Nakon 8 godina u Studentski centar se vraćaju Dani hrvatskog filma. Ulaz je besplatan
Nakon 8 godina u Studentski centar se vraćaju Dani hrvatskog filma. Ulaz je besplatan

Nakon 8 godina u Studentski centar se vraćaju Dani hrvatskog filma. Ulaz je besplatan

Ovogodišnje, 32. izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalnog festivala najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjemetražnih igranih filmova održat će se od 15. do 21. svibnja u zagrebačkom Studentskom centru, Savska 25. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ove godine na adresu Dana pristiglo je 147 filmskih naslova, a u službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecat će se njih 67.

U kategoriji animiranog filma Bruno Razum odabrao je 13 naslova, u kategoriji dokumentarnog filma Ivana Marinić Kragić odabrala je njih 11, dok kategorija igranog filma broji 20 filmova prema odabiru Kristijana Milića. Damir Čučić u kategoriji eksperimentalnog filma odabrao je 7, a Radislav Jovanov Gonzo u kategoriji namjenskog filma 16 filmskih uradaka.

kino

Dani hrvatskog filma vraćaju se na velika vrata

„Nakon osam godina izbivanja, Dani hrvatskog filma vratili su se u Savsku 25, u Studentski centar, gdje je sve i počelo 1992. godine. Kao jedan od ukupno dva nacionalna filmska festivala, Dani su uvijek bili manifestacija na kojoj se susreću i upoznaju ljubitelji filma, kolege, budući suradnici i prijatelji. Pratim ih od samog početka; najprije kao gledatelj, potom autor pa selektor, a sada i ravnatelj, što me ispunjava ponosom, ali i obvezujućim osjećajem odgovornosti. Govoreći u ime malobrojnog no vrlo vrijednog i entuzijastičnog tima koji stoji iza 32. DHF, mogu reći da smo počašćeni ulogom koja nam je dodijeljena te da ćemo se svojski potruditi ove Dane učiniti sjajnim festivalom kao što uostalom i zaslužuju“ najavio je ravnatelj ovogodišnjih Dana, Zvonimir Rumboldt.

Dodjela nagrada

Veliku nagradu za najbolji film festivala tzv. Grand Prix te Nagrade Dana hrvatskog filma (za najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju kameru, najbolju montažu, najbolje glumačko ostvarenje, najbolju glazbu i najbolje oblikovanje zvuka) dodijelit će tročlani ocjenjivački sud. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina nagradu Jelena Rajković, tjednik Glas koncila nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, a tu je i nezaobilazna Nagrada publike.

Dani hrvatskog filma

Bogat popratni program

Osim službenog programa, ovogodišnji festival nudi i bogat popratni program; HAVC obilježava 15 godina djelovanja, a Zagreb film i Pulski filmski festival dugih i plodnih 70 godina. Edukativni program nudi radionicu Audicija kao networking te Radionicu filmske kritike, a za ljubitelje filmske kulture i zabave na rasporedu su okrugli stol na temu Hrvatski film i publika, filmski kviz, koncert grupe Ljetno kino, kao i zarazna glazba dobro vam znanih DJ majstora.

Na službenim stranicama festivala   možete pratiti vijesti i događanja, kao i na stranicama zagrebačkog Studentskog centra te društvenim mrežama festivala.

FOTO: PR, Unsplash

Učitati još
Zatvori