Kultne Dubrovačke ljetne igre počinju večeras, ali u sasvim drugačijem izdanju

Kultne Dubrovačke ljetne igre počinju večeras, ali u sasvim drugačijem izdanju

Tradicija, prekrasne ambijentalne lokacije i najvažniji kulturni spektakli svojevrsni su trademark Dubrovačkih ljetnih igara. U svom 71. izdanju, malo drugačijem no ikad dosad, Igre će trajati 47 dana – od 10. srpnja do 25. kolovoza. Pozornice na otvorenom diljem Dubrovnika ugostit će naše eminentne umjetnike, izvođače, glazbenike te popularne predstave. Ipak, ove ćemo godine uživati samo u domaćoj produkciji i to u smanjenom formatu zbog svega što nas je proteklih mjeseci zateklo.

Razgovarali smo s Karlom Labaš, voditeljicom odnosa s javnošću i marketinga, uoči samog otvaranja Igara i otkrili što nas sve očekuje.

  • Navikli smo na Dubrovačke ljetne igre kao pravi ljetni spektakl. Koliko će novi uvjeti utjecati na ovogodišnji festival i što će se promijeniti u odnosu na prijašnje godine?

S obzirom na okolnosti vezane za pandemiju, program 71. Dubrovačkih ljetnih igara koji će ovo ljeto biti izveden uvelike se razlikuje od programa kojeg su Igre planirale i najavile početkom veljače ove godine. Primjerice, otkazani su nastupi stranih izvođača, a program će se bazirati na hrvatskim umjetnicima. Svečano otvaranje neće biti na tradicionalnoj lokaciji ispred crkve svetog Vlaha već će biti održano u staroj gradskoj luci, a zastava Libertas će se podignuti na tvrđavi sv. Ivan. Također, od uobičajenih 30 i više lokacija na kojima su se izvodili razni programi ove godine će se sve održati na tek 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. Dosta je toga utjecalo na organiziranje festivala no potrudili smo se da i ovogodišnje Igre bude najznačajnija ljetna kulturno-umjetnička manifestacija pa tako festivalsku publiku uistinu svih generacija ipak očekuje gotovo pedeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Ono što će se uvelike promijeniti sliku i doživljaj festivalskih umjetničkih programa jest prilagodba epidemiološkim smjernicama: izvođači udaljeni 4 metra od publike, među publikom 1,5 razmaka, maskice na licima i ostalo. 

‘Proračun manji za 60 posto, ali zadovoljni smo programom’

  • Kako su dramatični događaji utjecali na proračun Dubrovačkih ljetnih igara i jeste li zadovoljni konačnim programom s takvim resursima?

Plan proračuna 71. Igara za gotovo je 60 posto manji od prvotno planiranog i usvojenog proračuna i iznosi 6,5 milijuna kuna. Festival se ovo ljeto održava sa značajno smanjenim sredstvima od prihoda od ulaznica i najmova i bez financijske potpore turističkih zajednica, međutim uz snažnu potporu sponzora i donatora koji su poduprli Igre sa skoro 2 milijuna kuna. Manji proračun utječe kako na program tako i na organizacijske aspekte, a na kraju će se pitati publiku i kritiku, no mislim da možemo biti jako zadovoljni programom koji je u fokus stavio ponajbolje hrvatske umjetnike kao i dobivenim potporama u ovim izazovnim vremenima. 

  • Bitna je razlika da ove godine nema stranih izvođača i produkcije. Kako to za sada utječe na odaziv publike i smatrate li to možda i kao prednost za domaću kulturu?

Da, primjerice ovo je ljeto na taraci tvrđave Revelin trebao nastupiti i Arturo Sandoval, jedan od najcjenjenijih svjetskih jazz trubača, no taj smo koncert morali odgoditi za festivalsku sezonu 2021. godine. Ipak, izostanak stranih izvođača ne bi trebao uvelike utjecati na odaziv publike, što potvrđuje činjenica da su brojni dramski programi već gotovo rasprodani, a da festival još nije ni počeo. Igre i postoje već uspješnih 70 godina zahvaljujući, među ostalim, snažnoj podršci svoje vjerne domaće publike, kao što ćemo se uvjeriti i ovo ljeto. Ova festivalska godina u prvi plan stavlja sjajne i talentirane domaće umjetnike, glumce, glazbenike te mlade kojima će Igre biti izvrsna platforma i poticaj za daljnji rad, i čini nam se da je to svakako ona svijetla i pozitivna strana ovih izazovnih vremena. 

‘Ove smo godine bez stranih izvođača, u fokusu su domaći umjetnici’

  • Koja događanja i imena možete navesti kao najiščekivanija na ovogodišnjem festivalu?

Neki od najočekivanijih ovoljetnih programa je svakako premijerni dramski naslov „Mara i Kata”, autorski projekt Saše Božića inspiriran popularnom emisijom „Na posjedu u kundurica“ Petra Kušelja emitiranoj na Radio Dubrovniku te knjigom „Dubrovačke kundurice“ Dese Begović Mrkušić. Nataša Dangubić kao Mara i Doris Šarić Kukuljica kao Kata, sa Svete Marije publiku će odvesti na apsurdno putovanje Gradom, od kraja devedesetih do recentnih vremena. Interes za ovim naslovom je ogroman, a sjajna umjetnička ekipa, čini mi se, jamči da će ovu predstavu publika voljeti. Ovog ljeta gledat ćemo i Držićevu „Grižulu“ u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec u parku Gradac od 20. kolovoza. Predstava je to koja nastaje u sklopu projekta “Future Epics” sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, a u kojoj će uz Festivalski dramski ansambl sudjelovati i studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Ne treba posebno isticati da se svakoj novoj produkciji Držića u Dubrovniku jako veselimo.  

Glazbeni program 71. Ljetnih igara ovo ljeto ponosno nose ugledni hrvatski glazbeni umjetnici, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja, a istaknuli bismo nastup našeg sjajnog, mladog, već višestruko nagrađivanog, pijanista Aljoše Jurinića, 11. srpnja u atriju Kneževa dvora s programom „Spomenik Beethovenu“, zatim također Beethovenu posvećenu večer Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima u parku Gradac, recital sjajne mezzosopranistice Janje Vuletić s gitaristom Marojem Brčićem koji donosi večer u Dvoru posvećenu španjolskim majstorima, ali i praizvedbi pjesmi Zorana Jurinića te gala koncert kojim ćemo 25. kolovoza ispred Katedrale zatvoriti 71. Igre, a na kojem će nastupiti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića uz nastup svjetskih opernih zvijezda, sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića.

Ne treba tražiti što nas čini različitima od drugih festivala, već što nam je u ovakvoj situciji zajedničko

  • Što će Dubrovačke ljetne igre izdvojiti od drugih festivala koji će se također ipak održati ovo ljeto? 

Sretni smo što će se Dubrovačke ljetne igre uopće održati u ovim okolnostima koje su natjerale većinu europskih festivala na otkazivanje ili odgodu. Festivali koji su poput nas uspjeli iznaći način da se održe, prilagodili su svoj program na način da su skratili trajanje ili smanjili broj programa. Tako će primjerice jedan od najpoznatijih europskih festivala, onaj u Salzburgu, ove godine umjesto 200 programa tijekom 44 dana imati 100 programa tijekom 30 dana. Međutim, ne treba u ovoj situaciji tražiti i izdvajati ono što nas čini različitima, već se čini važnijim naglasiti ono što nam je u ovim trenucima zajedničko, a to je želja za nastavkom tradicije te spremnost na nove izazove uz veliku dozu osjećaja odgovornosti ali i optimizma.  

Foto: Dubrovačke ljetne igre, Unsplash

Učitati još
Zatvori