Kreće jubilarno izdanje Festivala Mediteranskog Filma Split

Kreće jubilarno izdanje Festivala
Mediteranskog Filma Split

Sve je spremno za još jedno izdanje Festivala Mediteranskog Filma Split koji kreće večeras. Riječ je o jubilarnom, 15. izdanju koje pred vjernu publiku dolazi s dva važna inozemna priznanja. Po prvi put se održava uz potporu Kreativne Europe potprograma MEDIA, kojim Europska komisija potiče izvrsnost europskih filmskih smotri. Uz to, tu je i važno priznanje kultnog britanskog časopisa The Guardian, koji ga je svrstao među najbolje ljetne filmske fešte Starog kontinenta.

Sve kreće filmom Nine Violić

Festival večeras otvara svjetska premijera filma Baci se na pod redateljice i glumice Nine Violić, a mjesto radnje je Ljetno kino Bačvice. Tijekom deset dana održavanja festivala publici će biti predstavljena čak 72 filma iz 30 zemalja. Festival se održava na nekoliko lokacija: Ljetno kino Bačvice, plato ispred Doma mladih i Kinoteka Zlatna vrata, ali po prvi put i u FMFS kinu smještenom unutar bedema Tvrđave Gripe. Svi dugometražni filmovi su hrvatske premijere.

Ovogodišnje izdanje FMFS-a donosi brojne organizacijske novosti. Možda najvažnija od njih je uvođenje novog programa u večernjem terminu, i to upravo na lokaciji Tvrđava Gripe. U sklopu festivala će se tak prikazivati nagrađivani filmovi koji stižu iz zemalja van Mediterana.

Program Ješke je tijekom godina stekao veliku popularnost među FMFS publikom, pa kratki domaći film ostaje u ‘prime time‘ terminu na Bačvicama. Autoru najboljeg filma pripast će i novačana nagrada od 15 tisuća kuna, najviša u Hrvatskoj za ovu kategoriju filma.

Gostujući regionalni festivali

Na FMFS stižu četiri regionalna festivala, ali i Europska filmska akademija sa svojim kratkim programima. Poseban dio festivala prilagođen je djeci i mladima, a za filmske profesionalce, uz radionicu scenarija, stavlja se fokus i na video igre te sinkronizaciju filmova. U sklopu Ljetnog kina Bačvice Split Nomad Gallery najavljuje prodajnu izložbu limitirane edicije postera filmskih klasika. Njih su posebno za ovu priliku kreirali splitski kreativci.

Organizatori stoga poručuju: ‘Zatrpajte se filmovima, jer lito počinje na FMFSu!

Foto: PR

Učitati još
Zatvori