Manje od mjesec dana do novog izdanja Festivala tolerancije

Manje od mjesec dana do novog izdanja
Festivala tolerancije

festival tolerancije cover

Efraim Zuroff, poznat i kao Posljednji lovac na naciste i Firas Fayyad, redatelj najboljeg dokumentarnog filma Sundance Film Festivala 2017. i prvog sirijskog filma nominiranog za nagradu Oscar, Last Men in Allepo, samo su neki od intrigantnih gostiju ovogodišnjeg Festivala tolerancije koji će se održati u Zagrebu od 8. do 14. travnja u kinima Europa i Tuškanac.

Više od 60 filmova osobno su odabrali naš jedini dvostruki oskarovac Branko Lustig i direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović. Njih dvoje svake godine imaju težak zadatak – od prijavljenih i direktno pozvanih filmova pristiglih u ured Festivala, odabrati najbolje koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Kino Europa mladi u dvorani 2015

Zagreb će posjetiti i dvije poznate međunarodne umjetnice. Brazilska umjetnica Angelica Dass predstavit će se zanimljivom izložbom Humanae, koja će od 5. do 18. travnja biti postavljena na zagrebačkim ulicama, kao i već svjetski poznatim predavanjem o istoimenom projektu. Riječ je o zbirci portretnih fotografija koje otkrivaju istinsku ljepotu ljudske različitosti. Mlada španjolska umjetnica Silvia Grav, predstavit će projekt O holokaustuzbirku crno-bijelih fotografija koje će od 10. do 20. travnja biti izložene u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Dr. Cathy Gelbin sa Sveučilišta u Manchesteru, na već tradicionalnom Edukacijskom jutru namijenjenom srednjoškolcima i studentima, održat će zanimljivo predavanje o holokaustu u filmskoj industriji, a na ovogodišnjem Festivalu predstavit će se novo, e-izdanje Dnevnika Anne Frank, najpoznatije knjige o holokaustu.

Festival su do sada podržala zvučna imena istaknutih filmskih stvaratelja poput Stevena Spielberga, Stefana Ruzowitzkog, Stellana Skarsgårda, Liama Neesona, Ralph Fiennesa, Rade Šerbedžije, Volkera Schlöndorffa i Istvana Szabe… Programe Festivala do sada je posjetilo više od 130 tisuća ljudi, dok je na Edukacijskim jutrima dosad sudjelovalo više od 22 tisuće mladih.

Branko Lustig Festival tolerancije JFF Zagreb

Učitati još
Zatvori