‘Fake a Mistake’ je nova super predstava koju trebate pogledati

‘Fake a Mistake’ je nova super
predstava koju trebate pogledati

Judita Franković, Rok Juričić i Dora Kokolj

Judita Franković, Rok Juričić i Dora Kokolj

Novi projekt umjetničkog kolektiva de.not, koji čine plesne umjetnice Dora Kokolj i Eni Vesović, naslanja se na jedan već ostvareni. Riječ je o Burzi grešaka, koja je premijerno izvedena 2016. godine, a čije su nedavne izvedbe u Zagrebačkom plesnom centru bile svojevrsna najava nastavka istraživanja teme grešaka. Dok se Burza grešaka bavila pojmom greške kroz priče i govor, predstava Fake a Mistake (FAM) je plesno-istraživački projekt u kojem sudjeluje sedmero izvođača koji su ulaskom u proces rada preuzeli na sebe odgovornost prepustiti se i poigravati greškama kroz priče u pokretu. Za njih griješiti znači odlučiti, a svaka takva odluka tjera ih da se kreću točku po točku kroz zajedničku zabavu grešaka u pokretu.

Nova cool predstava Fake a Mistake

Premijera predstave zakazana je za subotu 17. ožujka u Pogonu Jedinstvo u 20 sati, a reprizna izvedba za dan kasnije, nedjelju 18. ožujka. Karte po preporučenoj cijeni od 30 kuna kupuju se na licu mjesta. Predstava je ostvarena kroz suradnju kolektiva de.not, ekscene, Pogona, Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, Zagrebačkog plesnog centra te realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kako je pokret specifičan medij plesna predstava o greškama vrlo je rizična ideja. Dakle, na jednoj razini predstave bavimo se apstraktnim idejama grešaka iz našeg života, kao i u Burzi grešaka, a na drugoj, vrlo jasnom idejom grešaka na sceni i unutar izvedbe. I dok netko pokušava objasniti kako mu je najveća greška bila vratiti se u Zagreb ili promijeniti rasvjetni pult, netko drugi će umjesto skoka sjesti, a ja ću možda zaboraviti što sam trebala reći i umjesto toga uključit pjesmu za nečiji solo. – kaže Dora Kokolj.

Judita Franković, Eni Vesović i Vanja Budimir

Judita Franković, Eni Vesović i Vanja Budimir

Važan aspekt ove predstave je vrijeme, odnosno trenutak u kojem se nalazimo. Iako je njena struktura temeljito razrađena, sama izvedba je spontana te je svatko od nas slobodan donositi odluke u bilo kojem trenutku izvedbe. Tako možemo odlučiti hoćemo li stati, promijeniti nešto, izaći iz situacije, na neki način ju zakomplicirati ili jednostavno slijediti nečiju tuđu odluku. Odgovornost je jednaka na svima koji su prisutni na sceni za vrijeme izvedbe bili autori, izvođači ili glazbenici. – objašnjava Eni Vesović.

Uz Eni Vesović i Doru Kokolj u predstavi sudjeluju i jedan student, još jedan plesač, jedna glumica, jedna vlasnica samostalnog obrta te jedan zaposleni u farmaceutskoj industriji.

Uz greške i spomenutu odgovornost izvođača na sceni, ideja koja je pokrenula razradu projekta je odnos pojedinca i grupe, tj. individue i društva. Imajući to na umu za suradnike i suizvođače odabrale smo vrlo šaroliku grupu zanimljivih ljudi. Kao izvođači tu su Branko Banković po horoskopu lav, Vanja Budimir – strijelac, Judita Franković – djevica, Rok Juričić – ovan i Mladen Končar – blizanac. Na sceni će se s nama pojaviti i Régis Kattié – klavijaturist, Mirsad Dalipi – perkusionist i Mate Picukarić – trubač. Dramaturgiju nam potpisuje Anja Pletikosa, grafički dizajn Kristina Mirošević, za kostimografsko savjetovanje smo zamolile Alenu Orović, a za naše portrete i ostale fotografske dokaze zaslužan je Pavel Posavec. – ističu na kraju autorice predstave.

FAM grupna

FAM grupna

Umjetnički kolektiv de.not nastao je kao rezultat želje za stvaranjem u području suvremenog plesa i kazališta. Kolektiv je osnovan na inicijativu dviju plesnih umjetnica Dore Kokolj i Eni Vesović, a Fake a Mistake (FAM) druga je plesna predstava koju zajedno potpisuju.

Eni Vesović i Dora Kokolj

Eni Vesović i Dora Kokolj

Mladen Končar i Branko Banković

Mladen Končar i Branko Banković

Učitati još
Zatvori