokaz da se filmski turizam može proširiti na mnoga mjesta, a ne se vezati samo uz prekrasan Dubrovnik (Game of Thrones).

Vis

 Mamma Mia! Here We Go Again

Na prekrasnom otoku Visu, 10. listopada 2017. godine pala je zadnja klapa hrvatskog dijela snimanja filma Mamma Mia! Here We Go Again, nastavka velikog kino hita iz 2008. godine, koji se pokazao podjednako velikim uspjehom na blagajnama kina.

Drugi nastavak slavnog filmskog mjuzikla postao je najgledaniji ljetni film u Hrvatskoj 2018. godine, nakon što je tog ljeta pretpremijerno prikazan publici na Pula Film Festivalu. Filmska ekipa na Visu je provela 24 dana snimajući, dok je na setu bilo angažirano više od 270 hrvatskih filmskih djelatnika. Iako se Hrvatska u filmu pravila da je Grčka, režiser Ol Parker bio je očaran ljepotama otoka i istaknuo je da bi na budućim snimanjima Hrvatska trebala biti Hrvatska, kako bi na svoju bajkovitu obalu privukla još više turista. Filmski nastavak hita u glavnoj je ulozi pokazao Lily James kao mladu Donnu Sheridan (koju je u prvom nastavku glumila Meryl Streep). Nakon što završi fakultet, Donna odlazi na ludo putovanje Europom na kojem će upoznati Billa, Harryja i Sama, a mi skačemo iz Donnine prošlosti u sadašnjost njezine kćeri Sophie (Amanda Seyfried) i otkrivamo dodatne nijanse već genijalne priče.

Opatija

Diana

Divna Opatija 2013. godine postala je kulisom filmske priče o princezi Diani. Biografski film Diana vrtio se oko posljednje dvije godine života slavne princeze, njezine veze s doktorom Hasnatom Khanom te događaja koji su vodili do tragične nesreće 1997. u kojoj je izgubila život. Dianu je utjelovila Naomi Watts.

Među lokacijama na kojoj se snimalo bio je i hotel Lone u Rovinju. Poslužio je kao mjesto gala eventa koji se 1996. godine održao u Australiji. Film je prikazao raskoš Opatije, njezine fascinantne građevine i rivijeru, a snimao se i u Zagrebu i Rovinju te Italiji i Indiji. U bajkovitoj Opatiji snimala se i epizoda serije McMafia te film Move On s izvrsnim Madsom Mikkelsenom.

Rovinj

Istra, a ponajviše Rovinj, česti je odabir filmskih kreativaca upravo zbog kombinacije arhitekture i prirodnih ljepota. Svakako pomaže i činjenica da ima talijanski šarm i arhitekturu zbog čega je izvrsna alternativa gradovima u Italiji. Hitman’s Wife’s Bodyguard nastavak je iznimno uspješne akcijske komedije Hitman’s Bodyguard u kojem su glavne uloge odigrali Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds i Salma Hayek. Snimanje u Hrvatskoj trajalo je 49 dana, a iako se snimalo i u Zagrebu te Rijeci, najprominentnije su upravo scene u Rovinju. Istarski gradić glumi Italiju, a film prati Michaela Brycea (Reynolds) ) koji nakon gubljenja licence odlazi na odmor u potrazi za „duhovnim buđenjem“. No njegov je duševni sklad narušen kada se u bjesomučnom naletu metaka pojavi Sonia Kinacid (Salma Hayek) i pod prijetnjom oružjem ga prisili da pođe s njom spasiti Dariusa (Samuel L. Jackson).

Rijeka

Kvarner uz Opatiju ima još jednu čestu filmski lokaciju – Rijeku! U Rijeci su se snimali neki od prethodno navedenih filmova, ali najslavnija je svakako filmska priča o Isadori Duncan, svjetski poznatoj balerini koja je živjela u 1920-ima i ostavila svjetski trag na baletu.

Film se snimao u velikim dijelom u Rijeci, a djelomično u Opatiji, Mošćeničkoj dragi te zagrebačkom Maksimiru. U Rijeci i riječkom kazalištu snimljen je The White Crow poznatog glumca Ralpha Fiennesa. Film prati još jednu ključnu ličnost baleta, Roberta Nureyeva, a gotovo su svi prizori plesa snimljeni tijekom 10 dana u Narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Korčula

Prije deset godina i Korčula se pojavila na filmskom platnu nakon što se tamo snimao film Venuto Al Mondo s Penelope Cruz u glavnoj ulozi. Cruz je odglumila tajanstvenu Gemmu koja odlazi na put u Sarajevo sa svojim 16-godišnjim sinom Pietrom.

Vraćaju se u taj grad godinama nakon što su pobjegli usred rata, dok je Gemmin suprug i Pietrov otac tamo ostao i poginuo. Međutim, put u Sarajevo vodi nas do plot twista o tome tko je zapravo Gemma i tko su ljudi s kojim se susrela u Sarajevu nakon toliko godina. Film se, osim na Korčuli, u Hrvatskoj snimao i na Orebiću, a Penelope Cruz boravila je na tom području sa suprugom Javierom Bardemom i tada malim sinom Leom.

Split

Salma Hayek snimala je još jedan blockbuster u Hrvatskoj. U pitanju je film Bliss u kojem glumi i Owen Wilson. Film s elementima znanstvene fantastike snimao se na brojnim lokacijama u Splitu, kao što su Prokurative i Riva te slavna Galerija Meštrović. Wilson glumi tek razvedenog Grega koji je dobio otkaz.

Bliss

Igrom slučaja upoznaje Isabel, ženu koja živi na ulici i uvjerena je da je sumorni svijet oko njih tek simulacija, a ne stvarnost. Split je postao i središte Netflixove produkcije zadužene za film Ibiza iz 2018. godine. Ubrzo nakon izlaska trailera, Vlada Ibize razmatrala je tužbu protiv produkcije zbog predstavljanja splitskih plaža i ulica te Zrća kao lokacija sa španjolskog otoka. U filmu glume i neka poznata imena kao što su Richard Madden (Game of Thrones) i Gillian Jacobs (Love).

Foto: Instagram, IMDb

Učitati još
Zatvori