Počinje glamurozni festival u Cannesu i donosi ove filmove zbog kojih ćemo hrliti u kina

Počinje glamurozni festival u Cannesu i donosi ove filmove zbog kojih ćemo hrliti u kina

Postoje brojni filmski festivali u svijetu koji redovito nagrađuju najbolja filmska ostvarenja, redateljske prvijence, glumačka imena i slično. No, unatoč njihovoj vrijednosti, rijetko koji ima odjek kakav ima filmski festival u Cannesu. Sva velika filmska imena koja danas poznajemo jednom su debitirali na ovom najvećem svjetskom festivalu.

Osim što okuplja baš sve slojeve filmske industrije, Cannes je ostao jedno od onih mjesta i događanja koja sa sobom nose dašak starog glamura, hollywoodskog luksuza, bez obzira što o istom mislili i kako ga zvali. Francuska rivijera, svakodnevne premijere blockbustera i indie filmova koji će steći svjetsku slavu, crveni tepih, puno networkinga i visoka moda.

Filmovi koji se prikazuju u Cannesu već su samim ulaskom na festival postigli veliki uspjeh, a oni najbolji (često i oni s potpisom najslavnijih redatelja) natječu se za nagradu Palme d’Or odnoso Zlatnu palmu. Iako plijeni pažnju, Cannes ipak nikad nije bio razvikan kao, recimo, dodjela Oscara ili Zlatnih globusa, a upravo se na ovom festivalu kristaliziraju neki od filmova zbog kojih ćemo kasnije hrliti u kina. Sličan scenarij očekujemo i ove 2021. godine kad se filmski festival napokon vratio. Okupili smo nekoliko filmskih naslova zbog kojih će naša kina, uopće ne sumnjamo, biti puna. Ovo su najzanimljiviji filmovi koji se prikazuju u Cannesu, a o kojima ćemo neprestano brujati ove godine…

The French Dispatch

Opisan kao ‘ljubavno pismo novinarima’, film prati tri odvojene priče, a baš kao i The Grand Budapest Hotel, Andersonov posljednji igrani film iz 2014., vrvi poznatim imenima kad je glumačka postava u pitanju. Bill Murray, Timothee Chalamet, Frances McDormand, Elisabeth Moss, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Owen Wilson, Benicio del Toro, Adrien Brody i Saoirse Ronan samo su neki od glumaca koji se pojavljuju u filmu. Deseti film kultnog redatelja jedan je od najiščekivanijih filmova ove godine.

Annette

Mjuzikl Annette jedan je od nama najinteresantnijih filmova ovog ljeta. Baš ovaj izuzetno iščekivani naslov i otvara filmski festival u Cannesu, a potpisuje ga Leos Carax. U pitanju je nadrealni mjuzikl s Adamom Driverom i Marion Cotillard u glavnim ulogama. Film prati provokativnog stand-up komičara (Driver) i njegovu suprugu, sopranisticu (Cottillard) svjetske slave. Njihov glamurozni, nepredvidljivi život preokrenut će se u potpunosti dolaskom njihove kćeri Annette na svijet.

Memoria

Tilda Swinton glavno je glumačko lice i izvršna producentica filma Memoria. U filmu glumi ženu iz Škotske koja odlazi u posjet svojoj sestri u Kolumbiji. Međutim, tijekom posjeta počinje osluškivati neobične zvukove koji u njoj bude strah, ali i opsesiju da pronađe njihov uzrok i izvor. Prvi je to put u 11 godina da se u ključnom dijelu festivala prikazuje film redatelja s Tajlanda, u ovom slučaju Apichatpong Weerasethakul koji je već osvojio Zlatnu palmu 2010. godine.

Bergman Island

Tim Roth i Vicky Krieps glume u filmu Mije Hansen-Love. Ova vizualno dojmljiva drama prati američki par koji odlazi na putovanje na otok Fårö kako bi se inspirirali mjestima na kojim je stvarao i umro kultni Ingmar Bergman. Oboje pišu scenarije za svoje nadolazeće filmove, ali kako ljeto odmiče i njihovi scenariji postaju sve opsežniji, granica između fikcije i stvarnosti sve je tanja.

Mothering Sunday

Film s vjerojatno najimpresivnijom glumačkom postavom uz The French Dispatch je Mothering Sunday. Radnja je smješten u samo jedan dan te 1924. godine i prati kućnu pomoćnicu Jane (Odessa Young) koja ima slobodan dan. Za to vrijeme par kod kojeg radi (glume ih Colin Firth i Olivia Colman) odlaze na svečanu proslavu za koju se igrom slučaja ispostavi da su zaruke Janeinog ljubavnika (kojeg igra odličan mladi Josh O’Connor kojeg smo gledali u seriji The Crown). Da stvar bude još napetija, scenarij je prilagodila Alice Birch koja stoji iza uspješnica kao što su Normal People i Succession, a režirala ga je Francuskinja Eva Husson.

Murina

Za nas posebno mjesto u Cannesu, a zatim i na domaćim filmskim festivalima ima film Murina hrvatske redateljice Antonele Alamat Kusijanović! Film je uvršten u program 13 dana autora, a psihološka drama smještena je na hrvatski otok i zamišljena je kao nastavak redateljičinog kratkog filma U plavetnilo. “Napeti odnos 16-godišnje Julije i autoritarnog oca Ante počne pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja”, piše Motovun Film Festival.

Foto: IMDb, Motovun Film Festival, screenshot

Učitati još
Zatvori