Filmovi o moćnim ženama
Filmovi o moćnim ženama

Filmovi o moćnim ženama

U mjesecu ožujku, točnije 8 ožujka., slavi se Međunarodni dan žena. Dan koji se počeo obilježavati nakon pedesetogodišnja borbe i ukazivanja na loše radne uvjete, niske plaće i općenito gori tretman žena na tržištu rada. Potreba za obilježavanjem takvog dana nastala je zbog naglog ekonomskog rasta. Žene su pretežno bile zaposlene u tekstilnoj industriji, gdje su uvjeti rada bili izuzetno loši. Nezadovoljstvo je raslo i 8. ožujka 1857. godine radnice su prvi put javno demonstrirale protiv takvog rada. Taj čin protesta pokrenuo je val izražavanja nezadovoljstava i ukazivanja na neravnopravne uvjete rada. Protesti su se nastavili, uvijek 8. ožujka, a najpoznatiji je bio onaj u New Yorku 1908. godine kada je čak 15 000 žena marširalo ulicama tražeći bolje radne uvjete i pravo glasa. Dvije godine nakon, Clara Zetkin je predložila i na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji održanoj u Kopenhagenu, proglašen je 8. ožujka kao Međunarodni dan žena.

Thelma & Louise

Kako bi ga obilježili na nešto drugačiji način, odlučili smo se za filmsku večer, no s filmovima koji predočuju snažne žene koje su se borile za svoja uvjerenja. Neki su snimljeni prema istinitim likovima i događajima, neki su čista fikcija, no zajedničko im je to da govore o ženskoj snazi, mudrosti i slobodi. Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, ‘Thelma i Louise’ slavnog redatelja Ridleya Scotta još uvijek je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta.

Still Alice

Still Alice oditeljska je i emotivna drama u kojoj je Julianne Moore za ulogu Alice osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu. Alice Howland, uvažena profesorica lingvistike na sveučilištu Columbia, u sretnome je braku i majka je troje odrasle djece. Ali jednoga dana Alice počinje zaboravljati riječi. Nakon dijagnoze Alzheimerove bolesti, za Alice i njezinu obitelj počinje prava drama: Alice zaboravlja imena članova obitelji, kućnu adresu, nije u stanju predavati…

Frida

Frida je istinita priča o životu meksičke slikarice i ikone 20. stoljeća, Fride Kahlo (glumi ju Salma Hayek) i njezinoj burnoj vezi s mentorom i ljubavnikom, slikarom Diegom Rivierom (glumi ga Alfred Molina) te njihovom mjestu u meksičkom društvu. Frida Kahlo ne samo da je bila velika umjetnica već i biseksualka te komunistkinja, koja je cijeli svoj život provela u borbi protiv nasilnog supruga, boli koja ju je pratila nakon nesreće s kolicima, amputacije noge, i na kraju, zlouporabe droga i alkohola od čega je i umrla u dobi od 47 godina.

erin brokovich

‘Erin Brokovich’

Erin Brockovich

Nakon izgubljenog sudskog spora, u istoimenom filmu Erin Brockovich (glumi ju Julia Roberts) zapošljava se kod svojeg odvjetnika, Eda Masryja (glumi ga Albert Finney), kao recepcionistica. Erin uskoro otkriva kako se u malom kalifornijskom mjestu Hinkley odigrava prljava rabota: velika tvrtka, ‘Pacific Gas & Electric’ pokušava prikriti ekološku katastrofu velikih razmjera u kojoj su posve kontaminirani izvori pitke vode, što je u konačnici rezultiralo brojnim bolestima lokalnog stanovništva. Korak po korak, Erin pridobiva mještane na svoju stranu i, prikupivši 600-tinjak tužbi s Edom pokreće tužbu protiv odgovorne tvrtke. Za razliku od mnoštva patetičnih sudskih drama s grandioznim epilozima, Erin Brockovich je iskreni isječak života, bez dotjerivanja i ulagivanja publici. Slično čuvenoj ulozi u Zgodnoj ženi, Julia Roberts još jednom glumi osebujnu ženu bez dlake na jeziku, ovaj put u borbi za prava socijalno ugroženih slojeva.

Belle de jour

Belle de jour film je koji priča priču Séverine, mlade lijepe žene, netom udane za doktora. I iako voli supruga, dosađuje se u braku i suprug ju seksualno nimalo ne zanima. S druge strane, ona počinje imati živopisne seksualne fantazije, koje polako počinje i ostvarivati zaposlivši se u obližnjem bordelu pod imenom Ljepotica dana. Ili je i to tek dio njezine mašte? Film je nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji 1967. godine, dok je ovu maestralnu ulogu Séverine odigrala Catherine Deneuve.

image-w1280

Belle de jour

Million Dollar Baby

Djevojka od milijun dolara tj. ‘Million Dollar Baby’ sportska je drama Clinta Eastwooda iz 2004. godine. Priča govori o podcijenjenom boksačkom treneru kojeg muči savjest zbog prošlosti pa iskupljenje pokušava pronaći pomažući boksačici amaterki u njezinom krhkom snu da postane profesionalka. Film je osvojio četiri Oscara, uključujući za najbolji film.

c0ff1d9b8a83d7c76ea276c9d410d56f

‘Million Dollar Baby’

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori