Filmski vremeplov: Otputujte u lude, glamurozne i otkačene dvadesete uz ove filmove

Filmski vremeplov: Otputujte u lude, glamurozne i otkačene dvadesete uz ove filmove

Lude dvadesete godine prošloga stoljeća bile su potpuno nepredvidljivi, otkačeni i najkreativniji period iz kojeg inspiraciju i danas crpe modni dizajneri, umjetnici i režiseri. Šljokice, jazz, glamur, raskoš i borba protiv prohibicije prve su asocijacije na 1920-e. Dramatične promjene u političkom i društvenom okruženju uzrokovale su najveći zaokret na području SAD-a gdje se počela razvijati masovna kultura i konzumerizam.

Tulumi inspirirani 20-ima danas nisu nepoznanica, kao ni kostimi tzv. ‘flapper’ djevojke koja je izronila upravo u tom razdoblju. Imidž ‘flapper’ djevojke podrazumijevao je kratku kosu, lepršave party haljine do lista, cigaretu u ustima i sasvim drugačiji stil ponašanja. Iako je tu iluziju zapravo živjela tek šačica žena, dvadesete su uistinu bile godine u kojima su se društvene norme itekako promijenile.

Ako želite uskočiti natrag u to doba, serviramo vam listu izvrsnih filmova smještenih u 20-e godine prošloga stoljeća.

The Great Gatsby

Jedan od najslavnijih filmova, ali i vjerojatno najbolja priča koja opisuje lude dvadesete godine je knjiga F.S. Fitzgeralda The Great Gatsby. Baz Luhrman je režiser poznat po velikim i epskim pričama tako da ne čudi da se baš on uhvatio režije jedne od najvećih američkih priča. The Great Gatsby film je iz 2013. godine, koji govori o milijarderu Jayu Gatsbyju u čiji svijet je uvučen pisac i broker Nick. Ljubavna priča između Gatsbyja i Daisy, raskoš i moda ovog vremena najbolje su prikazani u filmu kojije brzo oduševio publiku. Glavnu ulogu tumači legendarni Leonardo DiCaprio, a ako ste raspoloženi za još njegovih izvrsnih uloga, ovdje smo izdvojili pravi filmski maraton.

Midnight in Paris

Komedija s elementima fantazije, redatelja i scenarista Woodyja Allena bavi se nostalgijom prije svega, a onda i životima umjetnika 20-ih godina u Parizu. Radnja prati uspješnog pisca Gila koji muku muči sa svojim prvim romanom. On se zaljubi u Pariz i misli da se tamo trebaju odseliti nakon što se vjenčaju, no njegova zaručnica Inez ne dijeli njegov pogled na taj grad. Kada Inez jednu noć ode na plesnjak, Gil otkrije najveću inspiraciju za pisanje romana – ponoćne šetnje po Parizu koje ga vode u drugi svijet. Onaj u kojem upoznaje najveće umjetnike, pisce i glazbenike drugih vremena.

Thoroughly Modern Millie

Karijeru Julie Andrews obilježila je uloga u klasiku Sound of Music, ali 60-ih je godina bila glavno lice još jednog kultnog mjuzikla. New York i dvadesete – kombinacija koju gledamo u filmu Thoroughly Modern Millie inspirirat će vas svojom jedinstvenom estetikom i glazbenim komadima. Andrews igra Millie Dillmount, djevojku iz provincije koja dolazi u New York u potrazi za bogatstvom i uspjehom i postaje klasična ‘flapper’ djevojka 20-ih godina.

Chicago

Još jedan mjuzikl na popisu apsolutno je jedan od najslavnijih mjuzikala uopće. Chicago je 2003. godine pokorio dodjelu Oscara. Bio je nominiran u 13 kategorija, a osvojio je šest kipića. Hvaljen od strane kritičara, Chicago prati dvije sasvim drugačije žene s jednako površnom željom za slavom i to dok čekaju suđenje 1920-ih godina u netipičnom ženskom zatvoru.

The Artist

Francuski film The Artist napravio je pravu pomutnju u industriji 2011. godine postavši prvi nijemi film koji je osvojio Oscara od 1927. godine te drugi crno-bijeli nagrađivani film od Schindlerove liste. Radnja se vrti oko glumca, nekadašnje velike zvijezde nijemog filma čija karijera propada dolaskom zvuka i on polako pada u zaborav. S druge strane, ulazi u odnos s mladom glumicom koja doseže vrhunac svoje karijere.

Changeling

Iako su kritičari podvojeni po pitanju filma u kojem je glavnu ulogu ostvarila Angelina Jolie, publika je pokazala sklonost ovoj napetoj priči inspiriranoj stvarnim događajima. Za režiju drame zadužen je bio legendarni Clint Eastwood koji je u filmu uprizorio događaje iz 20-ih godina prošloga stoljeća u Los Angelesu. Te 1928. godine Christine (Jolie) pozdravila se sa sinom i otišla na posao ni ne sumnjajući da je to posljednji put da ga vidi. Mali Walter nestaje i njezin se život zauvijek mijenja. Mreža tragičnih događaja komplicira se kad policija nakon dugog perioda vraća Waltera, ali Christine shvaća i uvjerena je da to nije njezin sin, već drugi dječak.

Bullets Over Broadway

Još jedan film kontroverznog Woodyja Allena našao se na listi. Bullets over Broadway izašao je 1994 godine, a bio je nominiran za čak sedam Oscara od čega je osvojio onaj za najbolju sporednu glumicu (Dianne Wiest). Dramska komedija ujedinjuje svijet gangstera i showbiznisa ludih dvadesetih godina. Prati neuspjelog pisca koji je prisiljen dogovoriti posao s mafijašem, ali postoji jedan uvjet: da se njegova netalentirana djevojka Olive proslavi.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori