‘Unsolved Mysteries’ jeziva je emisija zbog koje nećete spavati, ali možda prepoznate ključni trag u nikad riješenim zločinima

‘Unsolved Mysteries’ jeziva je emisija zbog koje nećete spavati, ali možda prepoznate ključni trag u nikad riješenim zločinima

Prošlo je 18 godina otkad se prikazala posljednja epizoda originalne krimi emisije ‘Unsolved Mysteries’ na američkom kanalu Lifetime. Od 1987. godine do te 2002. kad se prestala emitirati, emisija je s naratorom Robertom Stackom predstavila nekoliko stotina neobjašnjivih fenomena, nikad riješenih zločina i misterija i to s jednim ciljem – da se sami gledatelji uključe u traženje istine. Obilježila je tako cijelu jednu TV eru i definirala žanr krimi dokumentarca, a iako je najpopularnija bila u SAD-u, njezin utjecaj mogao se osjetiti diljem svijeta – pa i danas na brojnim našim kanalima u kasnijim terminima možemo gledati razne, većinom lošije, emisije nastale po uzoru na ‘Unsolved Mysteries.’

Netflix, koji ponudom već neko vrijeme tapka po sadržajima tipičnima za televizijske programe, lansirao je reboot popularne emisije. I nije pogriješio.

Profinjeniji vizualni dojam, jednako jezive priče

Robert Stack

Originalne epizode estetikom i formom pravo su oličenje godina u kojima su nastale. Svaku priču otvarao je voditelj Robert Stack koji bi, naravno, izašao pred kameru u dugačkom kaputu i uputio nas u zločin. Slučajevi su bili rekonstruirani s glumcima te intervjuima obitelji i policijskih službenika.

Netflixova inačica znala je da će doza nostalgije upaliti, ali da istovremeno format mora biti moderniji. Naratora u rebootu nema, u emisiji je vrlo malo toga odglumljeno, a većinom se priče oslanjaju da intervjue i sjećanja obitelji, prijatelja i policije te arhivske snimke iz medija.Emisija ‘Unsolved Mysteries’ uspješno balansira prizore iz današnjih dana uz stare fotografije i snimke koje nam služe kao vremeplov u jezive događaje. Prijelazi između novog i starog glatko su povezani vizualnom vremenskom crtom i kartama kretanja događanja. U svemu je tome glavnu riječ imao Shawn Levy, jedan od glavnih producenata serije ‘Stranger Things.’ Ipak, unatoč promjenama, upravo zbog zasićenosti našeg TV programa sličnim emisijama kroz godine, i ovaj nam se format čini već viđenim.

Zašto smo onda izbingeali seriju u jednom dahu?

Misteriozni i nikad objašnjeni slučajevi vode glavnu riječ u rebootu i na nevjerojatnost njih samih se Netflix najviše oslonio. Jednako su intrigantni kao i u originalnoj verziji, a otvoreni kraj tjera nas da svaki put želimo još. Od otmica, strahovitih ubojstva, pa čak i izvanzemaljskih aktivnosti – emisija ‘Unsolved Mysteries’ igra se zaista širokom lepezom slučajeva koji do danas nisu riješeni.

Tu je strahovita priča o ‘kući horora‘ u kojoj su svi članovi obitelji ubijeni osim jednog koji misteriozno nestaje, a tamo gdje je zadnje viđen insinuira da je mogao bježati čak i po Hrvatskoj, zatim samoubojstvo Reyja Rivere koja je fizički potpuno nemoguća, nestanak, a zatim i smrt mladog Afroamerikanca Alonza Brooksa čije se tijelo misteriozno našlo na mjestu koje je policija više puta obišla. Tu je čak i potpuno suluda priča o svemirskom objektu koji je vidjelo više ljudi istovremeno u rujnu 1969. godine, ali nema niti jedan policijski ili medijski zapis o fenomenu.

Na stotine novih tragova zahvaljujući gledateljima

‘Unsolved Mysteries’ od samog je početka, 1987. godine, imala u cilju uključiti gledatelje u istragu strahovitih ubojstava i nestanka ljudi. Na isti način funkcionira reboot, a američki su mediji prenijeli da je u otprilike 24 sata otkad je emisija stigla na servis, tim serije dobio više od 20 novih, vjerodostojnih informacija od gledatelja. Proslijeđeni su policiji, a nedavno je ponovno otvoren slučaj Alonza Brooksa za kojeg se sada sumnja da je bio žrtva zločina iz mržnje zbog boje kože. Kreatori serije nadaju se da će reboot slijediti praksu originala; čak 260 slučajeva prikazanih u originalnoj emisiji riješeno je zahvaljujući informacijama gledatelja.

Foto: Instagram, IMDb

Učitati još
Zatvori