Disney predstavlja prvu plus size protagonistkinju u kratkom animiranom filmu ‘Reflect’
Disney predstavlja prvu plus size protagonistkinju u kratkom animiranom filmu ‘Reflect’

Disney predstavlja prvu plus size protagonistkinju u kratkom animiranom filmu ‘Reflect’

Američki multinacionalni konglomerat za masovne medije i zabavu Walt Disney kompanija prvi put predstavlja plus size protagonistkinju u svom najnovijem kratkom animiranom filmu Reflect. Šestominutni film bavi se izuzetno važnim temama kao što su body positivity i tjelesna dismorfija.

Iako je film najavljen još u rujnu ove godine, nedavno je izazvao lavinu pozitivnih reakcija online, onih koji naglašavaju važnost razgovora o ovim temama.

Foto: Instagram @s_moda

Reflect

Reći da Disney ranije u svojim filmovima nije imao plus size likove nije u potpunosti istina. Međutim, s obzirom na to da su to do sada uglavnom bili negativci ili sporedni likovi – ovo je prvi put da je u pitanju protagonistkinja filma.

Reflect prati priču Biance, mlade balerine koja se “bori s vlastitim odrazom, prevladavajući sumnju i strah tako da kanalizira svoju unutrašnju snagu, gracioznost i moć“.

Ovaj kratki film režirala je Hillary Bradfield, umjetnica Disney animacije još od 2017. godine, a radila je na projektima kao što su Frozen 2Encanto. Bradfield je izjavila da se nada da će se gledatelji moći osjećati pozitivnije kada je u pitanju njihov izgled, nakon što odgledaju ovaj kratki film.

Ponekad odete na mračno mjesto da biste došli do dobrog mjesta. I to samo čini dobro mjesto mnogo ljepšim“, rekla je u intervjuu prije izlaska filma.

Body positivity je nešto u što redataljica Hillary Bradfield snažno vjeruje i smatra da je stvaranje filma na ovu temu iz perspektive plesačice došlo potpuno prirodno.

„Dio posla kojim se protagonistkinja bavi je gledati u svoje držanje i provjeravati stvari u ogledalu, tako da je izgledalo kao stvarno dobar način staviti je u okruženje u kojem mora gledati sebe, a ne želi“, rekla je Bradfield

Reflect / Screenshot from the official trailer
Reflect / Screenshot from the official trailer

Animirani film je dio Disney serije eksperimentalnih filmova Short Circuit, i od prošlog mjeseca dostupan je na streaming servisu Disney+ .

Pogledajte službeni Disney Animation Studios trailer u prilogu.

Članak preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram @s_moda / Disney

Učitati još
Zatvori