Ljubitelji kazališta, ovo je za vas: Izdvojili smo domaće i strane predstave koje možete gledati online

Ljubitelji kazališta, ovo je za vas: Izdvojili smo domaće i strane predstave koje možete gledati online

Epidemija koja nas je zahvatila odrazila se drastično na kulturu i izvedbene umjetnosti kao i na one koji su redoviti posjetitelji brojnih domaćih kazališta. Unatoč šoku, brojna su se svjetska kazališta pokušala prilagoditi novonastaloj situaciji i ponuditi svoj sadržaj online. Taj trend, iako još nije u potpunosti zaživio na našim prostorima, polako se budi i ovdje. Brojne predstave streamaju se online na službenim stranicama kazališta ili pak na društvenim mrežama.

Iako to neće u potpunosti nadomjestiti osjećaj živog kazališta kojem se mnogi jedva čekaju vratiti, ipak nudi trenutačnu alternativu koja nam može olakšati ostanak kod kuće.

The Metropolitan Opera

Slavna newyorška Metropolitan Opera među prvima je pokrenula trend streamanja kultnih izvedbi uživo. Tako imamo priliku gledati Carmen, La Boheme i operu La Traviata besplatno kod kuće. Večeras, primjerice, poinje stream opere Carmen oko ponoći. Međutim, live ostaje dostupan do 20 sati nakon izvedbe. Streamu možete pristupiti preko službene stranice Metropolitan opere.

Teatar San Carlo

Pokretu online kazališta pridružio se i napuljski teatar San Carlo. Repertoar će predstaviti na vlastitim društvenim mrežama, a možemo ga pratiti i na YouTubeu. Imamo priliku pogledati Puccinijevu operu Manon Lescaut, Prokofievu baletnu predstavu Pepeljuga, operu Cavalleria Rusticana i simfonijski koncert.

BroadwayHD

Servis BroadwayHD nije nastao zbog trenutačne situacije s koronavirusom. Međutim, izvrstan je izvor vrhunskih mjuzikla i predstava s Broadwayja. Sadrži brojne kategorije poput broadwayjskih klasika, Shakespeare specijala, obiteljskih mjuzikla, izvedbenih umjetnosti, dokumentaraca i slično. Servis naplaćuje pristup slično kao, recimo, Netflix i HBO.

Zagrebački HNK

Zagrebački HNK oduševio je informacijom da će u sklopu jedinstvenog projekta prikazati predstave Opere, Drame i Baleta na ovom YouTube kanalu. Iskoristite ovu priliku i pogledajte izvrsne predstave poput Tko pjeva zlo ne misli ili Ciganin, ali najljepši.

Gavellina ‘DaleKOVIDnica’

Online kazalištu pridružila se i Gavella, omiljeno zagrebačko kazalište. Pokrenuli su ‘DaleKOVIDnicu’ u sklopu koje će svoje najpopularnije predstave puštati besplatno na YouTubeu. Gavelline besplatne predstave će biti dostupne od ponedjeljka do četvrtka u ponoć bez naknade.

Hrvatski sabor kulture

I Hrvatski sabor kulture priskočio je u pomoć. Na njihovom YouTube kanalu moguće je pregledati brojne kazališne i plesne izvedbe kao i snimke dosadašnjih festivala i nacionalnih susreta u njihovoj organizaciji. Tu su još i interpretacije poezije, a bogatom repertoaru moguće je pristupiti besplatno.

Centar za kulturu Trešnjevka

Centar za kulturu Trešnjevka također se seli u online kulise. Posebno je ovo dobra vijest za roditelje male djece, budući da CeKaTe organizira online igrokaze i radionice. Večeras live prenose naslov Ribar Palunko i njegova žena prema tekstu Ivane Brlić-Mažuranić, a sutra, 18.3., Fratarsku oporuku Augusta Šenoe. Program se održava svaki dan u 18 sati.

Kazalište Mala scena

Kazalište Mala scena ušlo je u novi online format. Dva puta tjedno nude stream svojih predstava uživo – od naslova za mališane do predstava za mlađe i odrasle. Pristup prijenosu predstave uživo se naplaćuje, a cijena vrijedu za jedan uređaj što znači da cijela obitelj može pratiti predstavu online po cijeni jedne ulaznice.

HNK Rijeka

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka kreairalo je posebni program za sve građane koji će biti dostupan putem You Tube kanala i društvenih mreža. Od petka, 20. ožujka, krenuo je online program, a raspored je dostupan ovdje.

Zagrebačko kazalište mladih

Zagrebačko kazalište mladih će publici omogućiti online gledanje predstava po izboru. Na svojem službenom Facebook i Instagram profilu objavljivat će poveznice putem kojih će se moći pristupiti online izdanju predstava.

HNK u Zadru

Hrvatsko narodno kazalište u Zadru pokreće novi projekt HNK Zadar – PETKOM U 20:00 h. Svoje ponajbolje predstave emitirat će putem YouTube kanala HNK Zadar, za koje će poveznice postavljati na svojoj Facebook stranici. Na službenoj zadarskog HNK dostupna je i virtualna šetnja kazališnom zgradom.

HNK u Varaždinu

HNK u Varaždinu će emitirati predstave putem You Tube kanala, bit će predstava starijeg i novog datuma, a raspored možete pratiti na službenoj i Facebook stranici

Centar Knap

U narednom razdoblju program Kazališta i Centra Knap bit će obustavljen pa će amaterske i profesionalne predstave nastale u produkciji Knapa biti moguće gledati na YouTube kanalu. Na Knapovim društvenim mrežama (Facebook, Instagram) bit će postavljene poveznice putem kojih će se moći pristupiti online sadržaju

Teatar Puna kuća

Teatar Puna kuća pokrenuo je na svojoj Facebook stranici zanimljivu interaktivnu obiteljsku igru koju su nazvali BACI KOCKU! i u kojoj njihova publika kreira priče koje potom izvode glumci teatra. Svaki dan objavljuju novu kombinaciju pojmova koje dobiju iz jednog bacanja kockica koje služe za kreiranje priča. Publika potom u komentaru šalje priče u tekstualnom obliku ili šalje crteže priče u inbox, a glumci potom kreću u stvaranje izvedbe. Ako netko iz publike želi sam priču izvesti pred kamerom, može poslati svoju snimku i Teatar će je objaviti na svojoj Facebook stranici.

Teatar Tirena

Teatar Tirena na svojoj Facebook stranici objavljuje razne kreativne videozadatke i dramske igre kojima potiče djecu da upogone maštu i tako im olakšava boravak kod kuće. Ponedjeljkom, srijedom i petkom objavljuju videe s različitim kazališnim sadržajima i vježbama koje osmišljavaju njihovi dramski pedagozi i koje djeca mogu sama ili s ukućanima izvoditi kod kuće.


Foto: Facebook, PR, Mala scena

Učitati još
Zatvori