Ekskluzivna hrvatska premijera provokativnog filma o Banksyju

Ekskluzivna hrvatska premijera
provokativnog filma o Banksyju

Čovjek koji je ukrao Banksya

Tijekom trajanja izložbe Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno, međunarodno priznati street art umjetnik Lonac u muzejskom kafiću oslikavao je mural Hat Wearers. U povodu predstavljanja ovog novog murala u MSU, u dvorani Gorgona Muzej će ekskluzivno prikazati dokumentarni film Čovjek koji je ukrao Banksya, priču o crnom tržištu umjetnina i stiliziranom portretu javnog prostora, te pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti.

Banksy, svjetski poznati slikar uličnih murala, 2007. otputovao je u Palestinu te po cijelom gradu na tamošnjim zidovima i zgradama naslikao nekoliko politički provokativnih djela. I dok su neki u crtežima vidjeli prijetnju, a drugi ih hvalili kao prava umjetnička djela, samo je jedna osoba u tome vidjela poslovnu priliku. Bodibilder i lokalni vozač taksija znan pod nadimkom Walid Zvijer osmislio je pravi poduzetnički plan: uzeti cijeli zid s crtežom i prodati ga onome tko za njega ponudi najviše novca.

Dokumentarni film Čovjek koji je ukrao Banksya provokativna je priča o crnom tržištu umjetnina; dok gledatelji prate Banksyev rad, istovremeno otkrivaju tajne tržišta umjetninama ukradenih zidova diljem svijeta. Riječ je o stiliziranom portretu javnog prostora, pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti, a ponajviše o tome što se događa kada se politika Bliskog istoka susretne sa zapadnjačkim tržištem umjetninama.

Režija: Marco Proserpio, Italija, 2018.
Trajanje: 93′
TRIBECA FILM FESTIVAL 2018. – Nominacija za najbolji dokumentarni film

Broj karata je ograničen, cijena karte je 30 kn i može se kupiti na blagajni MSU-a i na stranici Entrio.hr.

Film Čovjek koji je ukrao Banksya će se prikazivati u dva termina u MSU, u subotu 1.12., i petak, 7. 12. 2018. u 19 sati, a uz projekcije posjetitelje očekuje i besplatan prigodan program:

Predstavljanje murala Hat Wearers priznatog street art umjetnika Lonca
MSU caffe, subota, 1.12. 2018. u 18 sati

Tribina “Ulična umjetnost: od provokacije do muzealizacije”
MSU, dvorana Gorgona, petak, 7.12.2018. u 20:30 (nakon projekcije filma)
Od 21:30 za sve naše goste glazbu će puštati LUNAR, jedan od pionira hrvatske ulične umjetnosti.

Program se održava uz izložbu Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno, koja je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Zaklade Adris, Wiener osiguranja i Turističke zajednice Grada Zagreba.

2 sretnika ili sretnice moći će osvojiti po dvije ulaznice za film za svaki datum pošalju li svoje ime i prezime, željeni datum projekcije te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila Čovjek koji je ukrao Banksya, do 30. studenog u 16 sati kada ćemo objaviti sretne dobitnike. Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo Vanji Daskalović i Antonelli Šantek!

Učitati još
Zatvori