Filmovi snimljeni prije 30 godina koji nas još uvijek oduševljavaju

Filmovi snimljeni prije 30 godina koji nas
još uvijek oduševljavaju

Fascinacija osamdesetim godinama dvadesetog stoljeća vjerovatno će tijekom ovogodišnjeg ljeta doći do maksimalnog usijanja. TV serija Stranger Things uvelike potpiruje vatru ovog trenda. No, iako se radnja nadolazeće nove, treće sezone serije događa 1985. godine, nama se ovih dana po glavi mota 1989. godina. Ako će se serija nastaviti u novim sezonama, bit će zanimljivo koje će se popkulturalne reference na razdoblje 1980-ih koristiti, kao što se film Ghostbusters koristio u prethodnoj sezoni.

Prije točno trideset godina održala se premijera filma Say Anything…, sada već kultne romantične drame. To nas je ponukalo na ponovno gledanje, no isto tako na odabir još filmova koji su se istaknuli tijekom 1989. godine, a na koje se stvarno vrijedi s vremena na vrijeme podsjetiti…

My Left Foot: The Story of Christy Brown

Film je snimljen prema fantastičnoj istinitoj priči o likovnom umjetniku Christyju Brownu. Daniel Day-Lewis nalazi se u ulozi irskog umjetnika Christyja Browna koji je rođen s cerebralnom paralizom, a jedini dio tijela koji može pomaknuti jest lijevo stopalo. Njegova majka jedina je koja primijeti inteligenciju i humanost u momku kojeg svi smatraju biljkom. S vremenom Christy postaje zajedljivi pisac koji za stvaranje koristi jedino što može – svoju lijevu nogu.

Film je osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca (Daniel Day-Lewis) i najbolju sporednu glumicu (Brenda Ficker). Nominiran je i u kategorijama za najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji adaptirani scenarij.

The Fabulous Baker Boys

Radnja filma donosi priču o dvojici braće glazbenika (glume ih Jeff Bridges i Beau Bridges, braća i u stvarnom životu) koji se udruže s pjevačicom koju glumi Michelle Pfeiffer. Kako izgleda ovaj glazbeni trokut u jednom od najljepših glazbenih nostalgičnih filmova, najbolje bi bilo da što prije i sami pogledate…

When Harry Met Sally…

Kada je Harry upoznao Sally je vječni romantični klasik koji se bavi pitanjem može li prijateljstvo opstati nakon jedne ljubavne noći. Priča prati Harryja Burnsa (Billy Crystal) koji kad upozna Sally Albright (Meg Ryan) osjeti snažnu privlačnost. No, čvrsto odlučuje da neće dopustiti da to uništi njihov odnos te postaju prijatelji. Nakon jedne večeri slabosti postavlja se vječno pitanje može li simpatičan par ostati u prijateljskom odnosu ili priznati da su možda savršeni jedno za drugo?

ljubavni-filmovi-when-harry-met-sally

 

Dead Poets Society

Sada već kultni film australskog režisera Petera Weira, osvojio je nagradu Oscar za najbolji scenarij, nominacije za najbolji film, glumca i režiju, kao i BAFTA nagrade za najbolji film i muziku…

Stidljivi Todd Anderson (glumi ga Ethan Hawke) postaje đak koledža u srcu Nove Engleske koji školuje buduću elitu Amerike. Svi profesori ove prestižne škole su stroge osobe, lažni autoriteti koji se strogo pridržavaju pravila. Svi osim jednog – profesora književnosti Johna Keatinga (glumi ga Robin Williams), nekonvencionalnog čovjeka punog entuzijazma, originalnih ideja i inspiracijskih stihova, jedinog profesora na koledžu koji vjeruje da riječi i ideje mogu promijeniti svijet. Ljubav profesora Keatinga prema literaturi, posebno prema poeziji, pokreće učenike na putovanje koje vodi do samoostvarenja. Inspirirani njegovim predavanjima, grupa mladića predvođena Toddom Andersonom osniva Društvo mrtvih pjesnika – klub nastao po ugledu na istoimeni kome je Keating pripadao kao učenik . Društvo mrtvih pjesnika sastaje se noću, u obližnjoj pećini, gdje dječaci čitaju poeziju i svoje prve stihove.

Ohrabrenja profesora Keatinga snažno utječu na Todda Andersona, toliko da polako pobjeđuje svoju stidljivost i strah od javnih nastupa. Toddov cimer Neil (Robert Sean Leonard), pod utjecajem profesora otkriva strast prema kazalištu i uključuje se u rad na pripremi Shakespeareova komada. Međutim, kada Neilov otac otkrije da se njegov sin zanima za kazalište, zabranjuje mu da glumi u predstavi. Stvari polako izmiču kontroli, a sudbine ovih mladića i njihovog profesora zauvijek se mijenjaju…

Sex, Lies, and Videotape

Film Seks, laži i videovrpce, prvijenac slavnog režisera Stevena Soderbergha osvojio je Zlatnu palmu na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu i postao gotovo preko noći miljenik producenata, kritičara i urbane publike. Njegov je pomalo komorni, provokativni film, jedna gradska ljubavna priča s mnogo dijaloških prizora i intrigantnim ljubavnim odnosom.

https://www.youtube.com/watch?v=On-w0J6uQyY

Born on the Fourth of July

Tom Cruise u filmu Born on the Fourth of July glumi Rona Kovica koji je odrastao u patrijarhalnoj i katoličkoj obitelji u Massapequau na Long Islandu. U svakom pogledu Ron je izvanredan mladić, akademski je uspješan te fizički snažan zbog čega postaje najistaknutiji član hrvačkom tima svoje škole. Kada lokalni marinac posjeti školu kako bi pronašao novake, Ron shvati da ga domovina treba te se odluči prijaviti u vojsku. Ostavlja svoju djevojku i odlazi u rat. Kao narednik u Vijetnamu, Ron vodi svoje ljude u patrolu. U iznenadnom napadu američki vojnici su izmasakrirani, a Ron u kaotičnoj situaciji greškom ubije jednog od svojih ljudi.

Nekoliko tjedana kasnije opet odlaze i izvidnicu tijekom koje je Ron ozbiljno ranjen i ostaje paraliziran od prsa prema dolje. Tom Cruise je zabilježio jednu od svojih najvećih uloga glumeći Rona Kovica, heroja i veterana Vijetnamskog rata, koji se povratkom s bojišta vraća kao invalid koji pati od PTSP-a. Rat je uništio njegov život, no on pronalazi snagu za novu borbu kao aktivist i kritičar američke politike, koja šalje američku mladež u pogibeljni i nepotrebni rat. “Rođen 4. srpnja” osvojio je mnoštvo filmskih nagrada, od kojih spomenimo Oscara, kojeg je Oliver Stone ponio kući kao najbolji redatelj.

Režiser Oliver Stone ovim filmom poslao je snažnu antiratnu poruku i pokušao upozoriti na sve užase s kojima se vojnici moraju suočiti po povratku s ratišta.

Say Anything…

Say Anything, kod nas preveden s Reci bilo što, film je iz 1989. godine s odličnim Johnom Cusackom i Ionom Skye u glavnim ulogama. Film je odlična ljubavna ljetna priča o strastvenoj i kratkoj vezi koju ostvare John Cusack i Ione Sky prije nego ona ode na koledž. Odlična feelgood romantična komedija, taman za nedjelju uvečer.

say-anything

Učitati još
Zatvori