Film ‘Triangle of Sadness’ apsolutni je hit na ovogodišnjem festivalu u Cannesu

Film ‘Triangle of Sadness’ apsolutni je hit na ovogodišnjem festivalu u Cannesu

Filmski festival u Cannesu je u punom jeku, a traje do 28. svibnja. Nakon što su brojne filmske zvijezde prodefilirale crvenim tepihom na Francuskoj rivijeri, došlo je vrijeme za filmove. Nekoliko njih je podiglo veliku prašinu, kao onaj redatelja Davida Cronenberga nazvan Crimes of the Future. Naime, tijekom njegove je premijere velik broj gledatelja napustio dvoranu zbog scena koje su okarakterizirali kao šokantne i vulgarne. Unatoč tome, film je ispraćen ovacijama.

Međutim, film koji je definitivno osvojio publiku u Cannesu je onaj o kojem se i nije toliko pričalo prije samog festivala. Riječ je o filmu Triangle of Sadness redatelja Rubena Östlunda. U ovom crnohumornom ostvarenju glavnu ulogu ima proslavljeni američki glumac Woody Harrelson.

Kritika današnjeg društva

Radnja filma je opisana kao satira i kritika današnjeg društva. Priča prati celebrity par koji je pozvan na luksuzno krstarenje, isključivo za one najbogatije. Harrelson glumi kapetana na brodu, a kada nekoliko putnika s broda završi na pustom otoku, njihovo bogatstvo ih više ne može spasiti. Sada moraju razmišljati izvan okvira onoga na što su do tada navikli.

Festival u Cannesu poznat je po prikazivanju ostvarenja koja možda ne bi našla put do tako široke publike. Pogotovo ako je riječ o filmu koji kritizira neke aspekte društva. Kako je sam redatelj istaknuo, film se bavi istraživanjem koncepta muške ljepote te klasičnih rodnih uloga.  Mnogi kritičari već su se složili kako je film svojevrstan napad na one najbogatije, koje se u ovom uratku podvrgava ismijavanju.

Kako god bilo, čini se da su oni koji su ga već imali priliku pogledati jednostavno oduševljeni. Osim Harrelsona, u filmu glume i Harris Dickinson, Charlbi Dean, ali i hrvatski glumac Zlatko Burić.

Čak i trajanje od preko dva sata, što je za ovakav tip filma poprilično dugačko, nije odvratilo publiku. Kako tvrde brojni novinari i kritičari, film niti u jednom trenutku ne postaje dosadan. Ono što je u svemu i najbolje, gledatelja će natjerati na dublje promišljanje o nekim stvarima. Upravo to je i odlika kvalitetnog ostvarenja koje neće tako lako pati u zaborav.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori