Festivalski treći dan educirao mlade i oduševio filmskim igranim i dokumentarnim programom

Festivalski treći dan educirao mlade i oduševio filmskim igranim i dokumentarnim programom

JFF_IzvanFokusa1

Jezikom filma i vizualnih umjetnosti bliskim mladima, na primjeru sjajne ”Schindlerove liste”, Lucja Piekarska–Duraj, poljska stručnjakinja za socijalnu antropologiju i društveno sjećanje, govorila je o problematici holokausta na prvim Edukacijskim jutrima u Tuškancu, i ovoga puta popunjenim do posljednjeg mjesta. Program poučavanja mladih o holokaustu bilježi svoju desetu godišnjicu te je do sada okupilo više od 22 tisuće učenika i studenata.

Festivalski treći dan

“Iako sami nismo preživjeli holokaust niti smo izravni svjedoci holokausta, svejedno nasljeđujemo dramatičnost, kao i posljedice holokausta. Ova tematika utječe na mnoge današnje rasprave, a komemoracija holokausta ostaje ključna u državama koje imaju teškoće u dostizanju demokratskih standarda. U ovom smislu, slično je i s filmskom industrijom. Mnoge priče koje su promijenile živote i mnoge tužne priče, koje su pretočene u film, povezane su sa strahotama Drugog svjetskog rata”, rekla je Lucja Piekarska–Duraj.

JFF_IzvanFokusa3

JFF_IzvanFokusa2

Kratki film režisera Kena Winikura, gosta festivala, ”Poziv za pamćenje: Priča Davida Schaectera”, posvećen je prisjećanju na one koji su izgubljeni u holokaustu.

”Moramo uvijek pokušavati biti ispravni i uzorni i boriti se protiv nepravde. Zahvaljujem svima koji su uključeni u Festival tolerancije jer upravo to rade i bila mi je čast biti dio toga”, izjavio je Winikur.

JFF_IzvanFokusa4

JFF_IzvanFokusa5

JFF_IzvanFokusa6

JFF_IzvanFokusa7

JFF_IzvanFokusa8

Dokumentarna poslastica, pobjednik Velike nagrade žirija za dokumentarni film na filmskom festivalu u Sundanceu, Zadnji u Alepu sirijskog redatelja i scenarista Firasa Fayyada, prati međunarodno priznate Bijele kacige, organizaciju koju čine obični građani koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana.

Napeti prikaz izuzetne hrabrosti, Zadnji u Alepu pruža potresnu novu perspektivu sukoba koji je promijenio svijet. Dokumentarac je otvorio zanimljivu diskusiju na okruglom stolu Budućnost Europe – Europa koju želimo na kojoj su sudjelovali Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije za Hrvatsku, Giuseppe DiCaro, predstavnik Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj i Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i dobitnik nagrade Europski građanin u 2017.

JFF_IzvanFokusa19

JFF_IzvanFokusa20

JFF_IzvanFokusa21

JFF_IzvanFokusa22

JFF_IzvanFokusa23

“Želja mi je da ova projekcija pomogne u zaustavljanju rata. Kao svjedoci tragedije u Siriji moramo pronaći rješenje kako pomoći Sirijcima koji su napadnuti kemijskim oružjem, koji su izvrgnuti svakodnevnom bombardiranju, i koji se svakodnevno suočavaju sa smrću. Ali ne postoji nitko tko reagira i donosi moralne odluke”, poručio je Fayyad putem video poruke posjetiteljima 12. Festivala tolerancije.

JFF_IzvanFokusa24

JFF_IzvanFokusa25

JFF_IzvanFokusa26

JFF_IzvanFokusa27

JFF_IzvanFokusa28

JFF_IzvanFokusa29

JFF_IzvanFokusa30

JFF_IzvanFokusa31

JFF_IzvanFokusa32

JFF_IzvanFokusa33

JFF_IzvanFokusa34

JFF_IzvanFokusa35

JFF_IzvanFokusa36

JFF_IzvanFokusa39_Edukacijsko jutro

JFF_IzvanFokusa40

JFF_IzvanFokusa41

JFF_IzvanFokusa42

JFF_IzvanFokusa43

JFF_IzvanFokusa44

JFF_IzvanFokusa48

JFF_IzvanFokusa49

JFF_IzvanFokusa50

JFF_IzvanFokusa51

JFF_IzvanFokusa52

JFF_IzvanFokusa53

JFF_IzvanFokusa54

JFF_IzvanFokusa55

JFF_IzvanFokusa56

JFF_IzvanFokusa57

JFF_IzvanFokusa58

JFF_IzvanFokusa59

JFF_IzvanFokusa60

JFF_IzvanFokusa61

Učitati još
Zatvori