Danas i sutra u parku Gradac igra hit predstava Kazališta Ulysses „Tko se boji Virginije Woolf?“

Danas i sutra u parku Gradac igra hit predstava Kazališta Ulysses „Tko se boji Virginije Woolf?“

Nagrađivana predstava „Tko se boji Virginije Woolf?“ Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Lenke Udovički s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, bit će izvedena danas i sutra u 21.30 sati u parku Gradac. Ulaznice za obje izvedbe su rasprodane.

Jedno od najboljih dramskih djela 20. stoljeća

Ovaj modernistički kazališni komad Edwarda Albeea smatra se jednim od najboljih dramskih djela 20. stoljeća. Poznat je po vulgarnom vokabularu, brutalnom rušenju umjetnih svjetova i destruktivnom odnosu glavnih likova. Svojevremeno je zapanjio publiku i struku. Predstava je svoje prvo uprizorenje imala 1962. godine. Svoju najveću slavu, i činjenicu da je do dan danas ostala u svijesti gledatelja, duguje istoimenom filmu iz 1966. godine s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom u glavnim ulogama. Suvremenost komada ogleda se i u tome što bez straha i nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu „novu“ generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam. Ipak, „Tko se boji Virginije Woolf“ pruža mogućnost individualnoga bijega od društvenih konvencija. Sugerira nam da se još uvijek možemo zalagati za mogućnost izbora. Ohrabruje nas u pravu na postavljanje pitanja u svijetu koji takva pitanja izvrgava ruglu. U pravu na romantizam i melodramu u svijetu koji se srami emocija.

Radnja predstave

U središtu priče su Martha i George, sredovječni bračni par koji u sitne sate, po završetku fakultetske zabave, ugošćuje mladi bračni par, Nicka i Honey. Raskrinkavanjem lažne idile učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu, nemilosrdno se propituje naličje suvremene kulture i civilizacije. Martu i Georgea igraju Katarina Bistrović Darvaš i Rade Šerbedžija. On je za ovu ulogu lani i nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu. U ulozi Nicka i Honey su Martin Grđan i Romina Tonković.

Sve prema uputama HZJZ

Ovu hit predstavu Kazališta Ulysses, premijerno izvedenu lani u srpnju na Brijunima, režirala je Lenka Udovički, dramaturgiju potpisala Željka Udovičić Pleština, kostime osmislila Bjanka Adžić Ursulov, a scenografiju Stefano Katunar. Glazbu su napisali Davor Rocco i Nigel Osborne, a svjetlo oblikovao Andrej Hajdinjak. Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

Učitati još
Zatvori