Filmska priča: Netflixov film ‘365 dana’ u srcu je skandala, ali istovremeno ruši rekorde gledanosti

Filmska priča: Netflixov film ‘365 dana’ u srcu je skandala, ali istovremeno ruši rekorde gledanosti

Kad je film ’50 nijansi sive’ izašao postojala je tek nekolicina onih koji su ga hvalili, dok se brzo oformila poplava negativnih kritika. Ipak, o filmu se brujalo, baš su svi barem čuli za isti, a jumpstartao je i karijere nekih glavnih glumaca.

Netflixov naslov ‘365 dana’ koji je na streaming servis stigao u lipnju podsjeća na spomenutu adaptaciju erotske knjige, ali s nekoliko razlika – film je, po kritičarima, još gori, pozitivnih reakcija gotovo da nema i pretpostavljamo da neće vinuti glumce u slavu. No, unatoč skandaloznim recenzijama, posao je viralna senzacija i već je neko vrijeme u trendingu i u Hrvatskoj. 

Problematična radnja u startu

Zapravo se radi o još jednoj adaptaciji knjige iz erotske trilogije autorice Blanke Lipinske. Priča prati Lauru ( Anna-Maria Sieklucka) koju otima šef talijanske mafije Massimo (Michele Morrone). Njegov je plan krajnje zabrinjavajući; odluči je držati godinu dana u ropstvu i daje joj točno toliko da se zaljubi u njega. Film se brzo transformira u, kako brojni kritičari tvrde, izuzetno eksplicitan sadržaj odnosno ‘soft-porn’, ali ni to nije jedini razlog zašto je potaknuo masu kontroverzi.

Iako je prošlo već nekoliko tjedana od njegovog izlaska na Netflix, ‘365 dana’ je još uvijek u top 10 najgledanijih naslova diljem svijeta, a apsolutno je za očekivati da će biti najgledaniji film 2020. godine na servisu. Reakcije na sami film, ipak, nisu jednako bajne. Štoviše, recenzije tvrde da je gluma loša, a priča plitka i neslojevita zbog čega film dobiva ‘jeftini’ dojam – slični su to problemi koji su pratili i ’50 nijansi sive.’

Izvor kontroverzi: glorificira nasilje, seksualno zlostavljanje i toksične odnose?

I dok se na trilogiju ’50 nijansi sive’ gledalo gotovo posprdno, film ‘365 dana’ zaradio je Netflixu brojne teške optužbe. Nedavno se pojavila i peticija koja traži da se film ukloni sa servisa, a to je među prvima zatražila popularna pjevačica Duffy koja je ranije ove godine priznala javnosti da je bila oteta i seksualno zlostavljana.

“Žalosti me što Netflix daje platformu ‘kinematografiji’ koja erotizira otmicu i navodi seksualno nasilje i trgovanje kao ‘seksi film”, izjavila je. Kritičarka časopisa Variety, Jessica Klang, također je film ocijenila očajnim te nadodala da je premisa filma “jedna od najlažnijih i najgorih isprika za silovanje: da silovanje nije silovanje ako se čini da je ‘ona uživala.” Za film su se prišile i etikete da promovira Stockholmov sindrom i mizoginiju.

Iako rijetke, pojavile su se i nešto pozitivnije reakcije. Jednu je takvu prenio slavni New York Times koji je u svom članku citirao i drugu stranu. “Mislim da se kao društvo bojimo razgovarati o seksu ili erotici. Imamo takav mentalitet, ali donijeli su taboo temu u mainstream i otkrili da ljudi to vole”, argumentirala je 44-godišnja psihoterapeutkinja Audrey D’Antuono koja se slaže sa stavom da fikciju treba odvojiti od stvarnosti.

Netflix nije reagirao, ali upozorio je da poštuje svoje pretplatnike i da im daje slobodu da biraju sadržaj koji žele gledati kao i na činjenicu da filterima mogu korigirati ponudu na svom profilu.

Na platformi Rotten Tomatoes ‘365 dana’ trenutno ima 0 posto od kritičara te 30 posto od publike. Unatoč svemu, snimanje nastavka po drugoj knjizi trilogije planirano je u skorijoj budućnosti, ovisno o situaciji s pandemijom.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori