Proglasili smo sretne dobitnike oscarovskog maratona u Kinoteci!

Proglasili smo sretne dobitnike
oscarovskog maratona u Kinoteci!

Početkom ožujka Journal je pokrenuo novu rubriku Đir old-school kinima koju smo zamislili kao mjesečni pregled najintrigantnijih događanja u malim zagrebačkim kinima, nezavisnim dvoranama koje su, unatoč opsesiji multipleksima i blockbuster kulturom, zadržale šarm klasičnih kina i svoj repertoar bogate aktualnim hit filmskim naslovima i onima na koje smo kao publika zaboravili, a svojevremeno su bili prekretnica u svijetu filma i upisali se u povijest. Gradski đir old-school kinima nezaobilazno završava u Kinoteci, kinu bez kojeg je zagrebačka kulturna scena teško zamisliva, a mala je meka filmofila koji druženja započinju u dvorani, a završavaju ležernim pićem u kafiću u predvorju.

U ovoj zgradi koja je, bez dileme možemo reći, već kultno odredište na Kordunskoj, filmovi se prikazuju već osamdesetak godina, a iako je Kinoteka miljenik mnogih zbog raznolikih ciklusa s vrhunskim umjetnicima, ovih nam je dana za oko zapela upravo njihova ‘suvremenija’ ponuda, orijentirana na filmove s nominacijama za Oscare. Upravo smo u ovom kinu naišli na najbolju ponudu nominiranih filmova!

Journal i Kinoteka vode vas na oscarovski maraton

dodjela-Oscara-2021.-Dolby-dvorana

Do dodjele Oscara dijeli nas tek 9 dana, a najveća noć u Hollywoodu održat će se 27. ožujka. Dodjela se vraća u svom punom sjaju prvi put otkad je počela pandemija; ne samo da će biti više uzvanika i velikih filmskih ikona, već se dodjela vraća na svoje klasično mjesto događanja – u veliku dvoranu Dolby. Godinama je ova svečanost popraćena relativno slabim odazivom gledatelja, a produkcija na čelu s Glennom Weissom ove je godine misiju vraćanja starog glamura i sjaja dodjeli shvatila ozbiljno. Brojniji glazbeni nastupi, voditeljski trio i impresivni prezenteri trebali bi nam priuštiti dovoljno razloga da u nedjelju navečer ostanemo budni i pratimo prijenos.

Ako ne zbog spektakla, kako ga najavljuju, onda svakako zbog filmske ponude koja je u 2021. bila uistinu vrijedna prave ceremonije. Filmovi su se pomaknuli iz okvira, u fokus stavili društvene pukotine kao nikad dosad – od toksičnog maskuliniteta preko pitanja majčinstva do fascinantnih biografija koje nam svjedoče o povijesti društva. Nevezano jeste li gorljivi obožavatelji Oscara, u pitanju su filmovi koji donose nešto više od velikih glumaca – i sve ih možete pogledati u Kinoteci.

U suradnji s Kinotekom, vodimo vas u novi đir old-school kinima i na najuzbudljiviji oscarovski maraton.

Kako biste dodjelu Oscara dočekali spremni i uronili u filmske priče o kojima posljednjih mjeseci svi bruje, Kinoteka i Journal pripremili su po dvije ulaznice za pet najhvaljenijih filmova koji konkuriraju za barem jedan Oscar, a svi su nominirani u jednoj od pet glavnih kategorija (najbolji film, najbolji redatelj, najbolja glumica i glumac te najbolji scenarij).

U nastavku otkrijte na koje vas filmove vodimo i što možete očekivati od najšarmantnijeg oscarovskog maratona u jednom old-school zagrebačkom kinu!

Šape pasje

  • subota, 19. ožujka u 18 sati u Kinoteci

Povratnički film redateljice Jane Campion trijumfirao je na svim razinama; osvojio je publiku, izmamio pohvale kritičara i dobio čak 12 nominacija za Oscara. Sugestivna psihološka drama, u suštini vestern, smještena je na ruralni ranč braće Burbank u Montani 1925. godine. Dva su brata sasma različitima; Phil (Benedict Cumberbatch) je karizmatičan, ali grub čovjek, zatvoren prema svim emocijama osim gorčini, dok je George (Jesse Plemons) njegova potpuna suprotnost – miran, staložen i nježan čovjek. Kad se George oženi udovicom Rose (Kirsten Dunst) koja na ranč dovede i svog feminiziranog sina Petera (Kodi Smit-McPhee), Philova će se maska polako početi raspadati. Jedan je ovo od najizglednijih dobitnika u kategoriji najboljeg filma.

Paralelne majke

  • srijeda, 23. ožujka u 18 sati u Kinoteci

Najveći španjolski redatelj suvremenog filma, Pedro Almodóvar, na platno se vratio ponovno sa svojom muzom Penelope Cruz u jednoj od glavnih uloga. U punom smislu Almodovarov film, radnja prati dvije žene, Janis (Cruz) i Anu (Milena Smit), koje paralelno očekuju rođenje djeteta u istoj bolničkoj sobi. Međutim, iako dijele sudbinu i neočekivane trudnoće, okolnosti u kojima će dočekati dijete sasvim su različite – starija Janis oduševljena je zbog dolaska djeteta, a mlada Ana strahuje od tog trenutka. Njihov će se odnos u satima do poroda produbiti, a mi ćemo otkriti kompleksan svijet u kojem paralelno žive ove dvije žene i neočekivane komplikacije koje će ga zauvijek promijeniti.

Mračna kći

  • utorak, 22. ožujka u 18 sati u Kinoteci

Glumica Maggie Gyllenhaal godinama je na svjetskoj hollywoodskoj sceni, ali njezin režijski prvijenac pokazao je novu razinu umjetničkog dometa. Hvaljeni film adaptacija je bestseller romana Elene Ferrante, a glavnu je ulogu maestralno odigrala britanska glumica Olivia Colman. Film je smješten na grčku obalu na kojoj Leda (Colman), profesorica engleskog jezika, odlazi prvi put na praznike sama. Upija svaki trenutak slobode, ali od samog početka kao gledatelji shvaćamo da nešto nije u redu. Kad na plažu na kojoj odmara stigne višečlana obitelj, a posebice Nina (Dakota Johnson) s malom kćeri, Leda će uploviti u vertigo vlastitih emocija i prošlosti kroz flashbackove u kojima je glumi Jessie Buckley. Film je za Oscara nominiran u kategorijama najbolje glavne glumice (Olivia Colman), sporedne glumice (Jessie Buckley) i adaptiranog scenarija (Maggie Gyllenhaal).

Drive My Car

  • utorak, 22. ožujka u 20.30 u Kinoteci

Azijska filmografija nastavlja redati uspjehe na svjetskim platnima. Film Ryusukea Hamaguchija izazvao je lavinu pozitivnih kritika, a inspiriran je kratkom pričom iz zbirke Muškarci bež žena legendarnog japanskog autora Harukija Murakamija. Radnja se razvija oko kazališnog redatelja Yusukeja (Hidetoshi Nishijima) koji dvije godine nakon iznenadne smrti svoje supruge dobiva poziv da sudjeluje na rezidenciji u Hiroshimi i režira novu predstavu po drami Ujak Vanja velikog Čehova. Tamo upoznaje Misaki (Tôko Miura), profesionalnu vozačicu koja ga svakodnevno vozi od kazališta do sobe i obrnuto, a baš kao i Yusukejeva pokojna supruga, ima tajnu koja je progoni. Film je nominiran za četiri Oscara; u kategoriji najboljeg filma, redatelja, scenarija i najboljeg stranog filma.

Kralj Richard

  • srijeda, 23. ožujka u 20.15 u Kinoteci

Will Smith, jedan od najproduktivnijih hollywoodskih glumaca prisutan na filmskom planu gotovo 30 godina, mogao bi 27. ožujka napokon dobiti Oscara za svoju izvedbu. Biografski film o ocu dvije legendarne tenisačice Serene i Venus Williams dobio je brojne pohvale, ali većinom upravo na račun fascinantne izvedbe Willa Smitha u ulozi oštroumnog, tvrdoglavog i karizmatičnog Richarda Williamsa, čovjeka koji, unatoč brojnih preprekama, teškoj ekonomskoj situaciji i društvenim predrasudama, nije odustao od ideje da njegove dvije kćeri postanu najveće tenisačice našeg vremena. Film prati uspone, padove, pokušaje, odustajanja i ponovna ustajanja Richarda Williamsa u svom naumu da ispuni ‘plan’ koji je za djevojčice osmislio čim su se rodile. Film je nominiran za šest Oscara: u kategoriji najboljeg filma, najboljeg glumca, sporedne glumice (Aunjanue Ellis), originalnog scenarija i montaže.

Kako osvojiti ulaznice za oscarovski maraton u Kinoteci?

Oscarovski maraton kreće već s ovim vikendom, a u suradnji s Kinotekom, donosimo vam priliku za osvojiti po dvije ulaznice za jedan od pet nominiranih filmova.

Sve što morate učiniti kako biste osvojili ulaznice za neki od filmova je sljedeće:

  1. Pratiti Facebook stranicu Journal.hr-a
  2. U komentaru ispod ove objave označiti osobu koju biste poveli na neki od prethodno navedenih filmova

Igramo se do petka, 18. ožujka u 12 sati, a dobitnike ćemo izvući nasumičnim odabirom i proglasiti ih nakon toga. Sretno!

Sretne dobitnice po dvije karte za filmove su:

  • Šape pasje, subota, 19. ožujka u 18 sati u Kinoteci: Nina Profaca
  • Paralelne majke, srijeda, 23. ožujka u 18 sati u Kinoteci: Leonarda Novoselić
  • Mračna kći, utorak, 22. ožujka u 18 sati u Kinoteci: Marija Palikuča
  • Drive My Car, utorak, 22. ožujka u 20.30 u Kinoteci: Nika Valentić
  • King Richard, srijeda, 23. ožujka u 20.15 u Kinoteci: Lucija Mrgudić

Molimo dobitnice da se jave u Facebook inbox Journal.hr-a s podacima (ime i prezime, broj mobitela te ime i prezime pratnje). Molimo da se prije preuzimanja karata informirate o epidemiološkim mjerama u kinu na službenim stranicama Kina Kinoteka.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, Kino Kinoteka

Učitati još
Zatvori