Od najgoreg do najboljeg: Filmovi Christophera Nolana

Od najgoreg do najboljeg: Filmovi
Christophera Nolana

Christopher Nolan jedan je od rijetkih, a moguće i jedini, redatelj današnjeg Hollywooda kojem će baš svaki studio odobriti sulude budžete, uopće ne sumnjajući u komercijalni uspjeh filma. Ono što čini njegov rad tolikom senzacijom jest da je i film ‘Following’ iz 1998. godine postao planetarno popularan s budžetom od 6 tisuća dolara, baš kao i ‘The Dark Night’ na koji se potrošilo nevjerojatnih 185 milijuna dolara. Dok čekamo ‘Tenet’ , čiji je budžet pak jedan od najvećih u povijesti Hollywooda (cca 220 milijuna dolara), odlučili smo se prisjetiti Nolanovih filmova i poredati ih od ‘najgoreg’ do najboljeg. Uvjetno rečeno, naravno, jer iz Nolanovih kompleksnih priča, ekscentričnih protagonista i suludih kronoloških zavrzlama, svatko izvuče nešto drugo.

10. Following

Godina je 1998. i Christopher Nolana daleko je od renomiranog redatelja koji je danas. Za svoj dugometražni prvijenac ima sitan budžet od 6 tisuća dolara pa je zato svoju ulogu redatelja ‘rastegnuo’ na sva druga polja na kojima je mogao uštedjeti; napisao je scenarij, fotografirao je, pomogao u produkciji i montaži.

Nolan je na filmu radio dvije godine, a svi zaposlenici imali su i regularan posao uz rad na filmu. Snimljen u crno-bijeloj tehnici, ‘Following’ je priča u tipu neo-noir trilera. Govori o mladom muškarcu, nezaposlenom autoru, koji prati nepoznate osobe po cijelom Londonu kako bi pronašao inspiraciju za svoj prvi roman. No, kad naiđe na sumnjive muškarce u crnim odijelima, polako počinje ulaziti u opasan svijet kriminala.

9. Batman Begins

‘Batman Begins’, film kojim se redatelj 2005. upustio u snimanje nove trilogije o kultnim superherojima i antijunacima, svakako je ostvario ogroman uspjeh. Ipak, nije izazvao oduševljenje odmah po premijeri.

Važan je jer je njim Nolan započeo novi žanr filmova o superherojima, smjestio ih je u realni svijet i omogućio nam da likove pogledamo iz sasvim druge perspektive.

8. The Prestige

Na ekranizaciji romana iz 1995. godine, Nolan je surađivao s hrpom hollywoodskih imena; Hugh Jackman, Christian Bale, David Bowie (!), Scarlett Johansson, Michael Caine samo su neka od zvijezda s A liste. Film je osvojio dvije nominacije za Oscara, a radnja prati dvojicu mađioničara u kasnom 19. stoljeću. Iako karijeru kreću graditi kao prijatelji, oštro zarate kad im najveći zajednički trik propadne.

Njihovo rivalstvo i želja da otkriju tajne tuđih iluzija ne poznaje granice i paralelno ih dovodi do vrhunaca njihove karijere. No, slijede im užasavajuće posljedice u priči prepunoj obrata i tajni. Nolan je u film na interesantan način uklopio i Nikolu Teslu te ideju o njegovom rivalstvu s Thomasom Edisonom.

7. The Dark Knight Rises

Posljednji u trilogiji o superherojima s potpisom Christophera Nolana je ‘The Dark Knight Rises’ iz 2012. godine. Nastavku se vraćaju Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Anne Hathaway, Tom Hardy i druga zvučna imena.

Postao je najuspješniji, komercijalno gledano, Nolanov film koji je ostvario zaradu od čak milijardu dolara u box officeu. Pohvale za posljednji film o Batmanu pljuštale su na račun akcijskih sekvenci, ali istovremeno mu je publika zamjerila rupe u radnji.

6. Dunkirk

‘Dunkirk’ se zbog manjka dijaloga mnogima čini pomalo ‘monoton’, ali jedno je sigurno; iz perspektive brojnih filmskih kritičara radi se o kinematografskom remek-djelu. Jedan je to od najboljih filmova ratne tematike. Film vjerno prikazuje događaje tijekom nevjerojatne bitke kod Dunkirka te evakuacije savezničkih vojnika iz Belgije, Britanije i Francuske koji su bili odsječeni i opkoljeni njemačkom vojskom u Francuskoj između svibnja 27. do 4. lipnja 1940. godine.

U filmu se u glavnim ulogama pojavljuju Tom Hardy, Cillian Murphy, oskarovac Mark Rylance, Kenneth Branagh i Harry Styles. Sniman je IMAX 65mm kamerama i u 65mm formatu pod snimateljskom palicom proslavljenog Hoytea van Hoytema, Bio je osam puta nominiran za Oscara, uključujući nominaciju za najboljeg redatelja što je Nolanu bila prva ikad.

5. Interstellar

Fantastičan ‘Interstellar’ iz 2014. godine zajednički je rad Nolana, njegovog brata Jonathana kao scenarista te supruge Emme Thomas u ulozi producentice. Od nevjerojatne režije i vizualnih efekata, preko fascinantne priče; ‘Interstellar’ je jedan od najboljih Nolanovih filmova koji mu je donio pet nominacija za Oscara.

Film je, očekivano, prožet kompleksnim tijekom vremena i povezuje nekoliko paralelnih dimenzija koje otkrivamo kroz priču o pilotu koji napušta svoju obitelj kako bi otišao na svemirsko putovanje koje može spasiti život na zemlji. Matthew McConaughey oduševio je emotivnom izvedbom kao i njegove kolegice Anne Hathaway i Jessica Chastain.

4. Insomnia

Nolan je norveški psihološki triler predstavio u novom izdanju, a remake je ostvario svjetsku slavu. U filmu su se drastično istaknuli Al Pacino i Robin Williams. Pacino je utjelovio Willa Dormera, iskusnog detektiva koji dolazi na Aljasku kako bi riješio ubojstvo mlade djevojke.

Nakon jednog incidenta, detektiv i glavni osumnjičenik za ubojstvo (Williams) započinju igru mačke i miša zbog koje detektiv i sam postaje nestabilan i upitan.

3. Inception

Ovih se dana u CineStaru obilježava 10 godina od izlaska filma ‘Inception’ Christophera Nolana, jedne od najslavnijih science fiction drama. Film se temelji na ideji o lucidnim snovima, a u njemu glumi Leonardo DiCaprio koji je utjelovio profesionalnog lopova koji krade informacije iz podsvijesti ljudi.

Kad dobije zadatak da, umjesto da ukrade, ubaci ideju u um jednog čovjeka, stvari se dodatno kompliciraju. ‘Inception’ je osvojio četiri Oscara, a ukupno je bio nominiran za njih osam. U filmu se uz DiCaprija pojavljuju i Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Tom Hardy, Ellen Page, Cillian Murphy i drugi.

2. Memento

‘Memento’ je jedno od njegovih najvećih ostvarenja i film u kojem se vidi sve ono što je karakteristično za Nolanov redateljski potpis. Poigravanjem s narativnom strukturom stvara svijet o kojemu ni protagonist filma još ne zna ništa. Flash backovima nas vodi u labirint događaja koje moramo dešifrirati zajedno s glavnim likom.

Priča prati muškarca koji pokušava vratiti život u normalu nakon što mu je supruga silovana i ubijena. Međutim, pati od kratkoročnog gubitka pamćenja što se kosi s njegovim ciljem da pronađe ubojicu svoje supruge. Koristi se polaroidnim fotografijama, tetovažama i drugim ‘sitnim’ znakovima koji mu u sjećanje vraćaju dijelove prošlosti. ‘Memento’ je proglašen jednim od najvažnijih filmova 2000-ih godina koji je ostvario značajan utjecaj u filmskoj industriji i ujedno lansirao karijeru Christophera Nolana.

1. The Dark Knight

Na prvom mjestu ‘The Dark Knight Rises’, film zbog kojeg je Heath Ledger postumno dobio Oscara 2009. godine. Jedan je od komercijalno najuspješnijih filmova u povijesti, dobio je osam nominacija od Akademije i smatra se jednim od najbolje snimljenih filmova o superherojima ikad. Nastavak hit filma Batman Begins donosi nam novo uzbudljivo poglavlje u životu Brucea Waynea i njegovog alter ega, Batmana.

Uz pomoć poručnika Jima Gordona i tužioca Harveya Denta, Batman odlučuje uništiti preostale kriminalne organizacije koje prijete ulicama grada Gothama. Suradnja rezultira uspjesima, ali tim uskoro postaje lovina kralja kaosa. Konce vuče savršeni kriminalni um koji stanovnike tjera u strah. Cilj mu je zauvijek se riješiti zaštitnika grada i od Gothama napraviti grad zločina.

Ako ste raspoloženi za Nolanove filmove na velikom platnu, možete ih pogledati u Cinestaru koji sad ima stvarno super filmsku ponudu.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori