Na Danima hrvatskog filma ne propustite hvaljeni dokumentarac domaćih autorica

Na Danima hrvatskog filma ne propustite
hvaljeni dokumentarac domaćih autorica

Kreću ovogodišnji Dani hrvatskog filma, festival koji se u 30 godina postojanja isprofilirao kao jedan od vodećih nacionalnih filmskih festivala. Kako organizatori naglašavaju, svrha mu je predstaviti, promicati i vrednovati godišnju produkciju igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma. Ovogodišnje izdanje traje od 10. do 14. svibnja i održava se u kinu Tuškanac. Sastoji se od glavnog natjecateljskog te popratnog programa.

Upravo u glavnom natjecateljskom programu moći će se pogledati film Veće od traume, koji je trijumfirao na ovogodišnjem Zagreb Doxu.

Priče koje osnažuju

Veće od traume je dokumentarni filmu redateljice Vedrane Pribačić i producentice Mirte Puhlovski, koji prati stanja i doživljaje triju žena silovanih u Domovinskom ratu, u vremenskom periodu od tri godine. One kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose priče iz svojih života. Te su priče izuzetno potresne, ali i osnažujuće. Osim osobnih trauma film također iznosi probleme nacionalnosti, vlastitih strahova i brojnih nesigurnosti. Život ove tri žene će se sada, prvi put nakon dugih 27 godina, iz temelja promijeniti.

Producentica filma Veće od traume, Mirta Puhlovski, uoči festivala se osvrnula na dosadašnje reakcije kritike i publike. Film je, inače, prošlog tjedna bio na programu prestižnog festivala Hot Docs u Torontu.

Najviše nas raduje kako je publika koja je pogledala film na Zagrebdoxu u Hrvatskoj i na HOT DOCS-u u Kanadi reagirala na film. Film ostavlja publiku u jednom vrlo pozitivnom euforičnom stanju i to nam je najveća nagrada. Dobili smo i Nagradu publike i Posebno priznanje žirija na Zagrebdoxu i evo sada slijede projekcije na Danima hrvatskog filma (11.5.), premijera u Samoboru (12.5.) pa u Rijeci (13.5.), gdje će još nekoliko dana biti na repertoaru tih kina, a trenutno se prikazuje i u Velikoj Gorici. Jedva čekamo reakcije domaće šire publike, pa i one iz Vukovara gdje ćemo također imati premijeru krajem mjeseca.

Dirljive sudbine o kojima ćete dugo razmišljati

Iako je ovdje riječ o temi i filmu na kojem sigurno nije bilo lako godinama raditi, Mirta ističe kako je svrha svakog filma upravo ona iscjeljujuća, i tako bi ga se prvenstveno trebalo doživljavati.

Ovo je film koji će vas potpuno iznenaditi i sve što mislite da ćete vidjeti i doživjeti zaboravite. Ovo je film koji će vas uvjeriti da je svaka rana i trauma iscjeljujuća. Da iza svake boli stoji put oporavka, da je on moguć, da je nadohvat ruke.  Film koji ćete gledati u jednom dahu i o kojem ćete još dugo pričati. Dirljive sudbine žena oko nas koje su prvi put otvorile svoj svijet svima nama i pokazale da su tuga, bol, dodir, radost i smijeh neodvojiv dio ovog velikog života koji nas, unatoč svemu, podržava u našim nastojanjima da nam bude bolje. 

Što se tiče dokumentarnog opusa ovogodišnjeg Festivala hrvatskog filma, publici će se predstaviti čak 15 dokumentarnih filmova. Kompletan program festivala možete pronaći na službenim stranicama.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori