Euphoria je tinejdžerska serija koja će vas vrtoglavo usisati

Euphoria je tinejdžerska serija koja
će vas vrtoglavo usisati

Euphoria – nova young adult serija koja pomiče granice

Unatoč velikoj popularnosti serije 13 Reasons Why i kontroverze koju je za sobom povukla, HBO je kao odgovor Netflixu lansirao novu tinejdžersku seriju Euphoria koja se jednako, ako ne i jače, poigrava publikom i pomiče granice prihvatljivoga u young adult žanru.

Euphoria je serija koja se bavi ovisnošću, seksualnošću, pornografijom, sramoćenjem tijela, drogama, seksualnim napadima, toksičnom muževnošću, samoozljeđivanjem i gotovo svakim drugim problemom kojih se možemo sjetiti … i to u osam epizoda prve sezone. Do sada pogledane tri nisu nikoga ostavile ravnodušnim i iskreno, s nestrpljenjem čekamo sljedeću koja će se emitirati 7. srpnja. U usporedbi s 13 Reasons Why, autor i scenarist Nation Sam Levinson uspio je kreirati nešto do sada neostvareno.

Glavni fokus Euforije je post-rehab putovanje Rue (glumi ju Zendaya), 17-godišnjakinje koja se vraća u školu s mračnom prošlošću iza nje. Njezin društveni život čini prepoznatljiva podjela vršnjaka, od potkupljivog sociopatskog sportaša Natea (Jacob Elordi iz Kissing Bootha) do seksualno nesigurnog studenta Chrisa (Algee Smith iz The Hate U Give), svjesna Kat (model Barbie Ferreira) do nove djevojke Jules (trans aktivistica Hunter Schafer). Rue je očarana Julesom i njih dvije započinju intenzivno prijateljstvo, ali ono koje bi moglo uzrokovati mnoge oluje.

Serija se može pohvaliti vrtoglavom estetikom koju bi neki mogli zamisliti kao nad-stiliziranu i pomalo opojnu. Taj efekt svakako pridonosi povišenim osjećajima koje serija potiče i obrađuje.

Soundtrack je prilagođen mlađoj publici, no odlično funkcionira kao glazbena podloga radnje, tako da ćete se uloviti kako pokušavate naći stvari od Andyja Williamsa do Beyoncéa pa i Bobbyja Womacka.

Zendayina izvedba je jedan od pozitivnih iznenađenja u seriji. Ako ste ikada sumnjali u talent ove mlade umjetnice – serija će ih otkloniti.

Euphoria je jedno intenzivno iskustvo gledanja, koje bi moglo biti noćna mora za roditelje, a i za one kojima je srednjoškolsko razdoblje ostalo u ne tako dobrom sjećanju. Teko je predvidjeti u kojem smjeru će se ostatak sezone nastaviti, no sigurno ćemo ju nastaviti gledati i s iščekivanjem čekati datume svake sljedeće epizode.

Serija se emitira na HBO kanalu.

https://youtu.be/kYBkRjxQdkE
Učitati još
Zatvori