Dok maštamo o sladoledu u Rimu ili Veneciji, ovi filmovi vode nas u romantičnu Italiju

Dok maštamo o sladoledu u Rimu ili Veneciji, ovi filmovi vode nas u romantičnu Italiju

UNDER-THE-TUSCAN-SUN-DI-01 slider
Under the Tuscan Sun

Prva asocijacija na Italiju jest romantika, odlično vino i izvrsna hrana. Druga, su pak, kulturne i povijesne znamenitosti… Kulturna scena Italije niti u kom slučaju nije ograničena samo na glavni grad Rim – tu su i veliki centri poput Milana, Venecije, Firence i Napulja. Italija je kroz svoju dugu povijest bila izložena najrazličitijim kulturnim utjecajima. Pri tome je kroz tisućljeća ipak uspjela očuvati svoju kulturu. Vrijedna divljenja je zasigurno etruščanska umjetnost, zatim grčki antički hramovi, kao i najpoznatiji povijesni kulturni spomenici izloženi u mnogobrojnim muzejima širom zemlje.

Italija pruža vjerodostojan odraz pojedinih razdoblja od ostataka Rimskog carstva, preko grandioznih umjetničkih ostvarenja iz doba renesanse i baroka pa sve do futurističkog neorealizma 20. stoljeća. Ako se nećkate oko puta u Italiju, ili ju dugo niste posjetili (ne, ne možemo uopće zamisliti da još niste prešli TU granicu u Istri!), a sva ova kultura i umjetnost nisu dovoljan razlog, donosimo prijedlog filmova za vikend filmske večeri koji će vas instant odvesti u ovu romantičnu zemlju, no i inspirirati na putovanje.

The Talented Mr. Ripley

the-talented-mr-ripley-imdb

Radnja ovog filma odvija se u prekrasnom razdoblju kasnih pedesetih godina dvadesetog stoljeća gdje Tom Ripley odlazi u Italiju kako bi vratio u SAD Dickie Greenlaf, mladog, bogatog i razmaženog milijunaša.

No, kada mu zadatak propadne Ripley poduzima ekstremne mjere… Film nose odlični glumci  Matt Damon, Gwyneth Paltrow i Jude Law. Iako je snimljen 1999. godine film je postao jedan od onih vječnih klasika – što zbog stila, mode, ambijenta i izvrsne dramske priče.

Letters to Juliet

Radi se o prekrasnoj ljubavnoj priči, onoj staroj i novoj, suvremenoj…

Kada mlada Amerikanka Sophie (glumi ju Amanda Seyfried) otputuje u Veronu (grad gdje se najljepša ljubavna priča odvijala – ona o Romeo i Juliji)nađe se u situaciji da odgovara na ljubavno pismo napisano prije više od 50 godina što ju odvede u pravu avanturu.

Under the Tuscan Sun

Film Pod suncem Toskane temelji se na istoimenim memoarima američke pjesnikinje, esejistice i profesorice kreativnog pisanja Frances Mayes, a napisala ga je i režirala Audrey Wells, kojoj je to bio drugi redateljski rad. Film prati uspješnu 35-godišnju newyorškou spisateljicu Frances (glumi ju Diane Lane) kojoj se srušio svijet kad ju je napustio muž zbog puno mlađe žene. Na nagovor najbolje prijateljice Patti, Frances otputuje u Italiju, u čijoj prekrasnoj pokrajini Toskani kupi veliku staru kuću.

Eat, Pray, Love

Ovaj film jedan je od onih koji na gledatelje ostave veliki utjecaj. Tako smo ga već spominjali u raznim kontekstima, no iznenađujuće ne kao sugestiju za filmsku večer. Odmah ispravljamo grešku te ako nakon ovog filma ne poželite spakirati kofere i odmah se uputiti u jednu od najromantičniji zemalja svijeta (a koja je doslovno udaljena jedan prelazak granice), ništa vas drugo neće inspirirati za put u Italiju!

A Room With a View

A Room With a View

A sad jedan klasik koji će vas provesti ulicama stare Italije! Divan film 1987. godine pokupio je zlatni kipić za najbolji adaptirani scenarij, kostimografiju i dizajn, a bio je nominiran i u kategorijama za najbolji film, sporednog glumca i glumicu, najboljeg redatelja i kinematografiju. U filmu glume imena s hollywoodske ‘A’ liste poput Daniela D. Lewisa, Juliana Sandsa i Helene Bonham Carter. Sve se vrti oko Lucy, engleske pripadnice visokog društva, koja upoznaje Georgea, ekscentričnog i opuštenog mladića koji se u njezin svijet nikad ne bi uklopio. Njihova kratka romansa u Firenci propada, a Lucy se zaruči za drugog čovjeka. No, ubrzo saznaje da se George doselio u blizinu njezine kuće.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, screenshot

Učitati još
Zatvori