Fenomen skandi krimi serija i koje obavezno morate pogledati

Fenomen skandi krimi serija i koje
obavezno morate pogledati

Wallander

Nordic noir

Jeste li čuli za Nordic noir? Poseban je to žanr – u književnosti, filmu i TV serijama, poznat još po nazivima Scandi noir, a tijekom 2012. godine formirao se i izraz Danish Postmodern. Žanr je to koji donosi izvrtanje vremena i prostora, glavne likove, često psihički na rubu, no posve funkcionalne, ili čak briljantne kakva je detektiva u seriji Most, no zajedničko svima jest odlično raspisan tekst, hladan vizualan doživljaj (ima nešto specifično u Scandi kameri) i radnja koju obilježavaju mali te veliki twistovi koji nas drže zalijepljenima za ekran.

Bron/Broen

Bron/Broen

Mnoge od najboljih skandinavskih serija dostupne su na Netflixu, Amazonu, HBO-u, Pickboxu, Huluu i sličnim servisima, a ako ste posebno zainteresirani za žanr predlažemo nekoliko serija s kojima biste trebali početi otkrivati žanr u koji su mnogi obožavatelji krimića zaljubljeni. Nesumnjivo nam prva pada na pamet serija Most. Originalan naziv joj je Bron/Broen i skandinavska je  serija autora Hansa Rosefeldta. Serija je to švedsko-danske produkcije, a koja se prikazivala u preko sto zemalja diljem svijeta. Počela se emitirati 2011. i do sada su emitirane četiri sezone. U centru zbivanja je švedska detektivka Saga Norén koju glumi izvrsna Sofia Helin.

Bron/Broen

U prvoj i drugoj sezoni njezinog danskog antipoda, detektiva Martina Rohdea glumi Kim Bodnia, dok je u trećoj sezoni u toj ulozi Thure Lindhardt kao detektiv Henrik Sabroe. Doslovan most jest Øresund most, most koji spaja Malmö s Kopenhagenom. Prva sezona počinje s otkrivenjem tijela točno na sredini mosta, od tog trenutka kreće sva simbolika mosta u toj, no i sljedeće četiri sezone.  Ono što nosi cijelu seriju svakako je lik Sage Norén, toliko privlačan, no i drugačiji, onaj koji kontrira svim socijalnim normama, da ćete se instantno zaljubiti u nju. Nikada u seriji nije bilo potvrđeno, no nagađanja su tu, i izgleda točna – Saga ima Aspergerov sindrom koji ju čini posve imunom na bilo kakva socijalna pravila, no istovremeno je genijalna detektivka i istražiteljica.

Bron/Broen

Bron/Broen

Mankellov inspektor Wallander

Nakon što počnete gledati seriju Most, nećete moći a da ne zavirite u još koje ostvarenje… Mankellov inspektor Wallander naš je sljedeći prijedlog. Švedska detektivska serija prikazuje aktivni život detektiva Kurta Wallandera (glumi ga odličan Kenneth Branagh) u pomorskom gradiću Ystad. Radnja je temeljena na pričama poznatog autora kriminalističkih romana Henninga Mankella. Kurt, njegova kći Linda novakinja u policiji i Kurtov kolega Stefan rješavaju slučajeve čiji su akteri građani Ystada, od onih najuglednijih pa sve do seoskog idiota. No ne ide sve kao po loju. Svaka epizoda donosi nam intrigantne slučajeve uslijed kojih se glavni likovi moraju oslanjati jedni na druge, ne samo kako bi otkrili istinu, nego kako bi sačuvali vlastite živote. Kurt je prekaljeni detektiv koji se oslanja na nagon i iskustvo, a nerijetko se služi nekonvencionalnim, pa čak i ilegalnim sredstvima ne bi li riješio slučaj.

Wallander

Wallander

Rejseholdet/Unit One

Sljedeća na našem popisu je Rejseholdet/Unit One kod nas prevedena kao Elitni odred: Danska. Glavni lik, Ingrid Dahl (glumi ju Charlotte Fich), ambiciozna je inspektorica koja je upravo imenovana za voditeljicu Odjela za ubojstva i teške zločine. U seriji pratimo dramatične istrage, a u pozadini su odnosi između pripadnika Odjela, njihov obiteljski život i odnos s drugim ljudima. Serija se redovito bavi društvenim temama kao što su asocijalnost policijskih inspektora uzrokovana prirodom posla, socijalne i emocionalne posljedice brutalnih zločina, te utjecaj politike i medija na pravosudne postupke. Zanimljivost serije jest u tome da se temelji na stvarnim kriminalističkim slučajevima u posljednjih 10 godina, a i da jedan od likova glumi fantastičan Mads Mikkelsen.

Rejseholdet/Unit One

Rejseholdet/Unit One

Jordskott / Klica zla

Jordskott tj. Klica zla sljedeća je serija koja se obavezno mora naći na vašoj listi Nordic noir serija. Serija prati priču koja se odvija sedam godina nakon misterioznog nestanka kćeri Josefin kada  se policijska istražiteljica Eva Thörnblad (Moa Gammel) još bori s tugom i boli zbog tragičnog gubitka. Emocionalno je zatvorena i izbjegava bliskost s ljudima, a u policijskom radu posvetila se zaštiti i spašavanju onih najranjivijih – djece. Iako se Josefin službeno utopila, Eva se ne može otrgnuti osjećaju da je netko oteo njezinu kćer toga kobnog dana na jezeru u Silverhöjdu. Kada u istoj šumi nestane dječak Eva se odluči vratiti u rodni gradić Silverhöjd. Kako se Eva sve više upleće u istragu, doznaje za sve više misterioznih nestanaka u Silverhöjdu…

Jordskott

Učitati još
Zatvori