Duhoviti i napeti domaći filmovi i serije koje možete streamati ovog vikenda

Duhoviti i napeti domaći filmovi i serije
koje možete streamati ovog vikenda

Nedavno smo vam pisali o fantastičnom uspjehu mlade hrvatske glumice Gracije Filipović koja je briljirala u filmu Murina, a stigla nam je i vijest o novoj napetoj seriji Šutnja Dalibora Matanića koja stiže u ponudu HBO Europea. To nas je u kombinaciji podsjetilo na generalno izvrsnu godinu u hrvatskoj produkciji; imali smo nekoliko trijumfalnih filmova pa su tu osim Murine i filmovi Zbornica Sanje Tarokić i Plavi cvijet Zrinka Ogreste.

Domaći filmovi i serije na streaming platformama

Intrigiralo nas je što od hrvatske odnosno regionalne produkcije i koprodukcije možemo pronaći u ponudi streaming servisa i zaključili da, ako ste raspoloženi za genijalne izvedbe domaćih glumaca i priče, imate što gledati na platformama kao što su HBO GO i Netflix.

U nastavku donosimo kratki rezime najhvaljenijeg sadržaja; od napetih serija preko biografskih drama do humorističnih filmova, zasigurno ćete uživati u jednom od ovih naslova.

Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević u režiji Dane Budisavljević svojevremeno je briljirao na festivalu u Puli i osvojio Zlatne arene za najbolji film, režiju, montažu i glazbu. Podigao je puno prašine i fascinirao istinitom pričom i nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Film prati Dianu Budisavljević koja živi relativno miran život više društvene klase u Zagrebu. Kad u jesen 1941. saznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom transportiraju u najgore logore, njezin će se život potpuno promijeniti. Pokuša apelirati na vlast i Crveni križ, kao i na crkvu u nadi da će netko poštedjeti barem djecu, ali nadležna tijela ne žele preuzeti odgovornost. Upravo zato kreće u akciju u sklopu koje će do kraja rata uspjeti spasiti više od 10 tisuća djece. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je njezina uloga uz koju ulazi u povijest. Gledajte ga u ponudi HBO GO-a.

Comic Sans

Suprotno prethodnom, Comic Sans je u suštini vrlo životan i zabavan film u kojem glavnu ulogu igra Janko Popović Volarić. U režiji Nevija Marasovića, film prati Alana, zagrebačkog dizajnera kojem život na svim poljima izmiče kontroli. Kad se nađe na samoj granici s ‘ludilom’, u život mu se vraća otac Bruno (Zlatko Burić), boem koji tijekom života nije ispunio ulogu najboljeg oca, hedonizam mu je glavni prioritet. Zbog iznenadne smrti tetke s Visa, otac i sin kreću u avanturu koja će zauvijek redefinirati njihov odnos, a ekrane ispuniti nizom dirljivih, urnebesnih i jedinstvenih susreta na otoku. Comic Sans dostupan je na HBO GO-u.

Novine

Nova serija Dalibora Matanića za nas je izuzetno uzbudljiva vijest upravo zbog Novina, serije s kojom nas je potpuno oduševio. Prvo dvije sezone dostupne su na Netflixu, a u pitanju je specifično uvjerljiv mozaik hrvatskog društva, ispričan kroz sagu o jednim hrvatskim novinama i novinarima koji se upliću u razne političke afere i proživljavaju sukobe interesa zbog prominentnih političkih figura. U seriji glume neka od najvećih imena hrvatske glumačke scene poput Draga Despota, Olge Pakalović, Zdenka Jelčića, Edite Karađole, Zijada Gračića, Aleksandra Cvjetkovića i brojnih drugih.

Mare

U 2020. godini, kad su se kina mahom zatvarala, a festivali selili online, briljirao je film Mare u kojoj je maestralno glavnu ulogu utjelovila Marija Škaričić i za ulogu osvojila nagradu u Sarajevu. Andrea Štake, režiserka filma, ulogu je pisala upravo za Škaričić, a ova drama prati Mare, majku i supruga troje djece koja na prvu ima posložen, gotovo monoton život. Upravo ju ta monotonija u jednom momentu tjera iz zone svakodnevice i ona kreće na put u nepoznato te sve ono što joj je poznato i blisko stavlja na kušnju. S Marijom Škaričić razgovarali smo o filmu ovdje, a možete ga pogledati u ponudi HBO GO-a.

Uspjeh

Na HBO GO-u prikazuje se i domaća krimi serija Uspjeh koji je režirao oskarovac Danis Tanović. U seriji glume Iva Mihalić, Goran Bogdan, Mislav Čavajda, Goran Navojec, Marija Škaričić, Tara Thaller i drugi, a radnja prati neznance koje će povezati neobičan, nasilan i misteriozan slijed događaja. Kroz britki komentar na strukture u našem društvu, životi ovih ljudi se prepliću, a doza akcije i napetosti, igre mačke i miša cijele ih vrijeme prožimaju.

Posljednji Srbin u Hrvatskoj

Dado Ćosić, Krešimir Mikić, Hristina Popović i Tihana Lazović među glavnim su zvijezdama ovog filma koji je punio kina. Kad govorimo o žanru, ovo je prva zombi komedija koju doista tako možemo okarakterizirati u domaćoj produkciji. Predrag Ličina režirao ga je, a film je svojevremeno plijenio pažnju ogromne publike. Reakcije su bile podijeljene, ali u suštini – radi se o izuzetno zabavnom filmu. Radnja prati Zagrepčana Miću i filmsku junakinju Franku koji se nađu usred zombi apokalipse odnosno epidemije. Potpuno nespremni na to što im je svemir priredio, kreću u neopisivo bizarnu avanturu i bijeg s ciljem da prežive što ih je snašlo.

Srbenka

Nebojša Slijepčević 2018. je godine izbacio svoj dokumentarac Srbenka, a u pitanju je film kojim je dokumentirao pripremanje predstave Aleksandra Zec u režiji Olivera Frljića. Trenutno čekamo premijeru nove Frljićeve predstave Braća Karamazovi s kojom se vraća u ZKM pa je to razlog više da iznova pogledamo film. Dokumentarac kroz rad redatelja i razgovore pokušava prodrijeti u pitanje odnosa Hrvatska i srpske manjine na svakodnevnoj, nepolitičkoj razini. Također je u ponudi HBO GO-a.

Foto: HBO GO, promo

Učitati još
Zatvori