Od najgoreg do najboljeg: Filmovi Quentina Tarantina

Od najgoreg do najboljeg: Filmovi
Quentina Tarantina

Na spomen Quentina Tarantina postoje uglavnom dvije reakcije; ili maksimalno oduševljenje ili potpuna odbojnost. Nekonvencionalni, krvavi, i jednostavno pretjerani stil ovog slavnog redatelja ima takav dvojaki učinak. Dok neki redatelji svoj izričaj prilagođavaju tijekom godina, modeliraju ga i transformiraju – ne samo ovisno o svom osobnom ukusu, već i o društvenim prilikama, to ne vrijedi za Tarantina koji je 1992. godine ‘izronio’ s klasikom ‘Reservoir Dogs.’ Njegovo naginjanje filmskom nasilju koje doseže karikaturu nije minulo, baš kao ni crni humor u kojem mnogi od nas uživaju.

Tarantinovi filmovi tako će uvijek za neke biti crno-bijeli, ali za brojne obožavatelje njegovog rada među nama složili smo rang listu od njegovih ‘najgorih’ do najboljih ostvarenja – uvjetno rečeno, naravno, jer je to jednostavno Tarantino. Za rang listu koristili smo ocjene s IMDb-ja i Rotten Tomatoesa, ali listu smo oformili i vlastitim preferencijama.

9. Death Proof

‘Death Proof’ je u kina došao 2007. godine, pomalo neprimjetno, a takve je recenzije i dobio – sasvim osrednje. Pored onih ‘bombastičnih’ Tarantinovih naslova ‘Death Proof’ je jednostavno iščeznuo i utopio se u brojnim drugim kultnim likovima njegovog opusa. Film prati kaskadera (Kurt Russell) koji je opsjednut ženama, a na kraju ih ubije svojim posebnim ‘death proof’ automobilom. Tarantino se u ovom filmu htio poigrati klasičnim kič hororom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Pitanje ostaje je li mu to uspjelo ili je njegov film i sam otišao u B kategoriju.

8. The Hateful Eight

THE HATEFUL EIGHT

Na prvu se ruku ‘The Hateful Eight’ čini kao sasvim tipičan i očekivan film Quentina Tarantina. Ipak, ono što ga odaje je često vrlo usporen ritam radnje, previše ponavljanja i potpuno osrednji kraj. Njegov pretposljednji film vizualno je izvrstan, ali letargičan dijalog i sporo dostizanje monotonog vrhunca radnje jednostavno nisu dovoljni da do izražaja dođu glumci ili estetika filma. Prisjetimo se, radnjom nas film vodi u godine nakon Građanskog rata u Americi i u fokusu je Samuel L. Jackson kao Marquis Warren, lovac na glave koji zapne u malom gradu zbog snježne mećave. Slučajno upoznaje Johna Rutha (Kurt Russell) koji prevozi kriminalku Daisy, a tak se njegova sudbina spaja s još pet hladnokrvnih stranaca.

7. Jackie Brown

Jedini film koji Tarantino nije sam osmislio, već ga je adaptirao po romanu je ‘Jackie Brown’ iz 1997. godine. Nastao je po romanu ‘Rum Punch’ Elmorea Leonarda. U glavnoj je ulozi Pam Grier, a okružuju je Bridget Fonda, Michael Keaton, Samuel L. Jackson i Robert De Niro. Radnja prati Jackie Brown, stjuardesu koja je uhvaćena na djelu u krijumčarenju novca. Ipak, sudbina joj neočekivano ide u susret pa se tako detektivi udruže s njom za ‘veći cilj.’ Film je bio nominiran za sve važnije nagrade, a Samuel L. Jackson ovjenčan je titulom najboljeg glumca na filmskom festivalu u Berlinu. Ipak, mnogi filmu ‘zamjeraju’ nedovoljno zanimljive likove, preobičan dijalog i duljinu trajanja filma. ‘Jackie Brown’ nije loš film, štoviše, ali po mišljenju se mnogih osjeti da nije originalno Tarantinova priča.

6. Kill Bill 1. i 2.

Gotovo sve od ‘The Hateful Eight’ na dalje su nijanse između kojih je teško razaznati bolje-lošije. O tome hoćete li ‘Kill Bill’ rangirati ispred ili iza ‘Once Upon a Time in Hollywood’ odlučuje itekako tema koja je vama bliža i tempo koji preferirate. Oba su filma, i ‘Kill Bill 1’ i ‘Kill Bill 2’ prepuna akcije, i to one klasične koju možemo predvidjeti. Tarantino tako dobro gradi akcijske sekvence da nas podsjećaju gotovo na koreografiju i jednostavno je gušt gledati te scene, iako se radi o krvavim i nasilnim prizorima. Razlike između prvog i drugog dijela su očito. Tako se prvi film više oslanja na akciju, dok drugi na dijalog. Nije ni potrebno spominjati da je Uma Thurman nenadmašiva u ovim filmovima.

5. Once Upon a Time in Hollywood

Najnoviji Tarantinov film prošle je godine izazvao groznicu. Možda je to u jednu ruku ‘najmirniji’ njegov film koji teče polako, ne zamara se samom radnjom koliko doživljajem i atmosferom Hollywooda u njegovo zlatno doba. Film je smješten u period netom prije događaja koji će ujedno označiti i kraj tog perioda odnosno ubojstvo glumice Sharon Tate. Fantastične uloge ostvarili su Leonardo DiCaprio i Brad Pitt, dok je Margot Robbie utjelovila Tate. Pitt je za svoju ulogu ovjenčan brojnim nagradama i konačno Oscarom koji je čekao godinama. ‘Once Upon a Time’ savršeno dozira pitku priču, neobične likove i kratke izljeve akcije. Oko samog kraja filma postoji najviše oprečnih mišljenja: neki smatraju da je nedorečen, dok je drugima twist jednostavno genijalan.

4. Django Unchained

‘Django Unchained’ je dvosjekli mač u Tarantinovoj kinematografiji. S jedne je strane to film koji se bavi najozbiljnijom i konkretnom temom od svih redateljevih filmova i surovo pokazuje rasne odnose toga vremena. S druge je strane njegov najduži film u kojem se brojne scene čine nepotrebno dugačke. Izvrsnoj drami doprinijela je sjajna izvedba Leonarda DiCaprija i Christophera Waltza, a ne treba zanemariti ni glumu Kerry Washington i Jamieja Foxxa. Moderni western prati roba Djanga (Foxx) kojeg otkupljuje dr. King Schultz (Waltz). Schultz je lovac na glave koji za Djanga ima zadatak da mu pomogne pronaći ostale lovce, a kad jednom to uspješno izvrši postaje njegov partner. Ipak, stvari se opako okrenu kad duo odlazi u Mississippi kako bi otkupili Djangovu suprugu (Washington) od vlasnika velike plantaže (DiCaprio). Film je nagrađen Oscarom za najbolji scenarij, a Waltz je osvojio zlatni kipić za najboljeg sporednog glumca.

3. Inglorious Basterds

Tarantino je jedan od brojnih redatelja koji je odlučio eksperimentirati s radnjom smještenom u doba Drugog svjetskog rata. I u tome je briljirao! U ‘Inglorious Basterds’ uspio je unijeti sve one elemente po kojima je poznat, a da ujedno ne izgubi na konzistentnosti priče. Film iz 2009. godine vrvi nasiljem, izuzetno zabavnim dijalogom i situacijama u kojima je napetost na vrhuncu. S izvrsnim izvedbama Brada Pitta, Melanie Laurent, Christopha Waltza, Diane Kruger i Elija Rotha. film je zaradio osam nominacija za Oscar. Zlatni kipić odnio je na kraju samo genijalan Christoph Waltz i to potpuno zasluženo.

2. Reservoir Dogs

Prvi Tarantinov film i skoro 30 godina kasnije ostaje jedan od njegovih najboljih. Priča je to s kojom je ušao na ‘A’ listu hollywoodskih redatelja i s kojom je jasno predstavio redateljski stil. Dok bi mnogim redateljima napraviti film poput ‘Reservois Dogs’ bio tek krajnji cilj u karijeri, za Tarantina je to bio tek nagovještaj i prvijenac. Radnju otvara Joe Cabot, kriminalac koji okuplja lopove kako bi izveli ogromnu krađu. Kriminalci se međusobno ne znaju i zovu se imenima boja. Kroz flashbackove saznajemo tijek pljačke, a onda nas Tarantino seli u groteskno skladište u kojem tek počinje krvavi nastavak priče. Film je energičan, akcije je na pretek, a likove (iako nikad ne upoznamo dubinski) obožavamo zbog briljantnih glumačkih izvedbi.

1. Pulp Fiction

‘Pulp Fiction’ klasik je, film opće kulture i generalno jedan od najslavnijih filmova ikad snimljenih. Tarantinov film iz 1994. godine utjecao je na cijelu filmsku industriju i sve aspekte filma; od vizuala, eklektičnih dijaloga, crnog humora i nasilja do referenci na druga djela pop kulture. Tarantino je napravio jedinstveni postmodernistički film koji je osvojio sedam nominacija za Oscara, ali ta prestižna nagrada nemjerljiva je s utjecajem koji je film zadržao kroz godine. ‘Pulp Fiction’ prati četiri paralelne priče koje se eventualno spajaju, ponekad jasno, ponekad slabo – i stvaraju jedan od najboljih filmova ikad napravljenih.

Učitati još
Zatvori