Drugi dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježio hrvatski film Sam samcat

Drugi dan 24. Sarajevo Film Festivala
obilježio hrvatski film Sam samcat

Jadranka Đokić, Bobo Jelčić i Hrvojka Begović

Drugi dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježen je svjetskom premijerom hrvatskog filma Sam Samcat redatelja Bobe Jelčića koji je zajedno s filmskom ekipom prošetao crvenim tepihom festivala. Film Sam Samcat prati priču glavnog glumca koji je nakon razvoda dobio minimalno vremena za susrete s kćerkom koja živi s majkom. Nakon što pokrene spor kako bi se izborio za pravo da provodi više vremena s njom, ulazi u svijet birokracije. Film je prikazan pred punim sarajevskim Narodnim pozorištem, a publika nije skrivala oduševljenje novim Jelčićevim uratkom.

Jadranka Đokić

U sklopu Natjecateljskog programa premijerno je prikazan i film mađarske redateljice Zsófie Szilágyi, Jedan dan, film o tihom užasu svakodnevice 21. stoljeća kao i o pronalaženju snage da se istom izađe u susret.

Iva Mihalić

Američki redatelj hrvatskih korijena Peter Radovich predstavio je svoj novi filmski uradak, imena Ima nešto u vodi/Something in the water. Film ima za cilj predstaviti razumijevanje košarke na području bivše Jugoslavije, u zemlji najboljih košarkaša svijeta, Sjedinjenim Američkim Državama. Priča prati životne priče košarkaša Luke Dončića i Dženana Muse.

Redateljica Arija Rizvić

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je izložba odabranih radova iz bogatog fotografskog opusa Nuri Bilge Ceylana, jednog od najcjenjenijih autora današnjice i ovogodšinjeg dobitnika nagrade Počasno Srce Sarajeva. Ceylanove fotografije, baš kao i njegovi filmovi, promatrača navode na razmišljanje. One ne nude očigledne odgovore, već tek naznake emocija. Izrazi na licima njegovih subjekata su uvijek ambivalentni, čime odražavaju svu kompleksnost života i ljudske duše i potvrđuju Ceylanov status talentiranog naratora i iznimno značajnog i etičnog umjetnika.

Aida Begić s Elmom Tataragić

Danas je na natjecateljskom programu međunarodna premijera hrvatskog filma Mali redatelja Antonia Nuića, koji je na nedavno održanom Pula Film Festivalu osvojio veliku Zlatnu Arenu, kao i svjetska premijera rumunjskog filma Jedan i pol princ, redateljice Ane Lungu.

Ekipa filma Sam Samcat

Detaljan program možete pratiti na https://films.sff.ba/ba/home

Bobo Jelčić

Rakan Rushaidat

Učitati još
Zatvori