Više od 70 odličnih dokumentaraca na jednom mjestu

Više od 70 odličnih
dokumentaraca na jednom mjestu

Generacija 68

Sve ljubitelje dokumentarnog filma, kao i one koji će to tek postati, razveselit će vijest o novom Factumovom projektu Factum Online. Projekt je to koji se, kako u Factumu navode, razvija u nekoliko faza, a ova prva uključuje aktiviranje Video na zahtjev platforme. To znači da gledatelji od sada imaju priliku pogledati više od sedamdeset dokumentaraca Factumove produkcije iz udobnosti svoga doma!

Factum Online donosi odlične dokumentarce

Tako će se u Factumovoj online videoteci naći recentni hit filmovi poput Dum spiro spero Pere Kvesića u kojem autor gledatelje provodi kroz svoju svakodnevicu pričajući o tome kako pomalo gubi snagu za život, ali i snagu da se s tim gubitkom nosi. Ipak, u pozadini ovog najnagrađivanijeg hrvatskog dokumentarnog filma 2017. godine, krije se priča o životu, a ne smrti, jer kako i sam naslov kaže – „Dok dišem, nadam se.“ Priču o svom životu, ali iz intimne ženske perspektive donosi i film Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. Film je to u kojem autorica tragajući za unutarnjim mirom putuje kroz surovu Liku, kraj svojih predaka, te tako dokumentarac osim što nosi priču autoričine ispovijesti, postaje i ultimativna likovna oda Lici. Među nikad aktualnijim Factumovim uradcima svakako je i Generacija ’68 Nenada Puhovskog, autorova posveta generaciji s kojom je dijelio ideale i koja ove godine obilježava pedesetu obljetnicu svoje revolucije koja je trebala „biti realna i zahtijevati nemoguće”.

Generacija 68

No, osim recentnih, u Factumovoj online videoteci kriju se i neke od pravih dokumentarnih poslastica starijih datuma, ali i dalje vrlo aktualnih tema. Tako publika sada ima priliku pogledati film Matije Vukušića Djeca tranzicije, priču o odrastanju i djetinjstvu koje nije samo lijepo, zabavno i bezbrižno, kakvo bi trebalo biti, već se u njemu reflektira cijeli presjek društva koje se još uvijek i samo bori s definiranjem pravih vrijednosti. Vukušićev film na ovaj način govori o okruženju koje zajednički stvaramo za budućnost, a priču o okruženju i događajima iz prošlosti čije se posljedice osjećaju i danas, donosi film Goli autorice Tihe K. Gudac. U njemu redateljica istražuje što se uistinu dogodilo njenom djedu, političkom zatvoreniku na Golom otoku te kako je to utjecalo na odnose unutar obitelji. Ovaj angažiran i potresan film dobio je nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 2014. godine na Sarajevo Film Festivalu.

Djeca tranzicije

U moru novijih i starijih filmova, mnogi će se htjeti prisjetiti, a neki i tek otkriti niz Factumovih uspješnica poput dirljivog i hrabrog dokumentarca Sve o Evi, ili pak sad već kultnih filmova Dečko kojem se žurilo i Ratni reporter, jedinih dokumentaraca koji su ikad dobili državnu nagradu Vladimira Nazora koja se dodijeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima na raznim poljima. Svi ovi filmovi od kojih se danas neki vrlo rijetko imaju prilike pogledati, tako su sada nadohvat ruke i onima koji možda nisu imali mogućnosti pratiti ih u kinima i na festivalima.

Dum spiro spero

No, kao što je prije spomenuto, Factumova online videoteka samo je prva faza projekta Factum Online. U sljedećoj, filmofili će imati mogućnost komentiranja filmova te komuniciranja s ostatkom Factumove online zajednice, ali i s filmskim ekipama. Prilika za ovo stiže već u rujnu kada će prvi gost DokuChata biti scenarist i redatelj iOtoka, Miha Čelar koji će predstaviti svoj novi dokumentarni film iOtok i interaktivnu seriju istoimenog naslova. Do tada ne preostaje ništa drugo nego ugodno se smjestiti, odlučiti od čega prvo krenuti i zaroniti u more dokumentaraca.

Ratni reporter

Učitati još
Zatvori