Netflixov film po knjizi Elene Ferrante obilježit će zimu – bez sumnje

Netflixov film po knjizi Elene Ferrante
obilježit će zimu – bez sumnje

Kao jedna od najslavnijih aktualnih autorica, Elena Ferrante i njezina djela neiscrpan su izvor inspiracije brojnim mlađim autorima, ali i hollywoodskim kreativcima. Od uspjeha HBO-jeve serije My Brilliant Friend, književnost ove talijanske spisateljice, o čijem se identitetu zapravo znaju samo nagađanja, ušla je u mainstream i svaka nova knjiga ili hollywoodska adaptacija iste podigne prašinu. Hype se upravo stvara oko najnovijeg filma snimljenog po Ferrantinoj knjizi The Lost Daughter koji će izaći na Netflixu, a nakon svjetske premijere na festivalu u Veneciji, već je jasno da je u pitanju veliko filmsko iznenađenje ove godine.

Olivia Colman ponovno briljira

Novi je film po mnogočemu poseban. Prvenstveno, u njemu glumi zaista impresivna glumačka postava na čelu s Olivijom Colman, glumicom koja se iskazala u nekolicini žanrova, a posljednjih se godina profilirala u jednu od najvećih britanskih glumica svoje generacije. Široka ju masa najsvježije pamti po fantastičnoj izvedbi kraljice Elizabete II. u seriji The Crown. Međutim, samo je u posljednjih pet godina glumila u nagrađivanim naslovima kao što su The Father, The Favourite, The Lobster i slično. U filmu The Lost Daughter igra glavnu ulogu u kojoj, ako je za vjerovati filmskim kritičarima koji su premijeru pogledali u Veneciji, ponovno briljira. No, iako s manje iskustva i kraćim filmskim opusom, jednako iščekivanje potiču i Colmanine glumačke kolegice – Jessie Buckley i Dakota Johnson. Dok Johnson većina pamti iz trilogije Fifty Shades of Grey, ova je mlada glumica u ostalim glumačkim angažmanima pokazala da može interpretirati i slojevite likove. Sjetimo se samo naslova poput The Peanut Butter Falcon, A Bigger Splash, Our Friend i sličnih. Jessie Buckley, još je jedna mlada glumica koja se bez sumnje nameće kao ključno ime na sceni. Prošle smo je godine gledali u filmu I’m Thinking of Ending Things, a pamtimo je i po ulogama u mjuziklu Wild Rose i triler Beast.

Toj šačici genijalnih ženskih kreativki pridružuje se i Maggie Gyllenhaall u ulozi redateljice filma. Upravo je na njoj najveći fokus, budući da je film The Lost Daughter njezin režiserski prvijenac, a stvarala ga je po toliko hvaljenom i popularnom romanu kultne književnice. Gyllenhaal smo gledali u cijelom nizu slavnih filmova Mona Lisa Smile, The Dark Knight, seriji The Deuce i drugim. Radnja filma, kao i knjige, zvuči intrigantno, a prije nego što film izađe 17. prosinca na Netflixu, imamo još jednu sjajnu vijest…

Hit Elene Ferrante čitamo tik prije izlaska filma

Nešto više od mjesec dana prije premijere filma, na police hrvatskih knjižara stiže upravo roman po kojem je Magie Gyllenhaal režirala svoj prvijenac. Hrvatski prijevod The Lost Daughter odnosno Mračna kći izlazi 4. studenog pa je ovo idealna prilika da uhvatite bestseller i pročitate ga prije nego što pogledate film.

Prisjetimo se, roman koji je objavljen originalno 2006. godine prati Ledu, rastavljenu profesoricu u svojim srednjim godinama koja ostaje sama nakon što su njezine kćeri preselile k ocu. Ususret ljetu odlučuje otići na ljetovanje u malo mjesto na Jonskom moru. Na putovanje odlazi s ravnodušnim očekivanjima, spremna na to da će ju obuzeti uspomene i nostalgija zbog obitelji, ali ono što se događa je upravo suprotno – Leda uživa u slobodi i svoje dane provodi na plaži. Vrijeme tako teče, dok na odmoru ne upozna Ninu, mladu majku koja pokušava balansirati život i roditeljstvo u pratnji velike obitelji. Gledajući Ninu, Leda se počinje vraćati u prošlost, preispitujući svoje majčinske i druge odluke koje su zavijek definirale njezin i život cijele njezine obitelji.

Foto: IMDb, Netflix, Profil

Učitati još
Zatvori