Najmračnija sezona ’13 Reasons Why’ pretvorila se u psihološki triler i zadala udarac još jednom tragičnom smrću

Najmračnija sezona ’13 Reasons Why’ pretvorila se u psihološki triler i zadala udarac još jednom tragičnom smrću

Kad je prije tri tjedna Netflix objavio datum izlaska četvrte i ujedno posljednje sezone teen drame ’13 Reasons Why’ mogli bismo reći da hypea gotovo nije ni bilo. Kontroverzna američka serija nakon prve sezone po mnogima je srljala u bespotrebno odugovlačenje. Velika je većina publike bila uzbuđenija zbog kraja mučne priče o tinejdžerima nego zbog novih epizoda.

Ipak, četvrta sezona ’13 Reasons Why’ uspjela je zaokružiti priču iz raspadnute srednje škole Liberty High i to uz nezanemariv plot twist i emotivni roller coaster. Unatoč ponovnom recikliranju nekih ideja, četvrta sezona izvukla se kao najbolja od posljednje tri sezone.

Gdje smo stali?

’13 Reasons Why’ premijerno je izašla na Netflixu 2017. godine i pokrenula bujicu pozitivnih i negativnih reakcija. Snimljena je po istoimenom romanu Jayja Ashera koji je pratio događanja koja su dovela do tragične smrti odnosno samoubojstva tinejdžerke Hannah Baker. Serija je istraživala maltretiranje, seksualno zlostavljanje i suicid zbog čega su neki optužili produkciju da te teme glorificira, a neki je hvalili što se istima bavi.

Nažalost, groznica i zaluđenost serijom počeli su hlapiti svakom novom sezonom. Baš kao što Hollywood Reporter piše, ’13 Reasons Why’ prošla je put od “teen drame preko sudske sage i noir misterija do, u konačnici, psihološkog trilera u finalnoj sezoni.”

Prisjetimo se, treća sezona bavila se ubojstvom Brycea Walkera. Montgomery de la Cruz završio je u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja povučenog Tylera Downa. U zatvoru je ubijen, a istovremeno je slučaj Walker zatvoren s odlukom da upravo Monty kriv za Bryceovo ubojstvo. Što je, naravno, neistina.

Četvrta sezona tako prati naše glavne anti-junake, krivnju koja ih polako izjeda i njihove pokušaje navigiranja kroz svakodnevicu zatomljenu tajnama. Za razliku od prethodnih sezona u kojima se serija oslanja na pitanje ‘kako je preminuo XY?’, u najnovijoj priči navlači nas s formulom ”tko je preminuo?’ Na samom početku sezone nalazimo se na sprovodu, ali ne znamo tko od glavnih junaka leži u lijesu.

Psihološki triler s Clayjem Jensonom u glavnoj ulozi

Radnja konačne sezone teen drame oslanja se najviše na Clayja Jensena i njegovo raspadajuće mentalno stanje. Od intenzivne tjeskobe, paranoije, napadaja panike, depresije i disocijativnog poremećaja – za glumca Dylana Minetta ovo je zasigurno bila najteža sezona u kojoj je pokazao najviše. Halucinacije i mentalni slomovi pretvorili su seriju u psihološki triler jer sa svakom novom Clayjevom ‘epizodom’ polako shvaćamo što nas zapravo očekuje.

Unatoč sporom početku, četvrta sezona brzo se razvije u eksplozivnu radnju s gotovo addictive učinkom.

Tragična smrt finalni je udarac

Iako na samom početku znamo da netko od likova premine, serija nas zaista do samog kraja drži na vatri. Međutim, tragična smrt još je jedan težak udarac koji su likovi iz serije primili, potpuno je neočekivana, a ni publiku nije ostavila ravnodušnima.

Ti nas posljednji trenuci vode na emocionalni rollercoaster. Bez obzira na činjenicu da je još jedna smrt relativno jeftin potez autora serije kao i to da je tema koja prati tragediju mogla biti puno dublje i značajnije predstavljena, gotovo je nemoguće ostati indiferentan na još jedan oproštaj.

Najveći problem serije

Poanta cijele sage o tinejdžerima iz Evergreena bila je: pravda. Pravda je ujedno i razlog zašto se likovi u seriji zbližavaju – jer ju žele donijeti onima koje su institucije razočarale.

Barem je tako bilo do četvrte sezone u kojoj se brišu apsolutne sve granice dobrog i lošeg. Serija se počinje poigravati s nekim sasvim nelogičnim rješenjima pa tako ispada da je pravda selektivna. Samo je neki zaslužuju, a drugi ne. Dok se Jessica, recimo, intenzivno bavi aktivizmom i traži pravdu, s druge strane nju ista pravda nikad ne sustigne za jezive stvari koje je napravila.

’13 Reasons Why’ s vremenom je gubila težinu s kojom se prije tri godine pojavila na Netflixu. Finalna priča je, unatoč manjkavostima, bila napeta, mračna i tužna pa smo je odgledali u dahu. Iako je prva sezona ona na kojoj je ekipa serije trebala stati, posljednja je sezona bila bolja u svakom smislu od prethodne dvije, a likovi su nam se – čak i takvom neredu od radnje- uspjeli uvući pod kožu.  

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori