Clark – serija o kontroverznom zločincu naša je preporuka za vikend binganje
Clark – serija o kontroverznom zločincu naša je preporuka za vikend binganje

Clark – serija o kontroverznom zločincu naša je preporuka za vikend binganje

Streaming servisi već se nekoliko godina gotovo utrkuju koji će snimiti bolju kriminalističku seriju. U moru sličnih projekata izdvaja se serija Clark, koja prvenstveno privlači pažnju zbog toga što je izvedena na švedskom jeziku. Baš iz tog razloga autori su čak i najzahtjevnije gledatelje ovakvog sadržaja iznenadili skrivenim adutom –  a to je veoma talentiran i seksi glumac Bill Skarsgård, poznat po ulozi klauna u filmu It.

Tko je Clark naslovni (anti)junak ove serije?

Clark Oloffson već pedeset godina iznova zaokuplja pažnju javnosti, a smatra se da je istovremeno najozloglašeniji i najšarmantniji odmetnik u švedskoj povijesti. Ova vrlo gledana Netflix serija snimljena je na osnovu Oloffsonove autobiografske knjige. Kroz šest jednosatnih epizoda pratimo njegov razvojni put od dječaka krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina dvadesetog stoljeća, sve do spektakularnih pljački i bjegova iz zatvora koji su se odvijali sedamdesetih i osamdesetih.

Oloffson je odrastao u veoma toksičnoj zajednici, uz oca alkoholičara i psihički nestabilnu majku. Kao jedanaestogodišnjak ostao je bez oba staratelja. Otac napušta porodicu, dok majka završava u psihijatrijskoj ustanovi. Već sa 16 godina Clark izvodi sitna kriminalna djela zbog kojih biva pritvoren. Nakon izlaska iz doma, sada gotovo punoljetni Clark ne miruje, već nastavlja život pljačkaša, prodaje drogu i ponovo završava iza rešetaka. Međutim, pored toga što je polovinu života proveo u zatvoru, za Oloffsona se vezuje pojam „Stockholmski sindrom sindrom“ nastao nakon pljačke banke u kojoj je i on sudjelovao.

Zločinac koji je nadahnuo pojam Stockholmski sindrom

Stockholmski sindrom je stanje u kojem žrtve, u ovom slučaju taoci, razvijaju emocionalnu vezu punu povjerenja sa svojim otmičarima. Kada se 1973. godine dogodila pljačka banke u centru Stokholma, naoružani pljačkaš Jan-Erik Olsson (čiji je poznanik iz zatvora bio Clark Oloffson) zatražio je da mu se u banci pridruži i sam Clark ili će ubiti sve taoce. Vlasti su to na kraju bile primorane učiniti. Njih dvojica i nekoliko zarobljenih žena proveli su čak šest dana zatvoreni u banci. Clark je bio izuzetno fin i šarmantan prema ovim ženama. Iz toga razloga one su nakon što su puštene odbile svjedočiti protiv dvojca.

Serija je snimana i u Hrvatskoj

Zavodljivog gangstera u seriji Clark tumači poznati svjetski glumac Bill Skarsgård. Moramo priznati da je zaista maestralan. Uz njega možemo vidjeti i švedsku glumicu Hannu Björn, a u jednoj od epizoda pojavljuje se i danska manekenka Freja Beha Erichsen.

Ova serija važi za jednu od najskupljih u Netflix produkciji. Snimana je na brojnim atraktivnim lokacijama u Stockholmu, diljem Litve te na našu radost i Hrvatskoj: u Rijeci, Opatiji, Zagrebu i Puli.

Tekst preuzet sa Journal.rs

Foto: imdb, Instagram

Učitati još
Zatvori