5 ženskih filmova koje trebate pogledati

5 ženskih filmova koje trebate pogledati

Whitney Biti svoja

Whitney Biti svoja

Koje filmove Ženijalni dani donose u Kinoteku?

Program Ženijalni dani, u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, povodom Međunarodnog dana žena u kino Kinoteka donosi pet filmskih naslova koje su obilježile žene. Ovotjedni repertoar Kinoteke tako će nas provesti kroz prvi (Sufražetkinje, 2015.) i drugi (Božja volja, 2017.) val feminizma, preko pop kulture osamdesetih godina (Whitney: Biti svoja, 2017.), sve do današnjice u Alžiru (U mojim godinama još skrivam da pušim, 2016.).

Sufražetkinje

Film Sufražetkinje će nas podsjetiti na vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja za pravo glasa i njihovom okretanju nasilju kao jedinom putu prema promjenama. U filmu glume zvijezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije.

Whitney Biti svoja

Whitney Biti svoja

Bombshell: Priča o Hedy Lamarr

Ako ste u sklopu ciklusa Hedy Lamarr u Kinoteci propustili pogledati dokumentarac Bombshell: Priča o Hedy Lamarr redateljice Alexandre Dean i izvršne producentice Susan Sarandon, film će biti ponovno prikazan u srijedu, 7. ožujka. Riječ je o jedinstvenom uvidu u život i stvaralaštvo holivudske dive i “najljepše žene na svijetu” koji rasvjetljava manje poznatu crticu iz njezine biografije – njezin izumiteljski rad na polju bežićne tehnologije.

Whitney: Biti svoja

U sklopu Ženijalnih dana bit će prikazan još jedan dokumentarni film – Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala koji nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave, kao i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine. Ovaj dokumentarac koji će biti prikazan u četvrtak, 8. ožujka donosi nikad prije viđene materijale i otkriva kako pjevačica, koja je bila najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena, a i češće na vrhovima top-lista nego sami Beatlesi, bez obzira na sve, nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna sama sebi.

Sufražetkinje

Sufražetkinje

Božja volja

Iz Švicarske stiže nagrađivana feel good komedija o ozbiljnoj temi, film Božja volja redateljice Petre Volpe. 1971. godina je, i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, a u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu, u toj toliko uređenoj i bogatoj Švicarskoj nema ni političarki ni glasačica. Film donosi priču o tome kako su žene u ovoj zemlji tek 1971. uspjele uvjeriti muškarce da im prvi put u njihovoj povijesti daju pravo glasa na referendumu. Božja volja je na repertoar u u petak, 9. ožujka.

U mojim godinama još skrivam da pušim

Subota, 10. ožujka donosi francusko-alžirsku dramu redateljice Rayhane Obermeye, U mojim godinama još skrivam da pušim (2016.), koja otvara vrata u tradicionalni alžirski hamam, u kojem se, daleko od pogleda muškaraca, okuplja raznolika skupina žena svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora – od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Ovdje, izolirane od muškog svijeta, one pronalaze svojevrsno utočište slobode.

Sufražetkinje

Sufražetkinje

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Božja volja

Božja volja

Božja volja

Božja volja

Božja volja

Božja volja

Učitati još
Zatvori