Na prvoj užoj listi za nominacije za Oscara našao se i jedan film iz regije!

Na prvoj užoj listi za nominacije za Oscara
našao se i jedan film iz regije!

dodjela Oscara 2021.

O dodjeli Oscara 2021. do nedavno se vrlo malo znalo, a sve objavljene informacije o tome kad će se održati, gdje i na koji način – prepričali smo vam već ovdje. Iako nas od službenih nominacija dijeli još mjesec dana, Akademija je upravo objavila filmove iz 9 kategorija koji ulaze u najuži krug za nominacije.

U pitanju su najbolji dokumentarac, najbolji kratki dokumentarni film, strani film, šminka i frizura, original score, originalna pjesma, kratki animirani film, live action kratki film i vizualni efekti.

Film iz regije na korak do nominacije za Oscara

Ponajviše nas je ova vijest razveselila jer se na najužoj listi za kategoriju stranog filma našla Jasmila Žbanić s filmom ‘Quo Vadis, Aida?’ U izvrsnom ostvarenju, koje je već krajem prošle godine izazvalo komentare, glume renomirani glumci Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović i Boris Isaković.

Bosanskohercegovačka redateljica režirala je i napisala scenarij za prvi igrani film na kompleksnu temu genocida u Srebrenici. Tako se film našao među 15. najboljih u utrci za nominaciju za zlatni kipić!

Čak tri izvrsna dokumentarca s Netflixa na listi

Netflix je i ove sezone donio premijere nekoliko izvrsnih filmova, a posebno dokumentaraca. O nekima od njih smo vam svojevremeno s oduševljenjem pisali ili ih predstavljali u mjesečnim preporukama.

Film ‘My Octopus Teacher’, koji donosi priču o gotovo nevjerojatnom odnosu čovjeka i životinje, izazvao je lavinu dirljivih reakcija, dok smo dokumentarac ‘Dick Johnson Is Dead’ naveli kao jedan od najboljih filmova 2020. godine. U užoj se listi našao i ‘Crip Camp, film smješten u rane 70-e godine kad su se tinejdžeri s invaliditetom morali nositi s izolacijom i čestom diskriminacijom. Rupa u takvoj svakodnevici bio je kamp Jened, kamp za osobe s invaliditetom gdje su mogli igrati ljetne sportove, proživjeti teen afere i raditi sve tipično za tinejdžere.

List svih filmova koji su ušli u uži krug u 9 kategorije – pronađite ovdje!

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori