Dokumentarci koje ćete gledati sigurno nekoliko puta

Dokumentarci koje ćete gledati
sigurno nekoliko puta

20 Feet from Stardom

Posljednjih nekoliko godina glazbeni dokumentarci doživljavaju puni procvat. Snimljeno ih je toliko odličnih da kada smo ih krenuli gledati, ‘odbingeali’ smo dva vikenda u komadu. I nismo požalili niti sekunde. Iz cijelog izbora filmova izdvojili smo pet filmova s kojima je najbolje započeti ovu glazbeno-filmsku avanturu.

Glazbeni dokumentarci od kojih ćete se naježiti

Prvi film koji će vas uvesti u fantastičan, inspirativan, na dijelove i iznimno brutalan život pratećih vokala, pjevačica koje su obilježile zvuk šezdesetih pa sve do danas. Za neke vjerojatno niste nikada niti čuli, no pjesme koje su one definirale svojim glasom i pjevačkim interpretacijama sigurno znate i često pjevušite… Radi se o filmu 20 Feet From Stardom, režisera Morgan Neville. Neispričana je to istinita priča o pratećim pjevačicama nekih od najvećih legendi 21. stoljeća. Život i karijera im je išla u razno raznim smjerovima, a neki dijelovi filma su prilično impresivni da ćete se doslovno naježiti. Film je osvojio Oscara te još dvadesetak značajnih nagrada i isto toliko nominacija. Imena Lisa Fischer, Darlene Love, Táta Vega i Merry Clayton zapamtit ćete zauvijek.

Sljedeći film na našem popisu za gledanje jest The Punk Singer. Film donosi 20 godina arhivskih snimki i intimnih intervjua s Kathleen Kathleen koji daju fascinantan uvid u život ove neustrašive predvodnice. Kathleen Hanna, glavni vokal punk benda Bikini Kill i dance-punk trija Le Tigre, privukla je pozornost nacije kao nimalo stidljiv glas pokreta riot grrrl, iako se ona nije tako osjećala. Postala je slavna feministička ikona bez dlake na jeziku koju su kritičari žestoko kritizirali, a fanovi obožavali. Onda je 2005. godine Kathleen odjednom zašutjela i svi su se zapitali zašto.

The Punk Singer

The Punk Singer

Teško da postoji ljubitelj jazza, bluesa i soula koji ne zna tko je Nina Simone. Njena pojava, glas i energija koju je unosila u nastupe i snimke mnoge je inspirirala… No, dokumentarni film What Happened, Miss Simone? (kod nas preveden Što se zbilo, gospođice Simone?) govori kako je postojala i druga Nina Simone – privatno, iza pozornice, kad se svjetla reflektora ugase. Dokumentarni film Što se zbilo, gospođice Simone? otkriva nam nepoznate detalje iz života slavne pjevačice koja je svojom glazbom komunicirala s milijunima ljudi, a sama sa sobom vrlo često – nije mogla. Ovaj film dosta otkriva o njenim privatnim problemima i životu te se ne radi o klasičnom filmskom prikazu glazbene ikone, već o jako realnom prikazu njezinog života. Znakovito je da film počinje upravo pitanjem iz naslova, a tijekom filma polako dobivamo odgovore.

What Happened, Miss Simone?

What Happened, Miss Simone?

The Wrecking Crew je film iz 2008. godine koji je režirao Denny Tedesco, sin gitarista Tommyja Tedescoa. Film donosi priču o grupi The Wrecking Crew, iz Los Angelesa, koji su tijekom 60-ih i 70-ih objavili i svirali nebrojene hitove. vrijeme je to kada su glazbenom scenom dominirali bendovi kao što su The Beach Boys, The Mamas & The Papas, Jan and Dean i Monkeeys. The Wrecking Crew dokumentira rad studijskih glazbenika koji su snimali zvuk za hitove kao što su California Dreamin, These Boots Are Made for Walkin, Be My Baby, The Beat Goes On i Good Vibrations. Intervjui s producentima, inženjerima te glazbenicima donose i otkrivaju toplinu i duhovite trenutke kada bi ovi glazbenici jednostavan akord pretvorili u internacionalan zvučni fenomen.

The Wrecking Crew

The Wrecking Crew

The Wrecking Crew

Ovaj (prvi) popis glazbenih dokumentaraca završit ćemo s filmom Dream of Life. Film donosi priču o Patti Smith, njezinom životu i glazbi i dijelić priče o odnosu s Robertom Mapplethorpeom. Film je jedna divna kompilacija pjesništva, arhivskih zapisa i nastajanja njezine umjetnosti, a dragocjeni video zapisi kao onaj kada je svirala i pjevala a capella, gledajući ravno u kameru, s mačkom na glavi, dok vani pjevaju ptice je čisti arhivski dokumentarni dragulj.

Dream of Life

Dream of Life

Dream of Life

Učitati još
Zatvori