Cabaret – nezaboravne predstave koje nam priređuju pravi show

Cabaret – nezaboravne predstave
koje nam priređuju pravi show

Otkad smo počeli izlaziti iz lockdowna, a život nam se počeo vraćati u koliko-toliku normalu, počeli smo istraživati događanja u gradu na koja prije možda nismo obraćali dovoljno pažnje. Primjerice, film u kinu i dramske predstave bile su nam uobičajena go-to mjesta i oblici zabave, uz streamanje serija i filmova kod kuće, kao i povremene odlaske na koncerte (koji su uspjeli izdržati sve epidemiološke mjere).

Međutim, posljednjih mjeseci pažnju nam plijene cabaret izvedbe koje objedinjuju u jednom setu sve elemente entertainmenta: ples, glazbu, glumu, priču…Cabaret je impresivni stil nastupanja za koji je karakteristično da u njemu nastupa grupa ljudi, najčešće plesna ili glumačka skupina, a mogu se održavati na različitim lokacijama; nekoć su to bile kulise klubova, posebno jazz klubova, a danas su cabaret predstave preselile na klasične kazališne pozornice.

Najčešće su u pitanju vrlo dinamične, duhovite priče koje se brzo raspliću, mijenjaju, a glavni protagonisti nose kojekakve pomno izrađene kostime. Sve je maha uzelo još 1881. godine u Le Chat Noiru koji se nalazio na pariškom Montmartreu, salonu u kojem su se okupljali brojni intelektualci, umjetnici, pjesnici i skladatelji, a proširilo se u sve dijelove svijeta.

Danas domaća kazališta i skupine relativno često postavljaju nove cabaret predstave, a u nastavku vam donosimo nekoliko poznatih cabaret predstava odnosno izvedbi koje ćete zasigurno uhvatiti narednih mjeseci.

Esprit de Paris

Jedan od najslavnijih cabareta na našim pozornicama svakako je onaj Esprit de Paris u konceptu legendarnog Mire Ungara. Izvedbe se vrlo brzo rasprodaju, ali svakih nekoliko tjedana pojavi se nova obavijest o nadolazećim nastupima. U pitanju je cabaret koji pokušava dočarati duh Pariza kroz izvedbe glazbenika i glumaca među kojima su pjevačice Maja Bajamić, Katarina Vukadin, kao i Tanja Pongrac, satiričar Danko Ažić, pantomimičar Frane Meden, plesni duo Nino Frece i Karla Šilović, plesni ansambl Kontesice, plesačica na šipci Hana Mutka i cirkuski umjetnik Popino Circolara. Produkciju, režiju i viđenje showa preuzima upravo Miro Ungar, a nove izvedbe očekuje na službenoj Facebook stranici Kluba Kazališta Komedija.

Preko veze

Cabaret Preko veze vrlo je uspješna koprodukcija kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva, a u njemu igraju Mila Elegović, Ana Begić, Ana Maras Harmander, Mirela Videk Hranjec, Linda Begonja (koja je nagrađena za svoju izvedbu), Ines Bojanić, Jelena Miholjević, Petra Dugandžić i drugi. Nagrađivana predstava prati četiri žene i njihove svakodnevice, prožete aktualnim društvenim i političkim pitanjima. Svaka od priča završava raskošnom burlesque točkom, a jedan je ovo najuspješnijih cabaret izvedba, a režira je Ivan Leo Lemo, jedan od naših najjačih redatelja upravo predstava ovakvog tipa.

Vla Vla Vlajland

Ivan Leo Lemo u suradnji s Ecijom Ojdanić, ključnom osobom Kazališta Moruzgva, ali i jednom od naših najaktivnijih glumica, nastala je monodrama Vla Vla Vlajland cabaret. Kao interesantan mozaik stand up komedije, burlesquea i klasične fabule, cabaret komentira pitanja tolerancije i naše društvene zbilje kroz životnu i pomalo netipičnu priču jedne Vlajne. Iako je u pitanju monodrama, kako reakcije publike tvrde, niti u jednom trenutku situacija na pozornici nije monotona jer Vlajna proživljava svakojake zgodne, a scenografija i kostimi igraju ključnu ulogu. Raspored igranja možete pronaći na stranici Kazališta Moruzgva.

Cabaret Zagrepčanke i statičar

Ivan Leo Lemo režira još jedan uzbudljivi cabaret projekt punog naziva Cabaret Zagrepčanke i statičar. Na koreografiji je radio Leo Mujić, dok glazbu potpisuje Zvonimir Dusper-Dus. Naslovne uloge igraju redom izvrsne Mila Elegović, Nera Stipćević, Ivona Kundert i Nina Mandić, dok mušku ulogu utjelovljuje mladi Fabijan Pavao Medvešek. Tema koja nam je itekako bliska mogla bi nas privući na izvedbe ove nove predstave u kojoj pratimo pet priča i pet različitih sudbina te 2025. godine kad je pandemija još uvijek prisutna, a junaci se prisjećaju potresne 2020. koja im je promijenila živote. “Te sudbine, šarolike, izmiješane, sakupljene odasvud, ulivene u Zagreb u ovoj priči služe da bi taj grad oblikovale, dale mu glas i učinile ga autentičnim”, kaže službeni sinopsis. Predstava počinje igrati 28. veljače u Klubu Kazališta Komedija. Raspored možete pronaći na stranici Kazališta Komedija.

Foto: Promo, Kazalište Moruzgva, Satiričko kazalište Kerempuh, Facebook

Učitati još
Zatvori